Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ : 3 Απρίλη, 24ωρη απεργία
Να μετατρέψουμε την 3ωρη στάση της 21ης Μαρτίου
σε μαχητική αντιπολεμική συγκέντρωση και διαδήλωση

 

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου συνήλθε σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του το Γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Και ενώ όλα τα σοβαρότατα προβλήματα που ξεδιπλώνονται για τους εργαζόμενους και τη νεολαία προεξάρχοντος του πολέμου, αλλά και αυτών των αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων της Ε.Ε. (ελαστική εργασία, διαρκής λιτότητα, περαιτέρω αντισυνταξιοδοτικό και αντιασφαλιστικό χτύπημα στα πλαίσια της «ενεργούς γήρανσης» , κλπ.) – υπαγορεύουν τη σοβαρή μεθοδευμένη και παρατεταμένη αντιπαράθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, εν προκειμένω των Δ.Υ, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά σε μια άνευρη, άμαζη, αδιάφορη σύναξη «επαγγελματικών συνδικαλιστών», που ενώ ενίοτε δεν διστάζουν να βγάλουν και επαναστατικές κορώνες, αρνούνται να αποφασίσουν, πολύ περισσότερο να υλοποιήσουν ακόμη και τα στοιχειώδη που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του κινήματος. Επίσης η συστηματική αποχή από τις διαδικασίες πολλών γενικών συμβούλων, κυρίως των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, ενώ έχουν απαλλαγεί από τη δουλειά τους, δείχνει το μέγεθος του εκφυλισμού και της γραφειοκρατικοποίησης των διαδικασιών που έχουν επιβληθεί στο σ.κ.

Σαν εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων καταθέσαμε, για άλλη μια φορά, πρόγραμμα κλιμακούμενων κινητοποιήσεων για τα εργασιακά – οικονομικά –ασφαλιστικά μας αιτήματα (24ωρη και 48ωρη απεργία μέσα στον Απρίλη), όσο και πρόγραμμα πανελλαδικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και ενεργειών πριν και μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στο ΙΡΑΚ.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε 24ωρη πολιτική απεργία την πρώτη ημέρα έναρξης του πολέμου, κοινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, πρόταση που απέρριψε το μπλόκ ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝ, παραπέμποντας το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Προτείναμε, επίσης, πολιτική απεργία, σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ αν καταστεί δυνατόν, την Παρασκευή 20 Ιουνίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ημέρα μεγάλης αντιΕΕ διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, πρόταση η οποία δεν ψηφίστηκε ούτε καν από την « ταξική» ΕΣΑΚ, με το πρωτοφανές «επιχείρημα» ότι την ημέρα εκείνη έχει ήδη το ΠΑΜΕ προκηρύξει απεργία !!!

Καταθέσαμε, επίσης, ψηφίσματα συμπαράστασης στους απολυμένους εκτάκτους υπαλλήλους του Δήμου Πατρών και του Δήμου Νίκαιας, ζητώντας την παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ για την άμεση επαναπρόσληψή τους, όπως και ψήφισμα-καταγγελία για την κατάσταση στη χωματερή των Άνω Λιοσίων.

Τέλος, επειδή τα όρια της συνδικαλιστικής δράσης έχουν επικίνδυνα διαπλεχθεί μ’ εκείνα της άσκησης κυβερνητικού έργου(!), καταθέσαμε την ακόλουθη δήλωση, διαχωρίζοντας τη στάση και τη θέση μας απ’ όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις :

«Οι εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ Θ. Θεοδωρόπουλος, Χ. Παναγιωτόπουλος και Α. Φατούρου δηλώνουμε , ότι -λόγω της εξ’ ολοκλήρου διαφορετικής αντίληψής μας περί του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και της σχέσης του με κυβερνητικές και άλλες δομές εξουσίας- δεν συμμετέχουμε , ούτε επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στο μέλλον, σε Συμβούλια ή Επιτροπές , έμμισθες ή άμισθες».

Αγγελική Φατούρου
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ
Εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων-Κινήσεων

Αθήνα, 17/3/2003

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα