Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας»
Bαλτετσίου 35, Εξάρχεια, Αθήνα
Τηλ.: 210 7522248, 3812373
e-mail: escuelapara@yahoo.com
www.escuelazapatista.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

* Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας
* Γιάννης Αγγελάκας - Αλτσχάιμερ Μπιτ - Γιώργος Χριστιανάκης

ΣABBATO 27 ΣEΠTEMBPIOY 2003, 8 μ.μ.
Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

 

Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Γενάρη του ’94 και κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στρατιωτικών και παραστρατιωτικών επιθέσεων, «σχεδίων ανάπτυξης» που εκπονούνται από τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας του χρήματος, οι ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας συνεχίζουν να αγωνίζονται. Με «όπλο» την οικοδόμηση αυτόνομων δομών εκπαίδευσης, υγείας, αγροτικής παραγωγής δίνουν τη δική τους απάντηση στην αγοραία λογική του νεοφιλελευθερισμού και την κοινωνική βαρβαρότητα που αυτή προωθεί. Κοινωνική αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ελευθερία είναι το μήνυμα που έρχεται απ’ αυτή την ξεχασμένη γωνιά της Γης.

Ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ζαπατιστικών κοινοτήτων (το «Σποράκι του Ήλιου») είναι και η προσπάθεια που εκδηλώνεται εδώ και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα από την Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας». Στόχος της η δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων - Πολιτιστικών Λειτουργών που θα εφοδιάζει τους εξεγερμένους ιθαγενείς με τις απαραίτητες γνώσεις που στη συνέχεια θα κληθούν να μεταδώσουν στις κοινότητές τους. Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού που υπάρχει στην Τσιάπας και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αυτό συνεπάγεται, είναι προφανές γιατί οι Ζαπατίστας δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σ αυτό το πρόγραμμα.

Το χτίσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης (συγκρότημα κτιρίων που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες που θα φιλοξενούν τους σπουδαστές από τις άλλες κοινότητες, κτίρια τραπεζαρίας, βιβλιοθήκης και άλλους βοηθητικούς χώρους) έχει προχωρήσει κατά ένα μεγάλο μέρος, με τη σκληρή δουλειά των ιθαγενών Ζαπατίστας και τη συμβολή και ανθρώπων από την Ελλάδα που στήριξαν και στηρίζουν με την επιτόπια παρουσία τους στην Τσιάπας την κατασκευή του. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αιθουσών διδασκαλίας και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το χτίσιμο των κοιτώνων. Οι εργασίες κατασκευής του συνεχίζονται και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου χρόνο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του με σπουδαστές από διάφορες κοινότητες της Τσιάπας.

Με στόχο την οικονομική ενίσχυση για να συνεχιστεί η κατασκευή του Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων στις ζαπατιστικές κοινότητες του Μεξικού αλλά και την αλληλεγγύη στον αγώνα των Ζαπατίστας,και με συνθήματα «Στα βουνά του Μεξικού χτίζεται η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία» - «Με τους Ζαπατίστας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, για την ανθρωπότητα», η Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας» οργανώνει μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι:

Πιο συγκεκριμένα: Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει με την μπάντα των μουσικών που τον συνόδευσε στις καλοκαιρινές συναυλίες του ανά την Ελλάδα και που θεωρείται μια από τις καλύτερες μπάντες της χώρας. Mαζί τους θα τραγουδήσει και ο Σωκράτης Mάλαμας.

Αμέσως μετά, η ομάδα «Αλτσχάιμερ Mπιτ» θα μεταμορφώσει τη συναυλία σε πάρτυ. Ο Γιάννης Αγγελάκας θα βρεθεί στα πλατώ παίζοντας δίσκους σε ένα dj set που περιλαμβάνει funk, soul dub και reggae ρυθμούς που ανά στιγμές θα αναμειγνύονται με ήχους από τη ζούγκλα της Τσιάπας, συνθήματα των Ζαπατίστας και φωνές από τις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες, ενώ ο Γιώργος Χριστιανάκης θα τζαμάρει με τους «Αλτσχάιμερ» παίζοντας πλήκτρα.

Στη διάρκεια της συναυλίας θα διαβαστούν χαιρετισμοί από το Συμβούλιο του αυτόνομου ζαπατιστικού δήμου Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν όπου χτίζεται το «Σχολείο για την Τσιάπας» καθώς και του Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο. Επίσης θα διαβαστούν μικρά κείμενα σχετικά με το κίνημα των Ζαπατίστας.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες για τη συναυλία στο τηλέφωνο 210 3812373.
_________________________________________
Η Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας» καλεί όλους και όλες που πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη είναι ουσιώδες συστατικό ενός κόσμου διαφορετικού, ανταγωνιστικού προς τον κόσμο του χρήματος και τις αξίες της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, ενός «κόσμου που θα χωράει πολλούς κόσμους» να στηρίξουν τον αγώνα των Ζαπατίστας, να ενισχύσουν την προσπάθεια στήριξης του εκπαιδευτικού τους προγράμματος, να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν στην επιτυχία της συναυλίας.
_________________________

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα