Κίνα: Εργάτες σκλάβοι των παιχνιδιών

επιμέλεια Παναγιώτης Σάμιος

Μέρες γιορτών και τα παιχνίδια έχουν την τιμητική τους σε όλο τον κόσμο. Ποιοι είναι αυτοί που τα κατασκευάζουν και κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται; Για να ξέρεις τα παιχνίδια που θα πάρεις στο δικό σου παιδί είναι φτιαγμένα από τον ιδρώτα, το αίμα και τα δάκρυα των εργατών στην μακρινή Κίνα.

Το 60% των παιχνιδιών που πωλούνται στις ΗΠΑ και το 50% αυτών που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζονται στα 4.500 εργοστάσια της επαρχίας Γκουαντόνγκ στη Νότια Κίνα. Στις αλυσίδες παραγωγής απασχολούνται περίπου 1,2 εκατομ. εργάτες. Οι μισθοί και οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες. Τυπικά ο ελάχιστος μισθός είναι 50€ μικτά. Στην πραγματικότητα όμως οι εργάτες παίρνουν τα μισά, μείον το ποσόν που αφαιρείται για ύπνο και φαγητό. Οι εργαζόμενοι που έρχονται στην περιοχή από άλλα μέρη της Κίνας μένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που περιλαμβάνουν κοιτώνες με δέκα κουκέτες, ένα νιπτήρα και ένα αποχωρητήριο. Από ελέγχους που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι το ωράριο ξεπερνά τις 18 ώρες ημερησίως επί επτά ημέρες την εβδομάδα. Πολλοί από τους εργάτες είναι ανήλικα παιδιά μέχρι 13 ετών. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, οι θερμοκρασίες στους χώρους δουλειάς ξεπερνούν τους 40ο Κελσίου, γίνεται χρήση τοξικών χρωμάτων με αποτέλεσμα ομαδικές δηλητηριάσεις, γίνονται απολύσεις λόγω ασθένειας και τέλος στα περισσότερα εργοστάσια δεν υπάρχουν μέσα πυροπροστασίας. Τα πολυκαταστήματα Carrefour προμηθεύονται το 85% των παιχνιδιών από την περιοχή, η εταιρεία Μattel που κατασκευάζει την κούκλα Μπάρμπι έχει πέντε εργοστάσια, ενώ η Disney, τα Mc Donalds και Hasbro έχουν 20 εργοστάσια.

Εξήγησε τώρα στο παιδί σου άμα μπορείς ότι το παιχνίδι που του αγόρασες είναι φτιαγμένο στην μακρινή Κίνα από τους ταλαίπωρους εργάτες.

(14-1-2003)

ΕπιστροφήΕπιστροφή