<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ –ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Π.Ε.
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΠΡΙΛΗ 2004)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ 

νέα ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ωρομισθίων – Αναπληρωτών,
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/4 στις 11πμ στη ΔΟΕ (Σύνταγμα, Ξενοφώντος 15α)

Την Παρασκευή 2/4 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ ύστερα από κάλεσμα: του Συντονιστικού των Ωρομισθίων – Αναπληρωτών Π.Ε., της Γραμματείας Αναπληρωτών – ωρομισθίων της ΟΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας του Λεκανοπεδίου,. Μαζική αντιπροσωπεία από όλους τους φορείς, καθώς και μία απολυμένη ωρομίσθια εκπαιδευτικός από τη Λέσβο, συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, λόγω της απουσίας της Υπουργού και του Υφυπουργού στη Βουλή. 

Επιδόθηκαν δύο Υπομνήματα (Συντονιστικού ΠΕ και ΟΛΜΕ) με το σύνολο των αιτημάτων και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων ζήτησαν από το Γ.Γρ. απαντήσεις στα αιτήματα για : Κατάργηση της Ωρομισθίας, διορισμό όλων των αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών και πραγματικών αναγκών στην εκπαίδευση, ανάκληση των απολύσεων ωρομισθίων , άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των ωρομισθίων, μετατροπή των συμβάσεων αναπληρωτών σε 12μηνες και των ωρομισθίων σε αναπληρωτών, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. 

Η αντιπροσωπεία ζήτησε, πέρα από την έκφραση κατανόησης, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Υπουργείο που να δρομολογούν λύσεις, να ανακουφίζουν τα προβλήματα και να λειτουργούν ως άμεσα δείγματα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Γ.Γρ. απάντησε ότι κατανοεί τα προβλήματα και την πολύ άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία καθώς και ότι παρέλαβαν τεράστια χρέη (440 εκατομ. Ευρώ οι ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις του ΥΠΕΠΘ). Ότι κατανοεί το μεγάλο πρόβλημα με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Ότι δεν πρόκειται τη νέα χρονιά να προχωρήσουν σε κατατμήσεις θέσεων για να τις καλύψουν με ωρομίσθιους, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν την Ωρομισθία. Ότι το ζήτημα των πληρωμών των δεδουλευμένων είναι πρώτης προτεραιότητας και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Ότι είναι δυσάρεστο το θέμα των απολύσεων και θα το συζητήσει με την Υπουργό. Ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ως σύστημα πρόσληψης είναι και γι’αυτήν την κυβέρνηση πολιτική επιλογή και ότι θα γίνει κανονικά, αλλά μελετάται να αλλάξει το περιεχόμενο (τα μαθήματα) και ο τρόπος εξέτασης.

Η αντιπροσωπεία επέμεινε στην ανάγκη άμεσων δεσμεύσεων και πρώτων μέτρων: Άμεση ανάκληση των απολύσεων την ίδια μέρα, αρχής γενομένης από τις απολύσεις της Λέσβου με εντολή του ΥΠΕΠΘ. Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων, μέχρι τη Μ. Δευτέρα, για να κάνουν και αυτοί Πάσχα. Την μετατροπή των συμβάσεων των ωρομισθίων τώρα σε συμβάσεις αναπληρωτών, εφόσον δηλώνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση τη νέα χρονιά να συνεχιστεί η ίδια πολιτική ωρομισθίας. Την αύξηση του αριθμού των διορισμών το καλοκαίρι, σε σχέση με ότι έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την αποδοχή της ανάγκης προώθησης μέτρων αύξησης των οργανικών θέσεων και βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 20, τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής κλπ. Τη ματαίωσή , φέτος, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, καθώς η αλλαγή των ποσοστών σε 60%-40%, διατηρεί την ομηρία αναπληρωτών και ωρομισθίων και δε λύνει το πρόβλημα.

Ο Γ.Γρ. δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση σε οποιοδήποτε από τα θέματα που τέθηκαν δείχνοντας ότι υπάρχει σαφής πρόθεση να συνεχιστεί η ίδια πολιτική της ελαστικής εργασίας και της ομηρίας του κόσμου της εκπαίδευσης, αν δεν αναλάβει το εκπαιδευτικό κίνημα να δώσει εδώ και τώρα ένα άμεσο δείγμα των δικών προθέσεων για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. 

Μετά από αυτά ακολούθησε στα γραφεία της ΟΛΜΕ σύσκεψη του Συντονιστικού Π.Ε. και της Γραμματείας με συμμετοχή αναπληρωτών και ωρομισθίων, όπου αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Διαπιστώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν από κοινού όλα τα κομμάτια της μη μόνιμης εργασίας σε ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με κάλεσμα και στους μόνιμους ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει την επέκταση της ωρομισθίας και της ομηρίας των αναπληρωτών.

  • Προτάθηκε η διεξαγωγή του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 14 Μαίου, ημέρα Παρασκευή.

  • Η διεξαγωγή, στις 25 Απριλίου, στις 11πμ στα γραφεία της ΔΟΕ, νέας κοινής συνέλευσης ωρομισθίων και αναπληρωτών, του Συντονιστικού και της Γραμματείας, με κάλεσμα και στην ΠΕΑΕ, την ΠΕΑ και κάθε άλλη συλλογικότητα στο χώρο της μη μόνιμης εργασίας στην εκπαίδευση, προκειμένου να οργανωθεί το συλλαλητήριο.

  • Η συμμετοχή στη σύσκεψη των συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και άλλων φορέων στις 28 Απριλίου στις 6.30μμ στα γραφεία της ΔΟΕ, όπου θα ζητηθεί και η απεργιακή κάλυψη της μέρας του συλλαλητηρίου από τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

  • Η προσπάθεια για συντονισμό και κοινή δράση με τους συμβασιούχους άλλων χώρων.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα