ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ
Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα
τηλ. 210 3820537, 210-5238148
fax: ,210-5230819
e-mail:
sefk2001@yahoo.gr

 

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

 

Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία των δασκάλων και των καθηγητών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία. Καταδικάζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δίνει μισθούς πείνας στους εργαζομένους στα σχολεία, διατηρεί τους αναπληρωτές σε καθεστώς ομηρείας και καλύπτει τα κενά εκπαιδευτικού έργου με προσλήψεις ωρομισθίων - προλεταρίων της δημόσιας εκπαίδευσης – χρησιμοποιώντας τους σα μοχλό ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης της μονιμότητας.

Φρονούμε ότι ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΕΠΘ, πρέπει να ξεσκεπάζει τον λαϊκισμό και τον στρουθοκαμηλισμό περί δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Να πούμε ξεκάθαρα ότι η εκπαιδευτική πολιτική – η κατά Σημίτη «κοσμογονία για τα παιδιά της Ελλάδας» - είναι οι ταξικοί φραγμοί, ο Καιάδας των ΤΕΕ, το εξεταστικοκεντρικό σύστημα, όπου τα πάντα υποτάσσονται στο αναλυτικό πρόγραμμα και την εξεταστέα ύλη με τον φορμαλισμό και την αποστήθιση, την αποσπασματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και τον αναλφαβητισμό, την θεοποίηση του «τύπου». Αυτή η πολιτική απαξιώνει την δημόσια εκπαίδευση, στοιβάζει 30 μαθητές σε κάθε τμήμα, καθηλώνει τους μισθούς των καθηγητών σε επίπεδα πείνας, υποχρεώνει τους καθηγητές στην κατάπτυστη διαδικασία του ΑΣΕΠ να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και υποταγής στην κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική.

Η πολιτική της περικοπής των διορισμών οδήγησε στην τρομακτική ανεργία των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών και άνοιξε τον δρόμο στους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων να βγάζουν εύκολο κέρδος εμπορευματοποιώντας την γνώση, έχοντας στα χέρια τους μια τεράστια ζώνη φτηνού, ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Το φροντιστήριο είναι μια απόδειξη ακόμα πως αυτή η πολιτική μετέθεσε στην κοινωνία το κόστος για να καλύψει τις ανάγκες που έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σχολείο, αλλά και φυσιολογικό επακόλουθο ενός απάνθρωπου εξεταστικού μαραθωνίου. Εμείς, οι καθηγητές στα φροντιστήρια βιώνουμε χρόνια τώρα τον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική τρομοκρατία. Η ελαστική εργασία, η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, η αναγκαστική ανεργία το καλοκαίρι, οι μισθοί πείνας, οι 9μηνες συμβάσεις που ποτέ δεν μετατρέπονται σε αορίστου, οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση, η μετατροπή ακόμη και αυτής της ισχνής σύνταξης του ΙΚΑ σε άπιαστο όνειρο: όλα αυτά σταδιακά προωθούνται και στο δημόσιο σχολείο.

Στις 17/9 ο ΣΕΦΚ οργάνωσε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΠΘ ως απάντηση στην προκλητική στάση του Ευθυμίου ότι «δεν πρόκειται να παρέμβει στην αγορά» για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια. Η συμμετοχή μας στην συγκέντρωση των δασκάλων και των καθηγητών αποτελεί το πρώτο βήμα κλιμάκωσης του δικού μας αγώνα και προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος και να βγούν ενιαία και επιθετικά προς την κοινωνία. Να διεκδικήσουμε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους:

Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί από όλους τους εργαζομένους. Απέναντί μας, έχουμε την νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την λιτότητα και την ακρίβεια, την καλπάζουσα ανεργία και τις απολύσεις, τις πελατειακές σχέσεις, τους δεκάδες νεκρούς στα εργοτάξια, τους Ολυμπιακούς της οικολογικής καταστροφής και της χρεοκοπίας, τον τρομονόμο, την καταστολή και την υποταγή στην αμερικανική αυτοκρατορία. Καμιά κυβέρνηση, κανένας εργοδότης δεν θα πειστεί για το δίκαιο των αιτημάτων μας σε συζητήσεις γύρω από «στρογγυλά τραπέζια». Φτάνει πια η αναμονή, η μιζέρια, οι ψευδαισθήσεις, οι ατομικές λύσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την απάντηση που της ταιριάζει. Η παραμικρή κατάκτηση δεν θα μας χαριστεί. Θα νικήσουμε στους δρόμους του αγώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 /10, 12 μ., ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα