ΔΙΕΘΝΗ 24ο

Επιμέλεια : Παναγιώτης Σάμιος

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Αλκοόλ και ψυχοφάρμακα για το άγχος των εκπαιδευτικών.
Εκπαιδευτικοί και άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού στρέφονται στα αντικαταθλιπτικά χάπια και στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο άγχος τους, αναφέρει το BBC News (2-9-03). Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία αποκάλυψε πως το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το 10% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκε ότι παίρνει κάποια αντικατθλιπτικά φάρμακα και το 30% είπε ότι καταναλώνει περισσότερο αλκόολ από το παρελθόν. Το 77% δήλωσε υπερβολικά κουρασμένο από τη δουλειά που κάνει στο σχολείο, το 64% δήλωσε ότι ο όγκος της δουλειάς είναι αβάστακτος και το 30% δεν θέλει ούτε να πάει στη δουλειά του το πρωί. Οι «ειδικοί» υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι το άγχος που προκαλείται από το φόρτο και το είδος της εργασίας.

Πώς να μην πέσουν στα χάπια και το αλκοόλ οι εκπαιδευτικοί όταν οι συνθήκες εργασίας τους θυμίζουν Μεσαίωνα ; Το φτηνό ευέλικτο σχολείο της αγοράς, που έφτιαξε ο σοσιαλιστής Μπλέρ, για να λειτουργήσει χρειάζεται ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση του μαθήματος, πίεση, ατελείωτες εξετάσεις, αξιολόγηση κλπ. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση ούτε με παιδαγωγική ούτε με τη φυσιολογική ανάπτυξη και καλλιέργεια ενός παιδιού. Αν προσθέσεις και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι και οι μαθητές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα (χρήση ουσιών, αλκοόλ,κλπ) τότε εύκολα καταλαβαίνεις πως αυτό το σχολείο είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί την οικονομία και να παράγει κέρδος. Μόνο που υπάρχει ένα κόστος: τα σπασμένα νεύρα και τη σταδιακή διανοητική εξαθλίωση μαθητών και εκπαιδευτικών!!!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Στα σκληρά ναρκωτικά ένα στα τρία παιδιά κάτω των 13 ετών!!!
Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας και διεξήχθη με τη συμμετοχή 2.300 παιδιών που κατοικούν στη Γλασκώβη και το Νιουκάστλ διαπίστωσε πως το 30% παιδιών μέχρι και 13 ετών έχουν έρθει επαφή και έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών!!! Σύμφωνα με την έρευνα οι ουσίες που χρησιμοποιούν είναι χασίς, αμφεταμίνες, LSD και το Ecstasy. Χρήση ηρωίνης κάνει το 2% μεταξύ 10-13 ετών!! Τα ποσοστά χρήσης ουσιών στην ηλικία των 15 ετών ανεβαίνει στο 56%!! Η απόφαση για την έρευνα πάρθηκε το 1998 όταν ο 13χρονος Άλαν Χάρπερ από τη Γλασκώβη έγινε το νεαρότερο θύμα των ναρκωτικών στην Βρετανία πεθαίνοντας από υπερβολική δόση ηρωίνης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στοιχεία για τη ζωή των ανηλίκων.
ΦΤΩΧΕΙΑ
: Το 8% των παιδιών στη Βρετανία (περίπου 1 εκατομ.) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα στοιχεία της Κυβέρνησης δείχνουν ότι συνολικά 3,8 εκατ. παιδιά (ένα στα τρία) ζουν σε οικογένειες που επιβιώνουν με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Μόνο στην Αγγλία ζουν σε Ιδρύματα 60.000 παιδιά, αριθμός που αντιπροσωπεύει άνοδο κατά 22% από το 1994. Το 90% των περιπτώσεων βρίσκεται εκεί λόγω γονικής παραμέλησης, κακοποίησης κλπ.
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: Το να χτυπάς παιδί είναι απολύτως νόμιμο με αποτέλεσμα κάθε βδομάδα να χάνει τη ζωή του ένα παιδί από τη βία της οικογένειας!! Θέση της Κυβέρνησης Μπλερ είναι ότι πρέπει να επιτρέπεται στους γονείς να χρησιμοποιούν κάποια μορφή «λογικής τιμωρίας».
ΠΟΡΝΕΙΑ: Υπολογίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πουλάνε το κορμί τους 10.000 ανήλικα παιδιά. Μέση ηλικία είναι τα 16 χρόνια ενώ η πιο μικρή 9 ετών!!!

Να σκεφτείς και να υπολογίσεις ότι αυτή η χώρα κάποτε υπήρξε αυτοκρατορία. Να σκεφτείς ότι ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση της συμμετέχει στον βρώμικο πόλεμο του Ιράκ σπαταλώντας τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να αμβλύνουν κάπως τις συνέπειες από το οικονομικό μοντέλο «ανάπτυξης» που Συντηρητικοί και Εργατικοί εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Να υπολογίσεις ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι άλλες μητροπόλεις του καπιταλισμού π.χ Γερμανία, Γαλλία κλπ Πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα της ευμάρειας και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας βρίσκονται ανθρώπινα πτώματα. Η κρίση απλώνεται πια σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού ακόμα και μέσα στον Αναπτυγμένο Κόσμο!! Τα παιδιά, οι γέροντες, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι μετανάστες κλπ πληρώνουν το κόστος της Παγκοσμιοποίησης.

Η.Π.Α: Η απουσία γυμναστικής ευνοεί την παχυσαρκία.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής λέιπει πια από το πρόγραμμα ύλης των μαθητών στις ΗΠΑ αναφέρουν οι L.A TIMES (15-9-03) καθώς οι ώρες της Γυμναστικής έχουν αφαιρεθεί από το ημερήσιο πρόγραμμα των μαθητών. Το 1991 4 στα 10 σχολεία είχαν καθημερινά μία ώρα γυμναστική. Δέκα χρόνια μετά ούτε το 1/3 των σχολείων αυτών δεν συνέχισε την παράδοση. Το 1980 μόνο το 5% των μαθητών είχε σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας και ήταν υπέρβαρο. Είκοσι χρόνια μετά το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών έχει φτάσει το 15%. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι οι προϋπολογισμοί των σχολείων έχουν μειωθεί ενώ αντίθετα οι απαιτήσεις για υψηλά αποτελέσματα στις εθνικές εξετάσεις και τα διαγωνίσματα έχουν αυξηθεί. Δεν υπάρχει χρόνος λοιπόν για τη Φυσική Αγωγή που θεωρείται πλέον πολυτέλεια.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ : Εμπόριο παιδιών κάτω από το βλέμμα των «ελευθερωτών».
Η UNICEF ανακοίνωσε ότι δεκάδες παιδιά, ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών, σώθηκαν την τελευταία στιγμή πριν οδηγηθούν στο εξωτερικό για πούλημα. Τα παιδιά προορίζονταν για σεξουαλική κακοποίηση ή για εργασία σε διάφορα κάτεργα. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των «ελευθερωτών»Αμερικάνων και με την ανοχή των τοπικών αρχών φαίνεται πως ανθεί ένα παράνομο εμπόριο παιδιών. Τοπικοί φύλαρχοι, συμμορίες και αρχές αρπάζουν μωρά και στη συνέχεια τα προωθούν στο εξωτερικό. Βέβαια οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις δε βλέπουν τίποτα τώρα πια. Οι Ταλιμπάν σίγουρα έκαναν κακό αλλά και οι νέοι δυνάστες δεν πάνε πίσω από κακουργίες σε βάρος του ταλαίπωρου αφγανικού λαού.

UNESCO-UNICEF: Στοιχεία για τον αναλφαβητισμό και τη φτώχεια.
Το 2003 υπάρχουν στον πλανήτη 900 εκατομ. ενήλικες αναλφάβητοι ενώ τουλάχιστον 113 εκατομ. παιδιά δεν θα πάνε και φέτος σχολείο. Το 60% από αυτά τα παιδιά είναι κορίτσια.. Παράλληλα ένα στα δύο παιδιά στην Αφρική και ένα στα τρία παιδιά στη Νότια Ασία δεν ολοκληρώνει τη φοίτησή του στη βασική εκπαίδευση.

Κάθε μέρα 1250 παιδιά κάτω των πέντε ετών σβήνουν κάθε ώρα στον κόσμο, σχεδόν 30.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε ημέρα από ασθένειες όπως υποσιτισμό και διάρροια.

Σε όλον τον κόσμο 246.000.000 παιδιά εργάζονται παράνομα ενώ άλλα 1.200.000 παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο στα σκλαβοπάζαρα για εργασία ή για σεξουαλική εκμετάλλευση

Ωστόσο το ετήσιο κόστος για να επιτευχθεί καθολική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά όλου του κόσμου είναι 10 δισεκατομμύρια δολάρια : λιγότερα από το ποσό που ξοδεύουν ετησίως οι Ευρωπαίοι για παγωτά. Αυτά ισχυρίζονται οι Διεθνείς Οργανισμοί για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες Κρατών και Κυβερνήσεων που λεηλατούν εδώ και δεκαετίες τις πηγές και των πλούτο της Αφρικής και της Ασίας. Λύση στο πρόβλημα του αναλφαβητισμού, της πείνας και της φτώχειας δεν είναι να κόψουν το παγωτό οι Ευρωπαίοι. Λύση στο πρόβλημα θα δώσει η διάλυση των απάνθρωπων Διεθνών Οργανισμών τύπου Δ.Ν.Τ, Παγκόσμιας Τράπεζας, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κλπ που νομιμοποιούν και διευκολύνουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος των Λαών. Λύση στο πρόβλημα θα δώσει η ανατροπή αυτού του άθλιου οικονομικού συστήματος που στράγγισε τους ανθρώπους και μόλυνε και κατάστρεψε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΕπιστροφήΕπιστροφή