Τοποθέτηση του εκπροσώπου
των Κινήσεων /Παρεμβάσεων /Συσπειρώσεων
για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της ΔΟΕ

1η Ιούλη 2003

 

Η 72η Γ.Σ. της ΔΟΕ απετέλεσε μια σημαντική στιγμή στην πορεία του σ.κ. της Π.Ε. που επιβεβαίωσε:

  1. την οριστική εγκατάλειψη κάθε αιχμηρού αιτήματος απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και την κακόφημη <μεταρρύθμιση> Αρσένη – Ευθυμίου.

  2. την αποδοχή όλων των βασικών όρων της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

  3. την οριστική ρήξη και αντίθεση σε επίπεδο θέσεων και πρακτικής ανάμεσα στον κατεστημένο κρατικό συνδικαλισμό από τη μια και το ανεξάρτητο, ριζοσπαστικό, μαχητικό ρεύμα από την άλλη .

Τα δεδομένα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία:

Αποτελούν μια φυσιολογική εξελικτική διαδικασία στο συνδικάτο που από την 68η Γ.Σ. έχει διαμορφωθεί ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο μέτωπο από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, ηγεμονεύει σε επίπεδο αποφάσεων Γ.Σ. και Δ.Σ. της ΔΟΕ και βρίσκεται σε απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες, τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών της Π.Ε. τους αγώνες και τους στόχους του κινήματος.

Κομβικό στοιχείο για να σφραγίζει αυτή μας την εκτίμηση είναι η από κοινού στάση των ΠΑΣΚ/ΔΑΚΕ στην 72η Γ.Σ., που αρνήθηκαν να συζητήσουν για το Καθηκοντολόγιο την Υπουργική Απόφαση για την αξιολόγηση και τον Σχολικό Κανονισμό - ρυθμίσεις έτοιμες να βυθίσουν τον κλάδο στο σκοτάδι του νέου επιθεωρητισμού και ανατρέπουν ευθέως κάθε έννοια παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή αρνήθηκαν να οργανώσουν εκείνους τους αγώνες που θα αμφισβητήσουν με τους πιο μαζικούς όρους το καθεστώς της παρατεταμένης λιτότητας και θα διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αντί για αυτό εκχωρούν τη διαπραγμάτευση των αιτημάτων μας στη γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ και εξαντλούν τις <αγωνιστικές> προτάσεις τους στη διεκδίκηση επιδομάτων που ήδη μας ανήκουν.

Παράλληλα αποδέχονται καθολικά την κυβερνητική πολιτική για το ολοήμερο σχολείο ,πολιτική που εκτός από την επικοινωνιακή της σκοπιμότητα , εγείρει σοβαρά παιδαγωγικά ζητήματα και χρησιμοποιείται ως προπομπός για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την καθιέρωση των κυλιόμενων ωραρίων και της ωρομισθίας.

Οι Κινήσεις /Παρεμβάσεις/ Συσπειρώσεις εκτιμούν ότι κάθε συνδικάτο, κάθε προεδρείο, κάθε διοίκηση οφείλει να συγκροτείται σε πολιτικοσυνδικαλιστική βάση. Αυτή η βάση είναι εμφανής και επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη Γ.Σ. Εκεί τέθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές , εκεί φάνηκε η αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή μας με την υποταγή και τη συναίνεση.

Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ρητορείες για <αντιπροσωπευτικά> ή <ενωτικά> προεδρεία. Τέτοιες λογικές απλά προσπαθούν να αποκρύψουν ότι η διαχείριση του συνδικάτου είναι μια διαδικασία πολιτική και όχι μια ουδέτερη λειτουργία, όπως επίσης να αποκρύψουν το αγεφύρωτο ρήγμα ανάμεσα στην αντίληψη της συναίνεσης και της υποταγής και το ρεύμα της αντίστασης και του αγώνα. Εμείς δεν επιδιώκουμε να γεφυρώσουμε αυτό το ρήγμα , αλλά να το βαθύνουμε!

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί συνδικαλιστικής νομιμότητας και καταστατικής υποχρέωσης για αποδοχή από μέρους μας όλου του πλέγματος των αποφάσεων του κατεστημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού θεωρούμε ότι αναπτύσσεται μαζί με την προσπάθεια να αφυδατωθεί πολιτικά η εκπροσώπηση του ανεξάρτητου αγωνιστικού χώρου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Με την ευκαιρία δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και τους στόχους του κινήματος, χωρίς να περιοριζόμαστε στο ελάχιστο από αιωρούμενες υπονοήσεις ή απειλές…περί τήρησης του καταστατικού.

Έχοντας λοιπόν την πεποίθηση ότι τα προεδρεία συγκροτούνται σε πολιτικοσυνδικαλιστική προγραμματική βάση και μακριά από διαχειριστικές αυταπάτες γραφειοκρατικών οργάνων, οι Ανεξάρτητες Αυτόνομες Αγωνιστικές Ριζοσπαστικές Κινήσεις Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις σταθερές στην άποψη ότι η συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει το χαρακτήρα της πιο απόλυτης έκφρασης της οργάνωσης των αγώνων από τη βάση, δηλώνουμε ότι:

Γιώργος Παζάλος
Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων
Αυτόνομων Αγωνιστικών Ριζοσπαστικών
Κινήσεων Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων
Στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα