ΔΙΕΘΝΗ 23ο

Επιμέλεια : Παναγιώτης Σάμιος

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ : Οι νεκροί της Ιντιφάντα.
Φρίκη προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παλαιστινιακό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη. Από την αρχή της Ιντιφάντα, εδώ και δύο χρόνια, 2.278 Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Οι 604, το ένα τέταρτο περίπου, ήταν παιδιά κάτω από 18 ετών. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 44.157, από τους οποίους τα 2.750 είναι παιδιά. Από τους τραυματισμούς έχουν αποκτήσει μόνιμες αναπηρίες 5.800 άτομα. Έχουν συλληφθεί 19.028 πολίτες και κρατούνται στις φυλακές των Ισραηλινών περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι.

Αυτά συμβαίνουν σε καιρό ειρήνης στην Παλαιστίνη και η Δύση δε δίνει δεκάρα. Μια κανονική γενοκτονία συντελείται μπροστά στα μάτια μας και κανείς δε μιλάει. Τι να πει; Κυνισμός, αδιαφορία και υπεράσπιση του «εθνικού» συμφέροντος είναι το τρίπτυχο που επιβάλλει το νόμο της σιωπής στα πολιτισμένα κράτη της Ε.Ε. Οι ιμπεριαλιστές χαράζουν τα σύνορα με το αίμα των λαών.

ΑΥΣΤΡΙΑ : Μεγάλες απεργίες για το ασφαλιστικό.
Στις 6/5/03 η Αυστρία ολόκληρη παρέλυσε καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έκαναν απεργία. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις φτάνοντας ως και την κήρυξη Γενικής Απεργίας, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της Αυστρίας. Οι επόμενες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για τις 13 Μαϊου παραμονή της πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην αυστριακή βουλή. Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αρνηθεί κάθε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα Συνδικάτα και έχει καταθέσει προτάσεις που μειώνουν εισοδήματα και συντάξεις μέχρι και 30%.

ΓΑΛΛΙΑ : Μεγάλες απεργίες εκπαιδευτικών για ασφαλιστικό και περικοπές κονδυλίων.
Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στη δημόσια εκπαίδευση πραγματοποίησαν στις 6/5/03 εθνική απεργία στη Γαλλία κατά της πολιτικής της Κυβέρνησης στην Παιδεία και της προετοιμαζόμενης μεταρρύθμισης για τις συντάξεις. Ήταν η πέμπτη κινητοποίηση από το φθινόπωρο. Η κεντρική διαδήλωση που έγινε στο Παρίσι συγκέντρωσε πάνω από 20.000 εκπαιδευτικούς.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης Ραφαρέν και των Συνδικάτων θα κορυφωθεί στις 13 Μάη με τη μεγάλη κινητοποίηση και τις διαδηλώσεις που οργανώνουν εργατικές ενώσεις και συνδικάτα κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τις συντάξεις.

Όπως φαίνεται τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στις χώρες της Ε.Ε.

ΤΟΥΡΚΙΑ : Θύματα του σεισμού τα παιδιά.
Στο Μπινγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας (900 χιλιομ. από την Άγκυρα) 2/5/03 χτύπησε ο Εγκέλαδος με δόνηση 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Από το σεισμό που κράτησε 19 δευτερόλεπτα κατάρρευσαν δεκάδες σπίτια και τραυματίστηκαν πάνω από 600 άτομα. Το τραγικό είναι ότι 85 παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο και έμεναν στο μικρό οικοτροφείο καταπλακώθηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τα ερείπια του κτιρίου. Οι ντόπιοι εξεγέρθηκαν και χτυπήθηκαν από το τουρκικό στρατό με πυροβόλα όπλα!! Όπως κατάγγειλαν οι γονείς των παιδιών, το κτίριο του σχολείου και του οικοτροφείου ήταν πρόσφατα χτισμένο αλλά οι εργολάβοι για να εξοικονομήσουν μίζες και χρήματα έκαναν αλλαγές και περικοπές στα υλικά και το τσιμέντο που χρησιμοποίησαν. Όταν τα συνεργεία διάσωσης άρχισαν να βγάζουν νεκρά παιδιά διαπιστώθηκε πως το τσιμέντο ήταν τόσο κακής ποιότητας που θρυμματιζόταν στα χέρια και τα δοκάρια αντί για σιδερένιο οπλισμό είχαν μέσα τέσσερα μικρά σίδερα.

Στην Ελλάδα βέβαια παρακολουθήσαμε με συγκίνηση τα γεγονότα αλλά ξεχάσαμε τα δικά μας χάλια όταν με το σεισμό της Αθήνας τα περισσότερα σχολεία βγήκαν αρχικά ακατάλληλα. Ύστερα οι Δήμαρχοι μπάλωσαν τις ρωγμές, μερικές τσιμεντοενέσεις στα πιο σοβαρά, λίγο σοβάτισμα και μπόλικο χρώμα για να μη φαίνονται οι βλάβες και ΛΗΘΗ. Όσο για τα προγράμματα και τα κονδύλια για σοβαρό έλεγχο και επιδιορθώσεις ήταν ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δόθηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η πολιτική του Υπουργείου, των εργολάβων και των ειδικών του ΟΣΚ. Τι θα γίνει όμως την επόμενη φορά με αυτά τα άθλια, ταλαιπωρημένα και καταπονημένα κτίρια που στεγάζουν τα παιδιά μας; Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε ασφαλή κτίρια;

ΤΟΥΡΚΙΑ : Τιμώρησαν μαθητές για την κουρδική γλώσσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των εφημερίδων «Εβρενσέλ» και «Οζκιούρ Γιοντέμ» (6/6/03) στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ δύο παιδιά, 14 και 15 ετών, συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν στο κρατητήριο διά του πασαλείμματος με ανθρώπινες ακαθαρσίες. Το «παράπτωμα» των μαθητών ήταν η χρήση της κουρδικής γλώσσας προκειμένου να «πειράξουν» τη δασκάλα τους. Το γεγονός αναφέρθηκε στην αστυνομία που συνέλαβε τα παιδιά και τα οδήγησε στο κρατητήριο. Εκτός από το ξύλο που έπεσε οι μαθητές αναγκάστηκαν να φάνε ανθρώπινα περιττώματα. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί το 1989 στην περιοχή Γεσίλγιουρτ της επαρχίας Τζίζρε στο νομό Σίρνακ όπου ο στρατιωτικός διοικητής είχε συγκεντρώσει σε πλατεία τους κατοίκους που μιλάνε κουρδικά και με την απειλή των όπλων τους ανάγκασε να φάνε ανθρώπινες ακαθαρσίες.

Το άρθρο 8 του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου απαγορεύει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας και οι παραβάτες τιμωρούνται ως συμπαθούντες τρομοκρατών !!!!

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων με εμπλοκή πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων.
Στη Λισαβόνα εδώ και χρόνια λειτουργεί ένα μεγάλο ίδρυμα-ορφανοτροφείο στο οποίο στεγάζονται άπορα, ορφανά και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επί 30 ολόκληρα χρόνια τα παιδιά του ιδρύματος βιάζονταν και οδηγούνταν στην πορνεία. Με τη βοήθεια ενός φύλακα που είχαν διορίσει στο ίδρυμα μεγάλα ονόματα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας προμηθεύονταν παιδιά τα οποία βίαζαν και εκπόρνευαν. Στο σκάνδαλο έχουν εμπλακεί και έχουν φυλακιστεί ήδη : ο Κάρλος Κρουζ- μεγαλοδημοσιογράφος, ο Χέρμαν Χοσέ -διάσημος κωμικός, ο σκηνοθέτης Μανουέλ Αμπράντες, ο πρώην πρέσβης στην ΟΥΝΕΣΚΟ Χόρχε Ρίτο και ο σοσιαλιστής πρώην Υπουργός Εργασίας Πάουλο Πεντρόσο !!! Στον ανακριτή έχει οδηγηθεί και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες !!! Επίσημη έκθεση αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες παιδιά από τα οποία αρκετά είναι κωφά και με προβλήματα ομιλίας, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και ενώ υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες και τηλεοπτικά ντοκουμέντα στα οποία τα παιδιά περιέγραφαν τα μαρτυρική τους ζωή όλοι σιωπούσαν και συγκάλυπταν το σκάνδαλο.

ΧΙΛΗ: Στους δρόμους για την Παιδεία.
Στους δρόμους βγήκαν στις 12 Ιουνίου χιλιάδες φοιτητές στην πρωτεύουσα Σαντιάγο φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας της Χιλής να αυξήσει τα κονδύλια για τα Δημόσια Πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και απειλούνται με κλείσιμο λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Εφιαλτικό σενάριο.
Ένα εφιαλτικό σενάριο ξετυλίγεται στα σχολεία της Βρετανίας. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προειδοποίησαν με εγκύκλιο τους γονείς των υπερκινητικών παιδιών ότι θα τα αποβάλουν αν δεν τους χορηγηθεί το ισχυρό κατασταλτικό φάρμακο Ritalin. Το BBC που έχει φέρει ήδη στο φως την υπόθεση της μαθήτριας Άσλι Άσλετ, ισχυρίζεται πως δεν είναι η μοναδική και θα φέρει στη δημοσιότητα και άλλες περιπτώσεις παιδιών που υποχρεώθηκαν να μπουν σε φαρμακευτική αγωγή για να αποφύγουν την αποβολή από το σχολείο.

ΙΤΑΛΙΑ : Αντικομμουνιστικό Θέμα στις Εξετάσεις.
Η απέχθεια του Μπερλουσκόνι για τον κομμουνισμό έφτασε μέχρι και την εκπαίδευση των Ιταλών μαθητών. Εκατοντάδες χιλιάδες τελειόφοιτοι κλήθηκαν να αναπτύξουν στις απολυτήριες εξετάσεις ένα θέμα με τίτλο: «Τρόμος και πολιτική καταπίεση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ου αιώνα». Το θέμα συνοδεύονταν από περιγραφές του ιταλικού φασισμού, του γερμανικού ναζισμού και του κομμουνισμού της ΕΣΣΔ. Στα κείμενα ο κομμουνισμός βαρύνεται με τη δολοφονία 100 εκατ. ανθρώπων δηλαδή αριθμό πενταπλάσιο από τον αριθμό των θυμάτων του ναζισμού ώστε οι μαθητές εύκολα να οδηγηθούν σε συνειρμούς και συμπεράσματα…

Η.Π.Α: Ζωντανή αυτοκτονία στο διαδίκτυο.
Μπράντον Βέντας, 21 χρονών, φοιτητής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Φοίνιξ της Αριζόνα, είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος αυτοκτόνησε «ζωντανά» στο διαδίκτυο παρακολουθούμενος μάλιστα από τουλάχιστον 12 άτομα που συζητούσαν μαζί του στο ίδιο chat room. Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 2003 ο Μπράντον προσκάλεσε όλους τους εικονικούς του φίλους σε μια τελευταία συνομιλία. Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, γυμνός και περιτριγυρισμένος από άφθονη μαριχουάνα, αντικαταθλιπτικά χάπια και δυο-τρία μπουκάλια ρούμι. Ξεκίνησε να καπνίζει χόρτο και συνέχισε κατεβάζοντας χάπια μαζί με αλκοόλ. Η σκηνή μεταδιδόταν ζωντανά από την κάμερα που είχε συνδέσει στον υπολογιστή του. «Έλα μεγάλε, πάρε κι άλλα χάπια, πάρε πολλά, για να δούμε αν θα αντέξεις να πάρεις χίλια!!» του έγραψε ένας από τους εικονικούς του «φίλους».

Ξημερώνοντας 12η Ιανουαρίου ο Μπράντ είχε ξεψυχήσει και οι φίλοι του είχαν φύγει τρομοκρατημένοι από τους υπολογιστές τους. Ο Μπράντον ήταν προικισμένο παιδί αλλά δεν ήταν ευχαριστημένο από τη ζωή του. Επισκεπτόταν τακτικά κάποια από τα 9.000 sites τα οποία υπάρχουν στο διαδίκτυο και ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ως «τη μόνη λύτρωση από τα βάσανα της καθημερινότητας». Το 85% των επισκεπτών αυτών των « suicide sites», όπως λέγονται, είναι νέοι μέχρι 35 ετών. Ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα φάρμακα που παίρνουν και πολλές φορές αποχαιρετούν τους φίλους τους και αυτοκτονούν. Ο Μπράντον ήταν ο πρώτος που το έκανε δημόσια.

ΙΑΠΩΝΙΑ : Οι ομαδικές αυτοκτονίες γίνονται «μόδα».
Μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε εγκαταλειφθεί στους πρόποδες του βουνού Φίτζι βρέθηκαν νεκροί 4 νεαροί Ιάπωνες. Η αστυνομία βρήκε στοιχεία που πιστοποίησαν ότι οι θάνατοι οφείλονταν στη «νέα μόδα» αυτοκτονιών άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που γνωρίζονται μέσω διαδικτύου και αυτοκτονούν μόνο και μόνο για να μοιραστούν την εμπειρία. Στην Ιαπωνία υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες όπου διάφοροι «ειδικοί» δίνουν συμβουλές για ανώδυνες ή και σκληρές αυτοκτονίες. Κανονίζονται τα απαραίτητα ραντεβού και αυτό ήταν!! Σε μια χώρα όπου ήδη τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι πολύ υψηλά (το 2001 αυτοκτόνησαν 31.042 άνθρωποι) το κύμα ιντερνετικών αυτοκτονιών έχει αναστατώσει τους πάντες. Η Ιαπωνία έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παιδιών σχολικής ηλικίας. Η πίεση που ασκείται στα παιδιά από γονείς και εκπαιδευτικούς είναι απίστευτη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και το φαινόμενο «χικικομόρι»,όπως το λένε. Νέοι άνθρωποι μη αντέχοντας την πίεση και το άγχος κλείνονται μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους και μένουν εκεί ,σε πλήρη απομόνωση, για μήνες ή και για χρόνια. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1,2 εκατ. Ιάπωνες έχουν περάσει κάποτε από τη φάση του «χικικομόρι». Η Ιαπωνία είναι, μετά τις ΗΠΑ, η πιο δικτυωμένη χώρα στον κόσμο. Το 40% του πληθυσμού μπαίνει καθημερινά στο διαδίκτυο. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχεί από 1,5 κινητό. Κι όμως οι άνθρωποι αυτοκτονούν και είναι δυστυχισμένοι. Μερικοί όλα αυτά τα λένε πρόοδο και τεχνολογική ανάπτυξη. Άλλοι επιμένουν πως αυτά όλα είναι σημάδια παρακμής του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΕπιστροφήΕπιστροφή