ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ
Χαλκοκονδύλη 13
τηλ. 210-5230819, 210-54238148
e-mail: sefk2001@yahoo.gr

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

 

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε πολλούς συναδέλφους οικονομολόγους η απόφαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να μην χορηγούν άδεια διδασκαλίας σε φροντιστήριο σε όσους οικονομολόγους δεν διαθέτουν πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ ή άλλο αντίστοιχο τίτλο παιδαγωγικής κατάρτισης.

Η απόφαση αυτή τυπικά αντιστοιχεί στο γράμμα της κείμενης νομοθεσίας για την πλήρη εξίσωση προσόντων ανάμεσα σε καθηγητές φροντιστηρίων και καθηγητές των δημόσιων σχολείων. Μόνο που στην πράξη έχει οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Με πρόσχημα την απουσία άδειας διδασκαλίας οι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν στην ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων οικονομολόγων και τους εκβιάζουν να δουλέψουν ανασφάλιστοι και χωρίς καμία κατοχύρωση, ή απαιτούν (παράτυπα αφού πρόκειται για εξαρτημένη εργασία) δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον ακόμη και αν οι ίδιοι οι συνάδελφοι θελήσουν να να αποκτήσουν την παιδαγωγική κατάρτιση θα βρεθούν μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο: την απαίτηση προϋπηρεσίας ως κριτήριο προτίμησης για να φοιτήσουν σε μια ΠΑΤΕΣ...

Άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει για τα δημόσια σχολεία μια αντικειμενικά πιο ελαστική αντίληψη αφού όχι μόνο στις προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ επιτρέπει και τη συμμετοχή πτυχιούχων χωρίς ΣΕΛΕΤΕ, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα υπάρχει και για την απασχόληση σε ιδιωτικά σχολεία.

Με βάση αυτές τις πλευρές του ζητήματος και μπροστά στον κίνδυνο εκτεταμένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος, αλλάζοντας τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διδασκαλίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αθήνα 21/07/2003

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα