Εκλογές στους εκπαιδευτικούς:

ήττα του κυβερνητικού συνδικαλισμού -

άνοδος των Παρεμβάσεων

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 19ης Φλεβάρη για τα υπηρεσιακά συμβούλια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Η καθολική σχεδόν συμμετοχή μετέτρεψε τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, αφού η ΠΑΣΚ έπεσε στο 38,06% (από 43,87% στις προηγούμενες εκλογές) και η ΔΑΚΕ στο 31,23% (από 34,23%). Αντίθετα η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ ανέβηκε στο 11,05% (από 9,87%) και η "Α.Π." (πρώην ΣΥΝ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) στο 8,6% (από 6,3%).

Θεαματική ήταν η άνοδος των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων που πήραν 5581 ψήφους (από 2020) και ποσοστό 9,3% (από 4,98%)

Οι εκατοντάδες συντρόφισσες και σύντροφοι που σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν σε δύσκολες συνθήκες τη μάχη των εκλογών, πρόβαλλαν μια άλλη λογική αντιδιαχειριστική, μια άλλη αντίληψη, για ένα κίνημα που θα αντισταθεί στην αξιολόγηση, στη λιτότητα, στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για ένα κίνημα αυτόνομου ταξικού συνδικαλισμού, που θα έχει λόγο και παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό : για το μισθό, τη σύνταξη, τις εργασιακές σχέσεις, τη δημοκρατία στο σχολείο, αλλά και για τα μεγάλα κοινωνικά πολιτικά ζητήματα, τον πόλεμο, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για ένα κίνημα ακόμα, που δεν θα σταματάει τη δράση του στις πόρτες των σχολικών τάξεων, αλλά θα εισβάλλει και μέσα σε αυτές, θα δημιουργεί και θα παρεμβαίνει ενεργά στην διδακτική πράξη κόντρα στον ασφυκτικό έλεγχο της αξιολόγησης και την εισβολή της "εκπαιδευτικής αγοράς". Αυτές τις αξίες προβάλλαμε στο πεδίο μιας μάχης κομματικών και διοικητικών μηχανισμών, προσωπικών εξυπηρετήσεων και εκδουλεύσεων, ρουσφετιών και έντονου ανταγωνισμού για τη νομή της εξουσίας. Η αποδοχή αυτών των αντιλήψεων από ένα - πολύ μεγάλο πια - κομμάτι συναδέλφων, δημιουργεί νέες δυνατότητες αλλά και νέες απαιτήσεις. 

Όσες και όσοι δώσαμε αυτή τη μάχη, δεν είχαμε, ούτε έχουμε εκλογικές αυταπάτες. Θεωρούμε ότι η σαφής τάση ενίσχυσης των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του κλάδου πρέπει να εκφραστεί πρώτα απ' όλα σε κινηματικό επίπεδο. 

Γι' αυτό καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., την Παρασκευή 28 Φλεβάρη στις 12.00 στα Προπύλαια και το Σάββατο στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα