ΟΧΙ  ΣΤΟΝ  ΠΟΛΕΜΟ

 

Η μοιραία ώρα για τη διάπραξη του τερατώδους προαναγγελθέντος εγκλήματος, έφτασε. Ο απειλούμενος πόλεμος των Αμερικάνων και των συμμάχων τους έχει μπει ανέκκλητα στην τελική ευθεία και μόνο ο ξεσηκωμός των φιλειρηνικών ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο μπορεί να εμποδίσει ένα νέο ολοκαύτωμα.

Οι πραγματικοί σκοποί του πολέμου, δεν είναι τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα όπλα μαζικής κατα-στροφής του Ιράκ (άλλωστε παρόμοια όπλα χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι πολλές φορές στο παρελθόν και θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν εναντίον του Ιράκ). Όπως όλοι καταλαβαίνουν, σκοπός αυτού του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι τα πετρέλαια. Είναι η επαναχάραξη του χάρτη όλης της περιοχής και η επανεγκαθίδρυση εκεί του πιο ωμού νεοαποικιακού ελέγχου.

Ο πόλεμος αυτός είναι μια τυχοδιωκτική διέξοδος των Η.Π.Α. για να λύσουν τα προβλήματα της παρατεταμένης κρίσης της οικονομίας τους και πάνω απ’ όλα ένα αποφασιστικό βήμα, για τη στερέωση και διασφάλιση της αμερικανικής ηγεμονίας στον πλανήτη.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν και καθημερινά γίνονται, στις ίδιες της Η.Π.Α., στις ευρωπαϊκές και πολλές άλλες χώρες, στέλνουν μήνυμα αντίστασης και αντιπολεμικής αφύπνισης των μαζών.

Ο ελληνικός λαός, που βρίσκεται στην προφυλακή του αντιπολεμικού αγώνα, καταλαβαίνει πως είναι στενά συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Σημίτη, που μετατρέπει την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος αυτός δίνει ταυτόχρονα το άλλοθι για να εκτυλιχθούν μερικά ακόμη επεισόδια του κοινωνικού πολέμου που εξελίσσεται στη χώρα μας. Γιατί δίπλα στο τεράστιο κόστος των νέων εξοπλιστικών δαπανών και της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων (φρεγάτες κ.ά.) στην προετοιμασία του, οι «συνέπειες του πολέμου» δίνουν την ευκαιρία για νέα κερδοφορία στο κεφάλαιο, μέσα από τις αυξήσεις των τιμών όλων των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Την ίδια στιγμή εντείνεται η αστυνομοκρατία, στο όνομα της καταπάτησης της διεθνούς τρομοκρατίας και της προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων από το …φιλειρηνικό κίνημα!

Στην κατεύθυνση αυτή της αποκάλυψης των πραγματικών στόχων του πολέμου και της ενδυνάμωσης του αντιπολεμικού κινήματος, πρέπει να κινηθούμε και όλοι οι εκπαιδευτικοί γράφοντας καθημερινά στους πίνακες όλων των σχολείων τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ. Όχι μόνο με την κιμωλία, αλλά και με έμπρακτη ανάληψη της δημοκρατικής παιδαγωγικής ευθύνης που μας αναλογεί. 

Να μετατρέψουμε τα σχολεία σε ένα αποτελεσματικό δίκτυο αντιπολεμικής παρέμβασης, δράσης και ενότητας, μέσα από την καθημερινή διδακτική πράξη, αλλά και με την οργάνωση πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων σε κάθε σχολείο μαζί με τους μαθητές μας. Να αξιοποιήσουμε γι’ αυτόν τον σκοπό την ανεξάντλητη πηγή της αντιπολεμικής ποίησης, της λογοτεχνίας, αλλά και των επιστημονικών κατακτήσεων, καθώς και την ισχυρή φιλειρηνική παράδοση του εκπαιδευτικού κινήματος.

(Για αντιπολεμικό υλικό και οργάνωση αντιπολεμικών μαθημάτων, βλ. το site των Ανεξάρτητων Ριζοσπαστικών Κινήσεων Παρεμβάσεων: www.paremvasis.gr)

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Κίνημα ενωτικό, μαζικό, αντιπολεμικό
Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας
Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Λεφτά για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
και στο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
την Παρασκευή 21/3, 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα του Βενιζέλου 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα