ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ

Το ΥΠΕΠΘ με έγγραφό του (αρ.πρωτ.94187/Δ5 5/9/2003) ζητά, με βάση αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, να μη γίνεται εγγραφή τέκνων αλλοδαπών γιατί μετά οι γονείς τους ζητάνε τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.(!!!)

Να μη γίνεται εγγραφή των παιδιών που γλίτωσαν από τα ναρκοπέδια του Έβρου, από τον πνιγμό μεσοπέλαγα στο Αιγαίο, από τις σφαίρες που εξοστρακίζονται στα κεφάλια τους, από χώρους αποθήκευσης που επικοινωνιακά η κυβέρνηση ονομάζει ‘’χώρους υποδοχής’’. Αυτά τα παιδιά θέλει το ΥΠΕΠΘ να τα απομακρύνει από την εκπαίδευση και στο/στη δάσκαλο/α να αναθέσει το ρόλο του χωροφύλακα της γειτονιάς.

Αυτή είναι, εξάλλου, η πολιτική της Ε.Ε. της Ευρώπης φρούριο. Αφού πρώτα ‘’ανθρωπιστικά’’ καταλήστευσε τους πόρους των χωρών των μεταναστών, χτίζει τείχη με νόμους και όπλα, ώστε να εμποδίσει τους κολασμένους της γης να διεκδικήσουν μια θέση στη ελπίδα και για τα παιδιά τους μια θέση στην εκπαίδευση.

Αυτή είναι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει (διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού). Που δεν εφαρμόζει ούτε τον αντιμεταναστευτικό ν. 2910/2001 αρ. 40 παρ 3: «Για την εγγραφή αλλοδαπών ανηλίκων στα δημόσια σχολεία απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ' εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία τέκνα:….. δ. αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη παραμονή τους σε αυτήν.» (Τις ρυθμίσεις αυτές αναγκάστηκε να συμπεριλάβει μετά από τον αγώνα των αντιρατσιστικών οργανώσεων και των συλλόγων των μεταναστών)

Θέλουν το σχολείο φθηνό, πειθαρχημένο, ενταγμένο στη νέα μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων να αναλάβει το κυνήγι των παιδιών των μεταναστών ως προθέρμανση για το κυνήγι των γονιών τους που πρόκειται να ξεκινήσει;

Tαυτόχρονα στην περίοδο που διανύουμε, το ΥΠΕΠΘ με μια εκτεταμένη επιχείρηση περικοπών αποψιλώνει όλα τα σχολεία από τις τάξεις υποδοχής μετακινώντας τους δασκάλους, ώστε να μην προβεί σε προσλήψεις για τα χιλάδες κενά εκπαιδευτικών που καταγράφονται . Καταργεί έτσι και τα στοιχειώδη δεδομένα για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όμως για μας που αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και στις ανάγκες των παιδιών, ένα σχολείο με δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία, την περίοδο μάλιστα που ξεκινάμε αγώνες για να υπερασπιστούμε το δημόσιο δωρεάν σχολείο ενάντια στην λιτότητα και τον αυταρχισμό, εντολές τέτοιου τύπου είναι απαράδεκτες.

Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε καθήκον μας την παροχή εκπαίδευσης σε κάθε ανήλικο που βρίσκεται στη χώρα και ό,τι άλλο για μας αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Ως εκ τούτου αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οδηγίες που ποινικοποιούν το εκπαιδευτικό μας έργο και ως πολίτες αυτής της χώρας σε διατάξεις που ποινικοποιούν την κοινωνική μας αλληλεγγύη.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα