ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΠΕΑΕ)

e-mail: peaesymboulio@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Φ. Πανοπούλου: 6972476298
Π. Σωτήρης: 6974439203
Β. Ζαρκινού: 6974778187
Μ. Μιλτσακάκης: 2107213198
Τ. Λιόντου: 6932514008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Ένα από τα στοιχεία που έκαναν το χώρο της εκπαίδευσης να ξεχωρίζει ήταν η στάση του εκπαιδευτικού κινήματος στο θέμα των διορισμών. Με αποκορύφωμα την μεγάλη μάχη του Ιούνη του 1998 δεν υπήρξε άλλος κλάδος ο οποίος με τέτοια επιμονή να πάλεψε ενάντια στην ανεργία και να υπερασπίστηκε την ανάγκη για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία στους χώρους της εκπαίδευσης. Και αυτό ήταν λογικό, αφού αν κάτι έδινε μια άλλη αίσθηση στους εκπαιδευτικούς ήταν και η συνείδηση ότι είχαν διοριστεί με το πιο αξιόπιστο και διαφανές σύστημα διορισμών: την επετηρίδα. Ταυτόχρονα, σαφής ήταν και η συνείδηση ότι οι αλλαγές στην πολιτική των διορισμών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συντελούσαν στην υπονόμευση της μονιμότητας και την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ο κόσμος της αδιοριστίας, ο κόσμος της ανεργίας, της ανασφάλειας και της εργασιακής περιπλάνησης δεν έχει ξεχάσει τις μεγάλες μάχες που δώσαμε μαζί ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τους διορισμούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους και σήμερα σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή για να σας ζητήσουμε να παραμείνει το ζήτημα των διορισμών, η πάλη ενάντια στις πολιτικές της αδιοριστίας, της εργασιακής ομηρίας και της ελαστικής εργασίας, βασική προτεραιότητα και υπόθεση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ακόμη και αν τα φώτα της δημοσιότητας έχουν αποτραβηχτεί από το θέμα των διορισμών δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι:

Για όλους αυτούς τους λόγους, και ενόψει των συνεδρίων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, πιστεύουμε ότι θα πρέπει το ζήτημα των διορισμών να αποτελέσει βασικό ζήτημα συζήτησης και αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθεί και να καταγραφεί η αντίθεση των εκπαιδευτικών στην κυβερνητική πολιτική για τους διορισμούς.

Καλούμε έτσι τους συναδέλφους, τις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων και τα συνέδρια των ομοσπονδιών να επιμείνουν σε αγωνιστικές θέσεις για το θέμα των διορισμών:

  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά.

  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα. Να καλύπτει το δημόσιο σχολείο όλο το εκπαιδευτικό έργο που είναι σήμερα αναγκαίο (εκπαίδευση μεταναστών, ενισχυτική αγωγή, ξενόγλωσση εκπαίδευση, ολοήμερη λειτουργία κ.α.) με μόνιμο προσωπικό και αύξηση των οργανικών θέσεων ανά σχολείο και όχι με υπερωρίες, αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Για να αποδειχθεί ότι η ελληνική εκπαίδευση έχει έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού!

  • Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τα ελαστικά συστήματα πρόσληψης. Καταγγελία όλων των παρατυπιών στην διεξαγωγή του. Μόνο κριτήριο για διορισμό το πτυχίο και ο χρόνος λήψης του.

  • Μόνιμος διορισμός τώρα όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους ξεκινώντας από την απαίτηση για άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου όπως δικαιούνται. Αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο σημαίνει και αγώνας για την κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή – ωρομίσθιου

Σε πείσμα της επιμονής του Υπουργείου να μας θεωρεί απλώς πτυχιούχους χωρίς κανένα δικαίωμα άλλο από την συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εμείς επιμένουμε να θεωρούμε ότι είμαστε εκπαιδευτικοί με ένα δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία σε μια δημόσια εκπαίδευση ανάλογη των αγώνων και των αγωνιών του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και ξέρουμε ότι απευθυνόμαστε σε συναδέλφους και σε συναγωνιστές σε έναν αγώνα κοινό.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ!

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΠΕΑΕ)

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα