ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ
Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα
τηλ. 210 3820537, 210-54238148
fax: ,210-5230819
e-mail:
sefk2001@yahoo.gr

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Φ.Κ. ΣΤΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/9, 11 π.μ.

Στις 30/7/2003 μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου και το γενικό γραμματέα Α. Τσουροπλή. Τα μέλη του ΣΕΦΚ διατύπωσαν τα πάγια αιτήματα των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια :

Α) μισθολογική εξομοίωση με τους καθηγητές που εργάζονται σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία
Β) πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους του καθηγητές που εργάζονται σε των φροντιστήρια
Γ) αναγνώριση της εργασίας μας στα φροντιστήρια ως εκπαιδευτικού έργου
Δ) μετατροπή των επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου,
Ε) συμμετοχή των καθηγητών φροντιστηρίων στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη
Και ακόμα ζήτησαν την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσληψης στα φροντιστήρια για τους συναδέλφους οικονομολόγους που δεν έχουν άδεια διδασκαλίας από το ΥΠΕΠΘ, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα της ΣΕΛΕΤΕ.

Ο Π. Ευθυμίου δήλωσε εν…ευθυμία ότι ήταν ιδρυτικό μέλος του Σ.Ε.Φ.Κ. Ανέφερε ότι μαζί με τους συναδέλφους που δούλευαν σε κεντρικό φροντιστήριο πέτυχαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και ακόμα ότι χάρηκε ιδιαίτερα που συνεχίζει να υπάρχει ο Σ.Ε.Φ.Κ.

Στη συνέχεια, βέβαια, σ΄ ένα ρεσιτάλ αδιαφορίας, κυνισμού, και βαθιάς υποτίμησης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος θεωρούν ότι για τη λειτουργία των φροντιστηρίων είναι αρμόδιο το Υπουργείου Εμπορίου (!) και δεν πρόκειται, όχι μόνο να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά μας αλλά ούτε καν να ασχοληθεί με αυτά. Θεώρησε αδιανόητη κάθε παρέμβαση στην «αγορά» - βλέπε τη διαιώνιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την απαξίωση της εργασίας μας. Και ενώ δήλωσε ότι ο μοναδικός νόμος που διέπει τη λειτουργία των φροντιστηρίων (2545/40) είναι γι αυτόν... εν αχρηστία, καμιά προθυμία δεν εκδήλωσε για την αλλαγή του. Τέλος, με περισσό θράσος αυτοαναγορεύτηκε προστάτης της δημόσιας εκπαίδευσης κατηγορώντας τον Σ.Ε.Φ.Κ. για ... σύμπλευση με τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

Τα μέλη του Σ.Ε.Φ.Κ. τούς απάντησαν ότι αυτοί που παίζουν το παιχνίδι των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, είναι αυτοί που συνειδητά τους προσφέρουν ένα φθηνό και ανασφαλές εργατικό δυναμικό και αρνούνται κάθε συζήτηση πάνω στα αιτήματά μας. Ότι αποτελούν λαϊκισμό και στρουθοκαμηλισμό τα περί δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όταν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, γνωρίζουμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ - η κατά Σημίτη «κοσμογονία για τα παιδιά της Ελλάδας» - είναι οι ταξικοί φραγμοί, ο Καιάδας των ΤΕΕ, το εξεταστικοκεντρικό σύστημα με την τυποποίηση, την αποστήθιση, την αποσπασματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και τον αναλφαβητισμό. Τα σχολεία που μαραζώνουν και κλείνουν, οι θέσεις εργασίας που μειώνονται, το στοίβαγμα 30 παιδιών σε κάθε τμήμα, η καθήλωση των μισθών των καθηγητών σε επίπεδα πείνας. Το χαράτσι που πληρώνει κάθε μήνα ο εργαζόμενος για να σπουδάσει το παιδί του. Η τεράστια ανεργία των πτυχιούχων, η τεράστια ζώνη ειδικευμένου καθηγητικού δυναμικού που περιθωριποιείται Αυτή είναι η πολιτική που έθρεψε, γιγάντωσε και κατέστησε μονόδρομο τα φροντιστήρια. Και ένοχες είναι όλες οι κυβερνήσεις που την εφάρμοσαν –όχι οι καθηγητές των φροντιστηρίων.

Η στάση αυτή πρέπει να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες. Απέναντί μας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τη λιτότητα δίχως τέλος, την καλπάζουσα ανεργία και τις απολύσεις, τα κύματα πρωτοφανούς ακρίβειας, τις πελατειακές σχέσεις, τους νεκρούς στα εργοτάξια, τη «λυπητερή» που θα πληρώσουμε μετά τους Ολυμπιακούς, την υποταγή στην αμερικάνικη αυτοκρατορία. Κανείς υπουργός και εργοδότης δε θα πειστεί για το δίκαιο των αιτημάτων μας σε συζητήσεις γύρω από «στρογγυλά τραπέζια». Η παραμικρή κατάκτηση, δε θα μας χαριστεί, αλλά θα επιβληθεί από εμάς. Φτάνουν πια, η αναμονή, η μιζέρια, το μεροδούλι–μεροφάι, οι φρούδες ελπίδες για ατομικές λύσεις.

Γι’ αυτό και η οδός Μητροπόλεως πρέπει την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. να γεμίσει από την οργή και την αγανάκτησή μας. Γιατί οι καθηγητές των φροντιστηρίων πρέπει να βγούμε από την αφάνεια και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Γιατί είμαστε όχι μόνο πολύ περισσότεροι, αλλά και πολύ δυνατότεροι από όσο νομίζουμε! Ο Π.Ευθυμίου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους ταιριάζει. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, αν νομίζουν ότι ο αγώνας των ανθρώπων για μια καλύτερη κοινωνία τελείωσε. Αν κάτι «τελείωσε», είναι αυτοί στους οποίους ταιριάζει το «πού ‘σαι νιότη πού έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος».

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ,
ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα