ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

e-mail: peaesymboulio@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Φ. Πανοπούλου: 6972476298
Π. Σωτήρης: 6974439203
Β. Ζαρκινού: 6974778187
Μ. Μιλτσακάκης: 2107213198
Τ. Λιόντου: 6932514008

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ!


Η ουσιαστική απαγόρευση για αδιόριστους εκπαιδευτικούς που ούτε έχουν προϋπηρεσία ούτε είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να καταθέσουν αιτήσεις για θέσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας έρχεται και δηλώνει με σαφήνεια ότι η κατοχή του απλού πτυχίου δεν προσφέρει –και τυπικά πλέον-κανένα εργασιακό δικαίωμα, κανένα αντίκρυσμα. Ακόμη και για μία επισφαλή και κακοπληρωμένη θέση ωρομίσθιου απαιτείται ως ελάχιστη τυπική προϋπόθεση η επιτυχής συμμετοχή στον ΑΣΕΠ.
Στην πράξη καλούνται χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν κάθε δύο χρόνια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό τουλάχιστον να περάσουν τη βάση και έτσι να ανανεώσουν την δυνατότητά τους να διεκδικήσουν μια θέση αναπληρωτή και ωρομισθίου και ίσως να σωρεύσουν προϋπηρεσία με την ελπίδα ότι μέσω της ποσόστωσης σε ...μερικές δεκαετίες θα διοριστούν. Σε αυτό το ιδιότυπο κυνήγι του θησαυρού υποβάλει τους αδιόριστους η πολιτική της αδιοριστίας.

Και βέβαια αναγορεύεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ σε βασικό τυπικό προσόν για οποιαδήποτε πρόσβαση στο δημόσιο (όχι μόνο σε μόνιμες θέσεις, αλλά και σε ελαστικές), όμως εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι είναι ένας μηχανισμός διαβλητός, αντικειμενικά άδικος (π.χ. αρνητική βαθμολογία), δομημένος γύρω από την προσπάθεια να συγκαλυφθεί η ανεργία και η εργασιακή περιπλάνηση των εκπαιδευτικών και να βαφτιστεί «αποτυχία». Δεν ήταν τυχαίο ότι για άλλη μια φορά ήταν εκατοντάδες οι καταγγελίες για παρατυπίες και προβλήματα στη διεξαγωγή του.

Εμείς λέμε ότι καμιά λύση δεν μπορούν να δώσουν οι ατομικοί δρόμοι, είτε του συμβιβασμού είτε της απελπισίας!

Περισσότερο παρά ποτέ απαιτούνται συλλογικοί δρόμοι διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας!

Γιατί δεν είμαστε ένα κοπάδι υποψηφίων, αλλά αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που μας χρειάζεται η δημόσια εκπαίδευση, που έχουμε δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια!

Αθήνα 11/07/2003

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα