«ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ ΔΟΕ: Αλλαγή προεδρικής φρουράς, στο ίδιο φόντο του υποταγμένου συνδικαλισμού.
Μόνη διέξοδος οι αγώνες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία»

 

Δήλωση - τοποθέτηση του Γιώργου Παζάλου
εκπροσώπου των Κινήσεων –Παρεμβάσεων –Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

Η συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ έγινε με σχετική πλειοψηφία και η κυβερνητική ΠΑΣΚ ανέλαβε όλα τα αξιώματα του Δ.Σ. Ήταν μια αλλαγή προεδρικής φρουράς στην Ομοσπονδία, που όλα τα αξιώματα πέρασαν από τη ΔΑΚΕ στην ΠΑΣΚ, χωρίς να έχει αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων και κυρίως χωρίς να φαίνεται ότι αλλάζει τίποτα από τον προσανατολισμό και την πορεία της ΔΟΕ.

Στο διάστημα που πέρασε από την 72η Γ.Σ. επιχειρήθηκε:

Οι Κινήσεις -Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις εκτιμούν ότι όλες οι εξελίξεις στο συνδικάτο δείχνουν ότι έχει επέλθει οριστική ρήξη, σε επίπεδο θέσεων και πρακτικής, ανάμεσα στον υποταγμένο και κατεστημένο συνδικαλισμό από τη μια και το ανεξάρτητο , ριζοσπαστικό, μαχητικό ρεύμα απ' την άλλη.

Η προκλητική άρνησή τους έστω και να συζητήσουν στο συνέδριο για το καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών , την απόφαση για την αξιολόγηση και το σχολικό κανονισμό –ρυθμίσεις που επαναφέρουν τον επιθεωρητισμό και βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας στο σχολείο,

η προκλητική άρνησή τους να συμβάλουν στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στη λιτότητα, ιδιαίτερα τώρα που κάθε μύθος για τις κυβερνητικές προθέσεις εξαντλήθηκε με την ανακοίνωση των μέτρων για το μισθολόγιο που συντηρεί και βαθαίνει την οικονομική μας ανέχεια,

η προκλητική συνενοχή τους στην επιχειρούμενη αμφισβήτηση των εργασιακών μας σχέσεων,στην πολιτική των κυλιόμενων ωραρίων και της ωρομισθίας καθώς και η εξ' ολοκλήρου αποδοχή της κυβερνητικής αντίληψης για το ολοήμερο σχολείο,

είναι στοιχεία που καταδεικνύουν τη στάση και την οριστική διαμόρφωση του κεντροδεξιού νεοφιλελεύθερου πολιτικοσυνδικαλιστικού μπλοκ που ηγεμονεύει στην Ομοσπονδία σε επίπεδο αποφάσεων Γ.Σ. και Δ.Σ. και χρησιμμοποιείται σήμερα ως το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στον κλάδο. Αυτή η στάση έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές στις Γ.Σ. του κλάδου, αυτή η στάση θέτει τις διαχωριστικές γραμμές στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Γι' αυτό και απορρίψαμε και αποκαλύψαμε τις σκοπιμότητες και τις ρητορείες για ενωτικά διαπαραταξιακά προεδρεία, γι' αυτό απείχαμε από κάθε διαχειριστική αυταπάτη, γι'αυτό εκτιμήσαμε ότι δεν υπάρχει ίχνος πολιτικοσυνδικαλιστικής προγραμματικής βάσης για τη συμμετοχή μας στα αξιώματα του Δ.Σ.

Γι' αυτό και αποκρούσαμε πολιτικά τη φιλολογία περί συνδικαλιστικής νομιμότητας και υποχρέωσης αποδοχής από μέρους μας όλου του πλέγματος των αποφάσεων του κατεστημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γιατί κάναμε ξεκάθαρο ότι δεσμευόμαστε μόνο για τη συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Γι' αυτό και δεν κατανοούμε την πρόταση που έκανε η ΕΣΑΚ για "αντιπροσωπευτική λειτουργική εκπροσώπηση όλων στα αξιώματα του Δ.Σ.", γιατί κατά τη γνώμη μας ακόμα και αν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ έπαιρναν όλες τις θέσεις του προεδρείου..όπως ζητούσε η ΕΣΑΚ, η συμμετοχή μας το μόνο που μπορούσε να προσφέρει ήταν το αναγκαίο "αριστερό" άλλοθι για την πολιτική διαχείριση αποφάσεων που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.

Αυτό όμως που μπορούμε να κατανοήσουμε πολύ καλά είναι τον τυχοδιωκτισμό της ΔΑΚΕ, που επέλεξε να παραδώσει όλα τα αξιώματα της δικής της μονοπαραταξιακής διοίκησης στην κυβερνητική ΠΑΣΚ, πιστεύοντας ότι σε επίπεδο εντυπώσεων θα παραλλάξει την εικόνα του αναμφισβήτητου εταίρου των κυβερνητικών…. και ότι ίσως έτσι αποχρεωθεί την ευθύνη για τη στήριξη που παρέχει στην κυβερνητική πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Μόνο… που δεν πείθουν κανέναν τέτοιες τακτικές. Η ΔΑΚΕ μόλις πρόσφατα συνέπραξε με την ΠΑΣΚ στο να κλειδωθούν όλες οι κυβερνητικές αντιλήψεις και επιδιώξεις ως "θέσεις" του κλάδου και στην πρώτη συνεδρίαση για τη συγκρότηση προσπαθούσε να επιβάλλει την καταστατική "συμμόρφωση" όλων των μελών του Δ.Σ. με τις θέσεις του κατεστημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η ΔΑΚΕ δε θέλει και δε μπορεί και να είναι αντιπολίτευση, ούτε στη ΔΟΕ, γιατί είναι βασικός συντελεστής της πορείας της Ομοσπονδίας, ούτε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί κινείται δορυφορικά στις κυβερνητικές θέσεις, ούτε πολύ περισσότερο σε μια μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο διάστημα.

Η ΠΑΣΚ θεωρεί ως νέο ξεκίνημα την επανακατάληψη της θέσης του προέδρου, αποτέλεσμα των νέων ενδοπαραταξιακών της μηχανισμών. Η ΠΑΣΚ, που ούτε μια στιγμή δεν παρουσιάστηκε διαιρεμένη στις κυβερνητικές της θέσεις, θα συνεχίσει -αξιοποιώντας και τα αξιώματα της μονοπαραταξιακής της διοίκησης- να αποτελεί τον πιο πιο αξιόπιστο μοχλό προώθησης των κυβερνητικών επιλογών στην εκπαίδευση . Με τη ΔΑΚΕ σε διαδικασία πραγματικής συμπόρευσης, η ΠΑΣΚ θα αξιοποιεί τις κοινές τους αποφάσεις για να κάμπτουν την αγανάκτηση και να αποφύγουν τους μαζικούς αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από έναν τέτοιο συνδικαλισμό, από ένα τέτοιο Δ.Σ. της Δ ΟΕ.

Στην περίοδο που διανύουμε (με νωπή τη μνήμη από τη σφαγή των Αμερικάνων στο Ιράκ) ο κόσμος απειλείται με νέες ιμπεριαλιστικές σταυροφορίες και ο πόλεμος αποτελεί μόνιμη απειλή. Οι αναδιαρθρώσεις χειροτερεύουν δραματικά τη θέση των εργαζόμενων και στην κοινωνία κυριαρχούν η φτώχεια, οι απολύσεις και η ανεργία. Στην εκπαίδευση το φτηνό ευέλικτο και παραγωγικό σχολείο της αγοράς υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα της κοινωνίας και επιζητεί να καταστεί ο εκπαιδευτικός ..κακοπληρωμένος και χειραγωγημένος υπάλληλος.

Αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να έχουν προεκλογικές ή μετεκλογικές αυταπάτες!

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το "νέο" μισθολόγιο που παγιώνει και εντείνει τη λιτότητα, η απάτη με τα 176 ευρώ, η ολοκλήρωση των θεσμών αξιολόγησης και επιθεωρητισμού… από τη μια, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ… από την άλλη, είναι μικρά δείγματα της ασφυκτικής επίθεσης που θα δεχτούμε το επόμενο διάστημα σε "ολυμπιακό" περιβάλλον που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Κι αν κάπου υπάρχει ..νηνεμία, είναι προσωρινή!

Οι Κινήσεις -Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον (και γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη στάση που θα κρατήσει ο υποταγμένος συνδικαλισμός) οι ζωντανές δυνάμεις στην εκπαίδευση πρέπει να δώσουν τη μάχη για μια νέα ανάταση του κινήματος, με ένα αξιόπιστο σχέδιο αγώνα που θα στηρίζεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών,θα οργανώνεται και θα ελέγχεται από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Επιτροπές Αγώνα και θα έχει στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής κάθε εκδοχής. Σ' αυτή τη λογική μας οδηγεί η ίδια η πρόσφατη "παράδοση"του κινήματος, όπου όλες οι μεγάλες μάχες (΄97..ΑΣΕΠ..2525…αντιπολεμική δράση) στηρίχτηκαν στη βάση των εκπαιδευτικών και είχαν απέναντι τόσο την κυβερνητική πολιτική ,όσο και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα δε μπορεί παρά να αναμετρηθεί με όλο το φάσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, την πολιτική της γνώσης-εμπόρευμα, το σχολείο –επιχείρηση, το σχολείο της ιεραρχίας και του αυταρχισμού…. την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Σ’ αυτήν την κινηματική πορεία δε μπορεί να μέίνει απ’ έξω η αναμέτρηση για το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου.. για το ρόλο και το χαρακτήρα του του εκπαιδευτικού επαγγέλματος σήμερα.

Να αναμετρηθούμε με την πολιτική της Ε.Ε… των ιδιωτικοποιήσεεων, της φτώχειας, της ανεργίας και του πολέμου. Με την κυβερνητική πολιτική (κάθε εκδοχής και απόχρωσης) της λιτότητας της αφαίρεσης των κοινωνικών κατακτήσεων της ανεργίας και των απολύσεων.

Να αναμετρηθούμε με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της υποτέλειας που στέκεται φραγμός στις ανάγκες των εργαζομένων.
Να αναμετρηθούμε με τον αυταρχισμό, την καταστολή και τους τρομονόμους, με την Ολυμπιάδα της μίζας, του μπετόν, των αναβολικών και των εκατοντάδων εργατικών ατυχημάτων.

Με το κίνημα και τους αγώνες , όχι για να γεμίσουμε κομματικές κάλπες, αλλά για να νικήσουμε!

Για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο. Για την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640.
Για την κατάργηση του 2986 και την απόκρουση στην πράξη της αξιολόγησης –χειραγώγησης, για την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.
Για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
Για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις,ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Οι Κινήσεις -Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι αυτό που έχει αξία είναι το ζωντανό κίνημα και οι διαδικασίες του. Εκεί ολοκληρώνουμε τη συνδικαλιστική μας αντίληψη. Στις συνελεύσεις, στη συντονισμένη δράση των συλλόγων, στους συλλόγους διδασκόντων στις διαδηλώσεις και τις απεργίες,αλλά και τη σχολική τάξη.

Ασφαλώς και επιδιώκουμε να δυναμώνει το ρεύμα του χειραφετημένου ταξικού συνδικαλισμού και να έχει η φωνή του κινήματος ισχυρή παρουσία, τόσο στα Δ.Σ. των συλλόγων, όσο και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Γι αυτό και αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή μας στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας ως την απόλυτη έκφραση της οργάνωσης των αγώνων από τη βάση, γι’αυτό και στην τρίτη διετία της παρουσίας μας στο όργανο εκφράσαμε την ίδια θέση για τη συγκρότηση.

14 Ιουλίου 2003

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα