ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές,
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

Μόνο οι ταξιδιώτες νικάνε τον ορίζοντα,

όλοι οι άλλοι τον φορτώνονται σα φυλακή…

 

Όχι άλλα πέτρινα χρόνια :

 

ΠΕΡΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ…..

 

Νιώθουμε καθημερινά τα οικονομικά μας να γίνονται πιο δύσκολα. Οι κάθε φορά νέοι εθνικοί στόχοι κυβέρνησης και άρχουσας τάξης απαιτούν τώρα να σφίξουμε το ζωνάρι αλλά υπόσχονται τον παράδεισο στο μέλλον. Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια και θα απολαύσουμε τους καρπούς από τους στόχους… μετά την επίτευξή τους. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια ζούμε μια συνεχή λιτότητα. Βλέπουμε τους στόχους να διαδέχονται ο ένας των άλλο και την τσέπη μας να αδειάζει. Τη ζωή μας να σφίγγει και τη λιτότητα για τους εργαζόμενους να αποτελεί μόνιμο φαινόμενο. Από την περίοδο της σύγκλησης και της εισόδου στην ΟΝΕ, περάσαμε στην σταθερότητα και διατήρηση των δεικτών, την πραγματική σύγκληση, την μετά ΟΝΕ εποχή, διανθισμένη με ολιγη από εθνική υπερηφάνεια, προσπάθεια και εθελοντισμό ενόψει του 2004. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου καθώς η «εθνική οικονομία» είναι πλέον ισχυρή και ανταγωνιστική διεθνώς… αλλά γίνεται «ανίσχυρη και δεν αντέχει» όταν πρόκειται για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις! Όταν για να διατηρηθεί ισχυρή χρειάζεται απευθείας ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο είτε ως επιδοτήσεις είτε με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις περίφημες αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν και οι άνεργοι μπορούν να μοιράζονται ανά δύο ίσως και ανά τρεις μία θέση εργασίας ή να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα .

ΤΟ NEΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Μία νέα εκδοχή του ίδιου έργου είδαμε πρόσφατα να ολοκληρώνεται με το περιλάλητο νέο μισθολόγιο. Τα τελευταία 3 χρόνια οι εργαζόμενοι περιοριζόταν σε «αυξήσεις» του 2-2,5% όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 3-4% και οι αυξήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης έφταναν και το 50% ακόμα και το 100%, μετά την εισαγωγή του ευρώ. Οδηγηθήκαμε σε μία δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της τάξης του 30-40% τα τελευταία 8 χρόνια, πράγμα που καταγράφεται και στα επίσημα στατιστικά της ευρωστάτ που κατατάσσουν τους ελληνικούς μισθούς τελευταίους σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Κάθε διεκδίκηση για πραγματικές αυξήσεις αυτή την περίοδο αντιμετωπίζονταν σαν «βόμβα στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας» και με την επικουρία των επίσημων συνδικαλιστικών οργανώσεων ( ΑΔΕΔΥ,ΔΟΕ κλπ) παραπέμπονταν για το μέλλον, στο νέο μισθολόγιο όπου υποσχόταν αυξήσεις της τάξεις των 100χιλιάδων δρχ. και πραγματική σύγκληση στους ευρωπαϊκούς μισθούς!!(σύμφωνα με την ευρωστάτ οι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται στο 67,8% των ευρωπαϊκών, ενώ οι μισθοί των εκπαιδευτικών βρίσκονται στο 54% σε σχέση με τους ευρωπαίους εκπδευτικούς)

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ!

Μια ολόκληρη επιχείρηση παραπληροφόρησης και παραπλάνησης της κοινωνίας και των εργαζομένων στήθηκε με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τον διευθυντή της τράπεζας Ελλάδας και τον ΣΕΒ αλλά και την έμμεση επικουρία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ με τις διφορούμενες δηλώσεις και την απουσία ακόμα και σήμερα ολοκληρωμένης απόφασης απόρριψης του νέου Μισθολογίου και αποκάλυψης της κυβερνητικής προπαγάνδας!…

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

1) «Δίνει μεγάλες αυξήσεις από 4-6%»!

α. Ο πρώτος ισχυρισμός και οι αυξήσεις που λένε ότι δίνουν, δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό της διετίας 2003-04, που ξεπερνάει το 7%. Είναι μάλιστα εξοργιστικός, ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μεγάλη παροχή, αν σκεφτεί κανείς τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια και τις υποσχέσεις που έδιναν για το μισθολόγιο.

β. Το χειρότερο είναι ότι ούτε αυτό είναι αλήθεια.!

Ο Χριστοδουλάκης κάνει δύο λογιστικές αλχημείες για να εμφανίσει τα ποσοστά μεγαλύτερα.
- Υπολογίζει τις αυξήσεις συγκρίνοντας τις μικτές αποδοχές και δεν αφαιρεί από τα καθαρά, που τελικά θα πάρουμε στο χέρι, τις αυξημένες κρατήσεις που προκύπτουν εξαιτίας της αύξησης του βασικού, ο οποίος υπόκειται σε μεγαλύτερες κρατήσεις.

Π.χ. στο εισαγωγικό κλιμάκιο (18ο) οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 22 ευρώ περίπου και η αύξηση στις καθαρές αποδοχές μειώνονται από 3,09% σε 1,39%!

ΠΑΛΙΕΣ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔ.
ΝΕΕΣ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔ.
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΑΥΞΗΣΗΣ
1150,79 1186,38 35,59 3,09%
ΠΑΛΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
 ΝΕΕΣ
ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ
ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ
999,54 1013,39 13,86 1,39%

- Υπολογίζει τις αυξήσεις συγκρίνοντας μόνο τα δύο μέρη του μισθού (βασικές αποδοχές και κίνητρο απόδοσης) , αφήνοντας απέξω τα ειδικά κλαδικά επιδόματα (εξωδιδακτικής απασχόλησης, 228 ευρώ) που παραμένουν παγωμένα. Έτσι η πραγματική αύξηση στο σύνολο των καθαρών αποδοχών είναι μικρότερη ποσοστιαία. Π.χ. οι πίνακες Χριστοδουλάκη λένε:

ΕΤΗ – Μ. Κ. ΜΙΚΤΑ ΠΑΛΑΙΑ
ΠΠ (ΒΑΣΙΚΕΣΑΠΟΔ.+
ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟΔ.)
ΜΙΚΤΑ ΝΕΑ
Νέος ΒΑΣΙΚΟΣ
+ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠ.
ΔΙΑΦΟΡΑ %
0 - 18 922 958 36 3.9%
Όμως ο μικτός μισθός
του νεοδιόριστου είναι
922 + 228 (εξωδιδακτ.)
1150
958 + 228 (εξωδιδ.)
1186
36 3.1%

Οι πραγματικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές κυμαίνονται από 1,39% - 5,4%! για τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε.

Για τους μισούς περίπου εκπαιδευτικούς, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, θα πάρουν αυξήσεις από 1,39% - 3,8%!, δηλαδή κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτοί μάλιστα είναι οι χαμηλόβαθμοι και τα νεότερα κλιμάκια, που σ’ ορισμένες περιπτώσεις (3 Μ.Κ.) θα πάρουν μικρότερες αυξήσεις ακόμα και από το άθλιο 2,5%!! Μόνο το 1ο Μ.Κ.(33-35 χρόνια) θα πάρει πάνω από 5%!!

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση, βλέποντας την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και τις απεργιακές εξαγγελίες, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να πάρουν και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα, προχώρησε σε συμπληρωματικές εξαγγελίες αυξήσεων. Ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης κατά 73 ευρώ μικτά.

Η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση αυτή και με την επικουρία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, επιδιώκουν:

- Να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να ανακόψουν τις απεργιακές διεργασίες.
- Να ελέγξουν και να περιορίσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε ένα μόνο επίδομα με μάξιμουμ όριο τα 176 ευρώ! Αυτό μπορεί εύκολα να το διαχειριστεί η κυβέρνηση και δεν ανατρέπει την εισοδηματική της πολιτική. Ρίχνει σε νέο φαύλο κύκλο τις οικονομικές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Δεν εντάσσεται στο βασικό, δεν θα αναπληρώνει αυτά που μας πήραν ως τώρα και προωθεί στις διεκδικήσεις μας τη λογική της ζητιανιάς, για να μας δώσουν στο τέλος, αν μας δώσουν, τα μισά… βλέπε ψίχουλα.

Σ΄αυτή την προσπάθεια που περίτεχνα στήνεται και από τα ΜΜΕ αποφασιστική συμβολή έχουν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Ενώ καθορίζουν στο πλαίσιο αιτήματα για άλλο μισθολόγιο με αυξήσεις 25 και 30% βάζουν στα αιτήματα τη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ και στην πράξη περιορίζουν όλη τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση σ΄αυτό. (είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17/9 παρουσίασαν το νέο διαπραγματευτικό όριο, μιλώντας για ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση μέχρι 30 ευρώ ακόμα.!!)

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το επίδομα των 176ευρώ προβλήθηκε από τον υποταγμένο συνδικαλισμό εδώ και 3 χρόνια πριν, για να καλύψει μέρος των απωλειών του εισοδήματος μας των προηγούμενων χρόνων, ενώ υπόσχονταν την πραγματική βελτίωση της θέσης μας με τις «μεγάλες αυξήσεις» του νέου μισθολογίου, πέρα από τα 176 ευρώ. Με την τακτική τους και την υποταγή τους έφτασαν τώρα να παζαρεύουν το αν και πόσα από τα 176ευρώ θα πάρουμε.

Με 73ευρώ μικτά και καμιά 30 – 50 ευρώ ακόμη(που στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζουν) θέλουν να αγοράσουν τη συναινέσει μας στην πολιτική τους. Φτηνά – φτηνά να «ισοφαρίσουν» με τα 7 τελευταία πέτρινα χρόνια της λιτότητας και να τελειώνουν με τα 5 επόμενα χρόνια λιτότητας που μας ετοιμάζουν.!

Με 73 ευρώ μικτά, πιστεύουν ότι θα τσιμπήσουμε το δόλωμα για να μας κλείσουν στο νέο Μισθολόγιο – φυλακή που μονιμοποιεί τη λιτότητα και εισάγει τη σύνδεση μισθού απόδοσης –αξιολόγησης.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ

Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι όλες οι αυξήσεις θα συρρικνωθούν κι άλλο μέσω της φορολογίας, με την τελική εκκαθάριση της εφορίας. Το αφορολόγητο, εκτός από την πρώτη κλίμακα παρέμεινε στάσιμο για τις μεγαλύτερες κλίμακες. Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών – πλην των αναπληρωτών- φτάνουν στην τρίτη φορολογική κλίμακα (εισόδημα πάνω από 13400 ευρώ) που φορολογείται με 30%. Με αυτό το ποσοστό θα φορολογηθούν όλες οι νέες αυξήσεις!…(μας δίνει από τη μία και μας τα παίρνει από την άλλη)

2) «Ενσωματώνει το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και μέρος του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό και έτσι αυξάνει και στο μέλλον ο μισθός…. ».
Στο μεγαλύτερο μέρος η κίνηση Χριστοδουλάκη είναι «δώρο άδωρο» και επιδιώκει μόνο να δώσει την εντύπωση ότι προχωράει σε ουσιαστική ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό και προσεγγίζει το αίτημα για ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων. Συγκεκριμένα:

Η ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος εξομάλυνσης αποτελεί μόνο αλλαγή ονόματος των ποσών αυτών και δεν επηρεάζει την εξέλιξη του μισθού. Αυτό συμβαίνει γιατί η βάση υπολογισμού των αυξήσεων στο ισχύον μισθολόγιο αποτελούνταν από το βασικό το χρονοεπίδομα και το εξομάλυνσης ενώ άφηνε όλα τα άλλα επιδόματα απ’ έξω. Έτσι το μόνο καινούργιο πραγματικά ποσό που ενσωματώνει είναι το ¼ του κινήτρου απόδοσης (58 από τα 208 ευρώ)! Όσο για τα υπόλοιπα (150 ευρώ το κίνητρο απόδοσης, τα κλαδικά επιδόματα-εξωδιδακτικής απασχόλησης) συνεχίζουν να παραμένουν εκτός βασικού, έξω από τη βάση υπολογισμού των αυξήσεων.

3) «Ο νέος αυξημένος βασικός μισθός γίνεται συντάξιμός και οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις των συντάξεων. Οι αυξήσεις αυτές υπερκαλύπτουν και απορροφούν την σταδιακή ενσωμάτωση των 176 ευρώ στις συντάξεις η οποία καταργείται.»

α) Είναι αξιοθαύμαστο πως η προσθήκη των 176 ευρώ στη βάση υπολογισμού της σύνταξης, που είχε παρουσιαστεί ένα μόλις χρόνο πριν, σαν μεγάλο δώρο, για να χρυσώσει το χάπι του ασφαλιστικού κατά την ψήφισή του, καταργείται πριν καν τεθεί σε εφαρμογή!!
Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει τι θα γίνει με τις κρατήσεις που αρχίσαμε ήδη να πληρώνουμε για τα 176 ευρώ από το 2003. Θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε για ένα ανύπαρκτο ποσό και τι θα γίνει με όσες ήδη πληρώσαμε; Δυστυχώς απ’ ότι διαφαίνεται θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε με άλλο όνομα, για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την τσέπη μας.

β) Ο ισχυρισμός του, ότι θα προκύψει αύξηση των συντάξεων, δεν είναι πραγματικός.

Με τα σημερινά δεδομένα μικρή αύξηση στις συντάξεις προκύπτει για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς θα ίσχυε η σταδιακή ενσωμάτωση των 176 ευρώ ( σε διάστημα της πενταετίας 2003-2008, 35 ευρώ κάθε χρόνο) στη βάση υπολογισμού της σύνταξης. Για την διαμόρφωση της σύνταξης μετά την πλήρη ενσωμάτωση των 176 ευρώ, προκύπτει μείωση καθώς η αύξηση των βασικών αποδοχών με το νέο μισθολόγιο στο καταληκτικό κλιμάκιο είναι μόλις 92 ευρώ (στις μικτές αποδοχές, σύμφωνα με τους πίνακές του και 79,7 στις καθαρές), πολύ μικρότερη από 176 ευρώ! Έτσι είναι πιθανό να προκύψει και μείωση της σύνταξης στο μέλλον, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία αύξησης των βασικών αποδοχών στην πενταετία.

4) «Καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ …και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση.»

Αποδεικνύεται πόσο υποκριτική και λανθασμένη ήταν δύο χρόνια τώρα η συζήτηση, από τη ΔΟΕ και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που περιόριζαν τις διεκδικήσεις για τα οικονομικά στη χορήγηση των 176 ευρώ. Πόσο ψεύτικες αποδείχτηκαν οι προσδοκίες που συνειδητά δημιούργησαν στους εκπαιδευτικούς ότι «θα το πάρουμε» επιδιώκοντας να κάμψουν κάθε διάθεση για σοβαρή οικονομική διεκδίκηση.

5) «Το ν. μισθολόγιο ακολουθεί τριμερή δομή: Α΄: Βασικές αποδοχές, Β΄ Μέρος: Κίνητρο απόδοσης, Γ΄:Επιδόματα συνδεδεμένα με ευθύνη και τις συνθήκες εργασίας.

Αυξάνει τα επιδόματα θέσης. Με την πολιτική της αύξησης των επιδομάτων θέσης ευθύνης, ενισχύεται η διοικητική ιεραρχία.
Με την άρση του ισοπεδωτικού χαρακτήρα, είναι εφικτή η μελλοντική αναμόρφωση του μισθολογίου με σύνδεση των αποδοχών με τον βαθμό και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.»

Αυτή είναι και η σοβαρότερη επιδίωξη του νέου μισθολογίου, για την οποία δε λέει κουβέντα ο επίσημος συνδικαλισμός. Επιδιώκει τη διαμόρφωση του μισθού με τέτοια δομή που να είναι δυνατή η άμεση σύνδεσή του με την αξιολόγηση. Η διατήρηση του κινήτρου απόδοσης θα αποτελέσει τη βάση για αυτό, όπως ομολογεί το ίδιο το υπουργείο.

Θα αρθεί έτσι ο «ισοπεδωτικός χαρακτήρας» και θα προωθηθεί η κατηγοριοποίηση των εργαζομένων και ένα εξατομικευμένο σύστημα αμοιβών(!) που θα συνδέεται άμεσα με «την επίτευξη των στόχων» από τον κάθε εργαζόμενο, ενώ θα προετοιμάσει και την άμεση «σύνδεση των αποδοχών με το βαθμό και την παραγωγικότητα»!
Επιδιώκουν έτσι τον απόλυτο έλεγχο και την υποταγή των εργαζομένων που θα εξαρτώνται άμεσα βαθμολογικά και οικονομικά , καθώς και την προσαρμογή τους στο κυρίαρχο σύστημα αξιών που θα επιβάλλουν με την αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα ενισχύουν και οικονομικά την διοικητική ιεραρχία (επιδόματα θέσης) δημιουργώντας ένα πιο αυταρχικό διοικητικό μοντέλο και επιδιώκοντας την ανατροπή των όποιων δημοκρατικών στοιχείων στους χώρους δουλειάς, για να πετύχουν τον ακόμα στενότερο έλεγχο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Θέλουν να επιταχύνουν τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα των υπηρεσιών με κοινωνική λειτουργία ( εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμός, ΟΤΑ κλπ) σε οργανισμούς που πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και την εξασφάλιση της αυτοχρηματοδότησής τους και την αποδοχή των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους. Να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, μέσω των δεικτών αξιολόγησης όλο και περισσότερο στις «ανάγκες» της αγοράς και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες, ταυτόχρονα με τη μετακύληση οικονομικών βαρών της λειτουργίας τους στους πολίτες.

6) Δημιουργεί 4 διαφορετικά μισθολόγια για κάθε κατηγορία δημ. Υπάλληλων, με 18 διαφορετικά Μ.Κ. το καθένα, που δε συναντιούνται πουθενά οδηγώντας σε βαθύτερη διάσπαση τους δημ. Υπάλληλους, βάζοντας έτσι νέα εμπόδια στην κοινή τους δράση.

7) «Προτείνεται , η καθιέρωση τεσσάρων διαφορετικών μισθολογικών κλιμάκων Υ.Ε., Δ.Ε., Τ.Ε.,και Π.Ε., αντίστοιχα με 19Μ.Κ. για κάθε κατηγορία και η διεύρυνση του αριθμού των Μ.Κ. από 18 σε 19, ώστε να υπάρχει κίνητρο παραμονής για τους υπαλλήλους στην υπηρεσία,…»
Αυτό αναφέρεται στην πρόταση του υπουργού πριν την τελική της διαμόρφωση αλλά είναι ενδεικτικό των προθέσεων του σχετικά με την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.

ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ

Απέναντι στην «ισχυρή Ελλάδα» που:

Με το πρόσφατο πακέτο παροχών στη Διεθνή Έκθεση στη Θες/νικη «παρέχει» μόνο από 30ευρώ (1 ευρώ τη μέρα ) στο ΕΚΑΣ, στις συντάξεις του ΟΓΑ, στα επιδόματα ανεργίας, στα επιδόματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, και 40 ευρώ κατά μέσω όρο στους Δημοσίους υπαλλήλους, 25000 θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο (δηλ. μισή ή 1/3 θέσης για κάθε άνεργο (θα τρώει μερικώς) και με απαγορευτική τη μονιμοποίηση)

ΑΛΛΑ την ίδια στιγμή ΠΑΡΕΧΕΙ κίνητρα στην εργοδοσία για πρόσληψη ανέργων, κίνητρα για πρόσληψη γυναικών, αφορολόγητο αποθεματικό το 35% των κερδών των επιχειρήσεων, κατάργηση των προστίμων, φτηνό πετρέλαιο στις επιχειρήσεις ενώ τους πουλάει κοψοχρονιά τις δημόσιες επιχειρήσεις(πακέτο μετοχών ΕΥΔΑΠ, Εθνικής, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και πλήρες ξεπούλημα της Ολυμπιακής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Τελικά αυτό είναι πακέτο παροχών για τους οικονομικά αδύνατους ή για τους οικονομικά ισχυρούς;

Απέναντι στην Ελλάδα της Σύγκλισης που :
με την Χάρτα που πρόσφατα εξαγγέλθηκε μας υπόσχεται ως το 2008:
- για την ΕΡΓΑΣΙΑ: Κίνητρα για προσωρινή μερική απασχόληση, ευέλικτη εργασία και απελευθέρωση ωραρίου, σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα του υπαλλήλου, σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων και της 8ωρης ασφάλισης, ασφάλιση με την ώρα, κίνητρα εθελουσίας παραμονής στην εργασία, με «αντικίνητρα» για την πρόωρη συνταξιοδότηση, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων!

Μήπως πρόκειται για Νταχάου? Μόνο το ”Arbeit macht frei”(η εργασία απελευθερώνει!) λείπει. Αλήθεια, τα σταθερά ωράρια, η ασφάλιση και η μονιμότητα θα μείνουν αλώβητες σ’ αυτό το εργασιακό περιβάλλον?
- σύνδεση των μισθών με αυξήσεις στο ύψος του αναμενόμενου πληθωρισμού και το μισό της αύξησης του ΑΕΠ.
Αν εφαρμοζόταν φέτος θα σήμαινε 2,2% από τον αναμενόμενο πληθωρισμό και 2% από το μισό του 4% από την αύξηση του ΑΕΠ, βλέπε 4,2% αύξηση μας υπόσχονται για μετά από 5 χρόνια!! Αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού θα μπορούν να αναμένουν κάθε φορά τον πληθωρισμό που θέλουν (όπως τώρα που τρέχει στην πραγματικότητα με 4% και αναμένουν 2,2%) και που οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ, μετά την Ολυμπιάδα και τα μεγάλα έργα θα προσεγγίζουν τον μέσω όρο της ΕΕ, δηλαδή 0– 2%! Δηλαδή μας υπόσχονται και για τα επόμενα 5 χρόνια ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!!!

Απέναντι στην ανταγωνιστική Ελλάδα της μετά ΟΝΕ εποχής που:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ,
ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ξέρουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τον επίσημο πολιτικό κόσμο. Όποιοι και να είναι οι διαχειριστές της εξουσίας μετά τις εκλογές θα μας γυρίσουν την πλάτη και θα θυμηθούν τις «διεθνώς δύσκολες οικονομικές συνθήκες» και την «αδυναμία νέων παροχών» είτε γιατί μας έδωσαν το περίφημο πακέτο το 2003, είτε γιατί θα παραλάβουν «καμένη γη».

Μόνο οι δικοί μας αγώνες μπορούν να αλλάξουν την μοίρα μας.

Αυτοί οι αγώνες πρέπει να είναι δυναμικοί απεργιακοί αγώνες, με διάρκεια και επαναλαμβανόμενες μορφές και με στόχο τη νίκη και όχι την παραίτηση πριν καν αρχίσουμε.

Πρέπει να βασίζονται στους εργαζόμενους που πρέπει να αποφασίζουν για τους στόχους τους, τη μορφή και τη διάρκεια τους μέσα από τις Γ.Σ., τις Επιτροπές Αγώνα, την καθημερινή δράση στα σχολεία και την κοινωνία.

Να πετύχουν το συντονισμό και την κοινή δράση με άλλα αγωνιζόμενα τμήματα εργαζομένων (καθηγητές, νοσοκομειακούς, ΟΤΑ κλπ).

Με τη δράση μας να ξεπεράσουμε τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία, που παζαρεύει ψίχουλα και να φέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνίας τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Να υποχρεώσουμε τον επίσημο πολιτικό κόσμο να τοποθετηθεί σ΄αυτά και να αφήσει τις κάλπικες προεκλογικές «κονταρομαχίες» χωρίς περιεχόμενο, για να κρύψουν τη συμφωνία στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Π.Ε.
Σεπτέμβρης 2003
www.paremvasis.gr

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα