Με σανδάλια και χλαμύδες…

 

Με αφορμή την υπουργική απόφαση (10/7/03) για ορισμό σε κάθε Διεύθυνση Υπευθύνου Πολιτιστικών θεμάτων δηλώνουμε τα εξής:

Επειδή στα καθήκοντα κάθε Πολιτιστικού Υπευθύνου – σύμφωνα με την απόφαση- θα είναι η επίβλεψη, η προώθηση, η κατεύθυνση, η δομή, οι προδιαγραφές περιεχομένου Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Καλλιτεχνικών αγώνων που θα καταρτίζουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς με την έγκριση του ΥΠΕΠΘ,

Επειδή το κόστος του «πολιτισμού και της καλλιτεχνίας» θα το πληρώσουν και πάλι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί κι οι γονείς:

Αλλά είμαστε πολύ περισσότερο αντίθετοι γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό. Για μας ο πολιτισμός:

Γνωρίζουμε ότι όπου συνάδελφοι τόλμησαν να ασχοληθούν με πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα και ζητήματα υγείας ήρθαν αντιμέτωποι με το αληθινό πρόσωπο της κρατικής πολιτικής. Παράδειγμα το οικιστικό πρόβλημα τουριστικού νησιού, στο οποίο συνάδελφος που ασχολήθηκε με την παράνομη δόμηση στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος ή συνάδελφος που ασχολήθηκε με το ακατάλληλο νερό που έπιναν οι μαθητές από την αυλή του σχολείου τους. Και στις δυο περιπτώσεις οι συνάδελφοι σύρθηκαν στα δικαστήρια.

Απ’ την άλλη δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέχθηκε να μας φορέσουν το καπέλο του «υπεύθυνου πολιτισμού». Η υπόθεση μυρίζει από μακριά σανδάλια και χλαμύδες ολυμπιακής ραφής. Μυρίζει γιορτές στο Καλλιμάρμαρο της αθλητικής ανδρείας των Ελλήνων. Αρνούμαστε να μας αφαιρέσουν και το δικαίωμα να μοιραζόμαστε με τους μαθητές μας την πολιτιστική εμπειρία που αναδύεται από τις εκάστοτε συνθήκες της τάξης.

Με ξωκλήσια, εξορκισμούς για το καυσαέριο, ποιήματα για τις βιταμίνες μέσα στα παιδοφυλακτήρια του τάπερ, «μπαλέτα» και «Μυθωδίες» δεν θα αλλάξουμε τις συνειδήσεις.

ριζοσπαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπαιδευτικών Λέσβου

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα