ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τοποθέτηση του εκπροσώπου
Των Κινήσεων-Παρεμβάσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
για το μισθολόγιο
30 Ιούλη 2003

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στη φάση της πιο αντιδραστικής της απογείωσης. Εξαρτημένη πλήρως από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, εντολοδόχος της εφαρμογής της πιο σκληρής πολιτικής της Ε.Ε, της ΟΝΕ και των συμφώνων σταθερότητας, προχωρά στην υλοποίηση των επιλογών της, αφήνοντας πίσω το 1/5 του πληθυσμού να ζει κοινωνικά αποκλεισμένο κάτω από το όριο της φτώχειας, τις απολύσεις και την ανεργία να φουντώνουν, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να στραγγίζουν και τα τελευταία αποθέματα αντοχής των εργαζομένων.

Oι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κατ’ ευφημισμό «νέο μισθολόγιο» ήρθαν να δείξουν στην πράξη τι σημαίνει «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», για τους εργαζόμενους! Εν μέσω καλοκαιριού, μακριά από τους δημόσιους υπάλληλους, κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ επιδιώκουν γρήγορα – γρήγορα να κλείσουν μια σειρά βαθιών αντιδραστικών αλλαγών για το δημόσιο και να συνεχίσουν την λιτότητα για τους δημόσιους υπάλληλους, εμφανίζοντάς τες μάλιστα , με τη βοήθεια του υποταγμένου κυβερνητικού συνδικαλισμού ως θετικά μέτρα.!!

Το «μισθολόγιο» δεν είναι ούτε νέο ούτε μισθολόγιο. Πρόκειται για ένα ασφυκτικό πλαίσιο που στοχεύει:

  • στην εφαρμογή ακόμα σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους

  • στη νέα συρρίκνωση των συντάξεων

  • στην λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών με βάση το κέρδος και τις ανάγκες της αγοράς και στον απόλυτο έλεγχο τους από την εκάστοτε κυβέρνηση

  • στην υποταγή των δ. υπαλλήλων, την κατηγοριοποίηση τους και τη μισθολογική τους διαφοροποίηση.

  • στην προώθηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της μερικής απασχόλησης.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτήν την εξέλιξη, γιατί αποδέχτηκε καιρό τώρα όλη τη φιλοσοφία του «νέου μισθολογίου», συναίνεσε στις πιο αντιδραστικές του λογικές (σύνδεση μισθού/ παραγωγικότητας), αρνήθηκε κάθε αγωνιστική προοπτική για τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων και καλλιέργησε το μύθο και την προσμονή ενός μισθολογίου που θα χορηγούσε μεγάλες αυξήσεις. Σήμερα οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι ακόμα μεγαλύτερες, γιατί ενώ τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν απηχούν ούτε στο ελάχιστο τις θέσεις των εργαζομένων, χρησιμοποιείται για να παραπλανηθούν και να υποταχθούν οι εργαζόμενοι και να αποφευχθεί η μαζική αντίδραση για την αποτροπή των μέτρων της λιτότητας.

Τις ίδιες ευθύνες έχουν οι ηγεσίες των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών σε ΔΟΕ / ΟΛΜΕ που αρνήθηκαν να οργανώσουν αγώνες για ουσιαστικές αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς (από τους πιο κακοπληρωμένους υπαλλήλους σε Ελλάδα και Ευρώπη), στήριξαν την κυβερνητική πολιτική και εκχώρησαν κάθε διεκδίκηση στη γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ. Η εξέλιξη με την οριστική απώλεια του επιδόματος των 176 ευρώ εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους περιόρισαν και εξάντλησαν τα αιτήματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών σε επαιτεία ενός επιδόματος που το υποσχέθηκαν τόσες φορές… για να το αρνηθούν οριστικά σήμερα.

Πλανώνται όσοι προσβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν τα κυβερνητικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν και πάρουν στα χέρια τους τους αναγκαίους αγώνες, στηριγμένοι στην ενότητά τους στα σωματεία, στους συλλόγους και στις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Στο χώρο της εκπαίδευσης η απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για το μισθολόγιο και ο αγώνας για την ανατροπή τους συνδέεται και ανάγεται στην πάλη που δίνουμε ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Η πάλη για τη μη σύνδεση μισθού –βαθμού –παραγωγικότητας, συνδέεται με την πάλη ενάντια στην αξιολόγηση, η πάλη ενάντια στο ιεραρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο Δ.διοίκησης συνδέεται με την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και τα καθηκοντολόγια, η πάλη ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μερική απασχόληση, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στα κυλιόμενα ωράρια την ωρομισθία και την αδιοριστία.

Οι Κινήσεις -Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις θα πρωτοστατήσουν στην πιο ουσιαστική ενημέρωση των συναδέλφων, έτσι ώστε η πραγματικά μεγάλη οργή και αγανάκτηση που διακατέχει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο να γίνει αγωνιστική έκρηξη. Θα προτείνουμε να αναληφθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και το Συντονισμό των συλλόγων η οργάνωση και ο έλεγχος ενός αξιόπιστου σχέδιου αγώνα που πρώτα απ’ όλα θα απαιτεί:

Θεωρούμε πως οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να εμπλουτίζουν το αιχμιακό πλαίσιο για το μισθολόγιο με τα γενικότερα αιτήματα που παλεύει το κίνημα, ώστε οι αγώνες μας να χαρακτηρίζονται από τη γενικότερη αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική.

Στα πλαίσια αυτά ο Σεπτέμβρης που ξεκινά δε μπορεί παρά να είναι μήνας πολύμορφης δράσης που θα ξεκινάει από την 1η του μηνός, και θα αφορά Γενικές Συνελεύσεις, πρωτοβάθμιους συλλόγους και το συντονισμό τους, ενημερώσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις σε σχολεία, πόλεις και γειτονιές, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ ενημέρωση και κοινό μέτωπο με τους γονείς, κοινές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, αλλά και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι των Δ.Υ.

Με βάση την παραπάνω λογική και ως επόμενο βήμα μιας τέτοιας διαδικασίας που θα στηρίζεται κυρίως στη βάση των εκπαιδευτικών προτείνουμε 48ωρη απεργία για τις 25 και 26 Σεπτέμβρη, με την πρώτη μέρα να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις μεγάλές πόλεις και τη δεύτερη μέρα να πραγματοποιούνται Γ.Σ. (27/9 Ολομέλ. Προέδρ), που θα διαμορφώνουν το πλαίσιο τους όρους και τις προϋποθέσεις για αποφασιστικό αγώνα διάρκειας στη συνέχεια.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα