ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(ΠΕΑΕ)

e-mail: peaesymboulio@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Π. Σωτήρης: 0974439203
Β. Ζαρκινού: 0974778187
Μ. Μιλτσακάκης: 0107213198
Τ. Λιόντου: 0932514008

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

 
Θα γίνει σύντομα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά το δικαίωμα δεκάδων χιλιάδων αδιορίστων εκπαιδευτικών για μόνιμη και σταθερή εργασία μετατρέπεται σε τρόπαιο μιας ανταγωνιστικής και επιλεκτικής διαδικασίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι ένας θεσμός σχεδιασμένος ώστε να μεταφέρει την ευθύνη της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης στις πλάτες των ίδιων των εκπαιδευτικών, βαφτίζοντας την ανεργία αποτυχία. Γιατί το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ ο τρόπος επιλογής προσωπικού (η επετηρίδα ήταν αναμφισβήτητα το μόνο δίκαιο και αξιόπιστο σύστημα), αλλά ο αριθμός των διορισμών και η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων μέσα στο δημόσιο σχολείο.

Ταυτόχρονα πίσω από τις διακηρύξεις του Υπουργείου τα προβλήματα για την εκπαίδευση -και ειδικά για την πολιτική διορισμών- παραμένουν μεγάλα:

Το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει μια μεγάλη λαθροχειρία εάν μετρήσει στον αριθμό των συναδέλφων που θα κάνουν αίτηση μια αποδοχή της πολιτικής του. Το ακριβώς αντίθετο! Στις χιλιάδες αιτήσεις οφείλουμε να δούμε την πραγματική αγωνία και απελπισία ενός τεράστιου εκπαιδευτικού δυναμικού το οποίο το χρειάζεται η εκπαίδευση αλλά η πολιτική διορισμών και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το αποκλείουν από το να μπορέσει να δουλέψει με αξιοπρέπεια στο δημόσιο σχολείο και το καταδικάζουν στην διαρκή εργασιακή περιπλάνηση.

Γι' αυτό και επιμένουμε ότι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της αποδιάρθρωσης του δημόσιου σχολείου ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης του δικαιώματος στην παιδεία, την εργασία και την αξιοπρέπεια.

Σε αυτά τα πλαίσια καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ - ΔΟΕ), τις ΕΛΜΕ και τους διδασκαλικούς συλλόγους:

  1. Να καταδικάσουν -σύμφωνα και με τις πάγιες θέσεις τους- την κυβερνητική απόφαση για το διαγωνισμό, να επιμείνουν στο αίτημα για την κατάργηση του διαγωνισμού, να επιμείνουν στην προβολή του αιτήματος για μαζικούς διορισμούς, να ζητήσουν τον μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών, να παλέψουν για ένα δίκαιο σύστημα διορισμών που εμείς επιμένουμε ότι είναι η επετηρίδα.

  2. Να απαιτήσουν και να επιβάλλουν την ύπαρξη στοιχειωδών όρων διαφάνειας και αξιοπιστίας σε όλη την διαδικασία του διαγωνισμού (επιλογή θεμάτων, διόρθωση, υπολογισμός προσαυξήσεων).

Ως Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες και οι συσχετισμοί είναι σήμερα διαφορετικοί από ό,τι στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς, η πραγματοποίηση των οποίων βαραίνει αντικειμενικά. Γι' αυτό το λόγο και δεν μπορούμε να προτείνουμε στα μέλη της Ένωσης, αλλά και στους αδιόριστους συναδέλφους γενικότερα, να απέχουν από τον διαγωνισμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα αιτήματά μας για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικούς διορισμούς και επαναφορά της επετηρίδας. Απέναντι στην αδυναμία του διαγωνισμού να απαντήσει στην αγωνία των συναδέλφων (είτε συμμετέχουν είτε όχι) και απέναντι στην αποτυχία του κατακερματισμού και του συντεχνιασμού να απαντήσει στην αγωνία των αδιορίστων, απαιτείται -περισσότερο παρά ποτέ- η αναζήτηση των δρόμων της ενωτικής συλλογικής δράστης. Απέναντι στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να μας παρουσιάσει ως απλούς "πτυχιούχους" και "υποψηφίους" να δείξουμε ότι επιμένουμε να είμαστε αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με ένα πραγματικό δικαίωμα εργασίας σε μια δημόσια εκπαίδευση αντίστοιχη των αγώνων και των αγωνιών του ελληνικού λαού.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΠΕΑΕ)

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα