ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.

Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ

1-10-2003
Fax: 22990-84756

 Προς: Τα μέλη
 ΔΟΕ


ENΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΑΙΔΕΙΑ : ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ …. ΤΑ ΠΙΣΩ!!!

 

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του συλλόγου συναντήθηκε σήμερα με το διευ/ντή Αν. Αττικής και του έθεσε όλα τα προβλήματα των σχολείων όπως έχουν καταγραφεί στις αποφάσεις του ΔΣ «Πλαίσιο αρχών για τη λειτουργία των σχολείων» καθώς και στα αιτήματα που αναφέρονται στην απόφαση για τη στάση εργασίας και τη Γ.Σ του συλλόγου.

Σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα των κενών και τα υπεράριθμα τμήματα που λειτουργούν πιεζοντας ασφυκτικά τους συναδέλφους στα σχολεία και υποβαθμίζοντας δραματικά την παρεχόμενη εκπαίδευση, ο προιστάμενος Αν. Αττικής, μας είπε ότι από τη μεριά του έχει στείλει τα κενά στο υπουργείο και το ΥΠΕΠΘ δεν τα καλύπτει.
Μάλιστα μας είπε ότι την προηγουμένη (30-9-03), έγινε σύσκεψη του υφυπουργού κ. Γκεσούλη με τους 7 προϊσταμένους διευθύνσεων της Αττικής. Εκεί παρά το έντονο τρόπο που ο ίδιος, όπως είπε, έθεσε το πρόβλημα των κενών και παρά το γεγονός ότι τα κενά στην Αν. Αττική είναι τα περισσότερα από τις άλλες διευθύνσεις η απάντηση του υφυπουργού ήταν απολύτως κάθετη και σαφής. Δεν θα δοθεί καμία άλλη πίστωση αναπληρωτή!!! Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, τα κενά από δω και πέρα θα καλυφθούν με τα εξής μέτρα:

Επειδή τα παραπάνω συνιστούν μια απίστευτη οπισθοδρόμηση στη λειτουργία των σχολείων και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και θα οδηγήσουν σε καταστάσεις αποσύνθεσης τα σχολεία, πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αναλυτικά και να αποφασίσουμε τις ενέργειες του συλλόγου απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση. Αυτό θα γίνει στη Γ.Σ. του συλλόγου Πέμπτη 2/10 στις 1.00μμ, που ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και των παραπάνω εξελίξεων γίνεται ακόμα πιο σημαντική και γι’ αυτό καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν.

Στα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε ο προϊστάμενος Αν. Αττικής δέχτηκε ότι πουθενά δεν πρέπει να γίνεται παραβίαση του διδακτικού ωραρίου των συναδέλφων και όπου υπάρχουν κενά το πρόγραμμα θα συμπτύσσεται μέχρι εκεί που φτάνουν οι ώρες των υπαρχόντων εκπαιδευτικών.

Επίσης δέχτηκε ότι τα τμήματα του ολοήμερου δεν πρέπει να ξεπερνάν σε καμιά περίπτωση τους 30 μαθητές και μέχρι να καλυφθούν πλήρως με εκπαιδευτικούς θα πρέπει να κρατηθούν μόνο παιδιά εργαζομένων, ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις και μέχρι το πολύ 30 μαθητές.

Σχετικά με τις πολλαπλές μετακινήσεις και τη μείωση του ωραρίου των μετακινούμενων συναδέλφων είπε ότι θα εξετάσει προσωπικά τα προγράμματα της διάθεσης ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίσει αυτή τη μείωση, πράγμα που τόνιζε και στη θητεία του σαν σύμβουλος. Ωστόσο κράτησε επιφυλάξεις για το αν αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί σ’ όλες τις περιπτώσεις στις συναδέλφους των αγγλικών, καθώς υπεραμύνθηκε την υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών για να βγει το πρόγραμμα… Όταν προβλήθηκε συγκεκριμένη πρόταση από το σύλλογο για την κάλυψη όλων των τμημάτων χωρίς επιβάρυνση με υπερωρίες των συναδέλφων μας είπε ότι αυτή δε γίνετε γιατί δεν του στέλνουν καθόλου αναπληρωτές!!

Αποδέχτηκε επίσης ότι δεν πρέπει να συμπληρώνουν ωράριο οι συνάδελφοι ειδικοτήτων στα ολοήμερα κατά 1 και 2 ώρες αφού δεν φτάνουν για να καλύψουν πλήρως τις ώρες ενός μαθήματος σε ένα τμήμα και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο απαγορεύεται η ανάθεση ενός μαθήματος σε ένα τμήμα σε δύο εκπαιδευτικούς (δηλ. στον συνάδελφο του κανονικού ωραρίου και στον ωρομίσθιο του ολοήμερου).

Τέλος για τα προβλήματα λειτουργίας του ολοήμερου που βασανίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς ( πχ έλλειψη κατάλληλων χώρων σίτισης, ώρας και χώρων ξεκούρασης, βοηθητικού προσωπικού για σίτιση, άλλων αιθουσών εκπαίδευσης κλπ) αναγνώρισε ότι δεν είναι υποχρέωση και ευθύνη των συναδέλφων το ζέσταμα και το φαγητό, αλλά ελπίζει στην φιλοτιμία τους. Επίσης είπε ότι οι διευθυντές πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τους γονείς και να μεριμνούν για τα ζητήματα υποδομής αλλά και βοηθητικού προσωπικού(πχ σίτιση), μεταφέροντας κατά τη γνώμη μας, το κόστος και την ευθύνη από το υπουργείο στους συλλόγους γονέων.

Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.
Μιχαηλάρης Γιώργος
Θεοδωράτου Αθηνά
Τουλγαρίδης Κώστας

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα