ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

 

Για μια νικηφόρα προοπτική του αγώνα των αναπληρωτών

 

Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες αναπληρωτές βιώνουν ένα πρωτοφανές καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, χωρίς να ξέρουν αν, πότε και που θα ξαναδουλέψουν, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία. Ύστερα από χρόνια εργασίας και προσφοράς στο δημόσιο σχολείο το μόνο που τους δίνεται είναι απλώς η διαιώνιση μιας πραγματικής εργασιακής ομηρίας!

Την ίδια στιγμή η πολιτική διορισμών έχει δείξει πια το πραγματικό της πρόσωπο, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.2525 και τέσσερα μετά τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: Σχολεία που υπολειτουργούν από την έλλειψη προσωπικού, καθυστερημένες προσλήψεις αναπληρωτών, πάνω από ένα εκατομμύριο χαμένες ώρες μαθημάτων σε όλη την εκπαίδευση. Φάνηκε καθαρά ότι ο διαγωνισμός καμιά λύση στο πρόβλημα της αδιοριστίας δεν δίνει, αλλά αντίθετα αξιοποιείται για να μετατεθεί η ευθύνη για την αδιοριστία στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση από την μεριά της επιμένει στην ίδια πολιτική. Άλλωστε αποτελεί στρατηγική της ο περιορισμός του εκπαιδευτικού έργου που προσφέρει το δημόσιο σχολείο (και η γιγάντωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας) και η επίθεση ενάντια στις εργασιακές κατακτήσεις και την μονιμότητα (τόσο μέσα από την αύξηση της πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων όσο και μέσα από τον νέο νόμο για την αξιολόγηση - χειραγώγηση). Το σχολείο της αγοράς και της απόρριψης χρειάζεται και έναν ανασφαλή και πειθαρχημένο εκπαιδευτικό.

Οι ρυθμίσεις του καλοκαιριού και η ψήφιση του ν. 2942/2001 για την αναπλήρωση καμιά βελτίωση δεν έφεραν στην θέση των αναπληρωτών. Οι λίστες της αναπλήρωσης παραμένουν λίστες της ανασφάλειας και της ομηρίας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι μόνο σύστημα για μόνιμο διορισμό θα είναι ο διαγωνισμός (ο οποίος μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο αν προστεθεί και η περιβόητη συνέντευξη ως εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού ρουσφετιού). Ακόμη χειρότερα το Υπουργείο δηλώνει την πρόθεσή του να μειώσει τεχνητά τις απαιτήσεις για διορισμούς μέσα από συμπτύξεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές στην οργανικότητα των σχολείων. Αυτές οι δηλώσεις του Υπουργείου, αλλά και το σχέδιο Υπουργικής απόφασης για την αναπλήρωση δείχνουν με σαφήνεια ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κανενός είδους "ρύθμιση" για τους αναπληρωτές. Αντίθετα, όσο δεν δέχεται κάποια κοινωνική πίεση απλώς θα προετοιμάσει τον επόμενο διαγωνισμό!

Είναι προφανές ότι ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι! Δεν μπορούμε άλλωστε να ανεχόμαστε αυτή την προσβολή του δικαιώματος μας στην μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, αλλά και του δικαιώματος ολόκληρης της κοινωνίας για πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Γι' αυτό και λέμε ότι μόνη διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση του διορισμού μας. Έφτασε πια η ώρα της σύγκρουσης!

Για να μπορέσουμε όμως να κερδίσουμε όλα όσα μας αναλογούν θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε με ποια λογική προχωράμε σε αυτή την σύγκρουση.

Κι αυτό γιατί ενώ το πρόβλημα των αναπληρωτών έχει έρθει τα τελευταία χρόνια εκρηκτικά στο προσκήνιο, εντούτοις συγκεκριμένες αντιλήψεις, λογικές και πρακτικές έχουν υπονομεύσει την δυνατότητά μας να κερδίσουμε:

Ούτως ή άλλως η ίδια η στάση του Υπουργείου δείχνει πόσο λάθος έχουν όλοι εκείνοι οι κύκλοι που συστηματικά εμπορεύονται φήμες για επικείμενες "ευνοϊκές ρυθμίσεις" σπέρνοντας αυταπάτες και σύγχυση στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όλοι εκείνοι που μιλώντας στο όνομα των αναπληρωτών χωρίς να εκφράζουν ούτε τις ανάγκες τους ούτε την αγωνία τους προτείνουν την συμπόρευση με το Υπουργείο, την αποδοχή του διαγωνισμού και της αξιολόγησης στο όνομα κάποιων "ψίχουλων" ειδικής μεταχείρισης. Μόνο που τέτοιες στάσεις και λογικές το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αλαζονεία του Υπουργείου και να στρώνουν το έδαφος για έναν νέο διαγωνισμό - λαιμητόμο των εργασιακών δικαιωμάτων μας !

 

Γι' αυτό και λέμε ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε μια τελεία σε όλα αυτά, να αλλάξουμε σελίδα και να απαιτήσουμε πραγματικά ό,τι μας ανήκει

Να κάνουμε τώρα, πριν είναι αργά, ένα αγωνιστικό βήμα προς τα εμπρός

Να κατακτήσουμε την πραγματική αγωνιστική ενότητα, την πραγματική αγωνιστική έκφραση όλων των αναπληρωτών

 

Για να μπορέσει όμως η αγωνία όλων μας να γίνει αποτελεσματική και νικηφόρα διεκδίκηση θα πρέπει:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ενώσουν όλους τους αναπληρωτές, όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Αυτά μπορούν να δώσουν νικηφόρα προοπτική στον αγώνα μας. Αυτά τα αιτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν και θέση όλου του κλάδου. Να απαιτήσουμε να αποτελέσουν θέση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε όλους τους συλλόγους και όλη την Ελλάδα. Να συγκροτήσουμε περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές. Μια δημιουργηθεί μια πανελλαδική συντονιστική επιτροπή αγώνα. Να βρούμε δηλαδή όλους εκείνους τους τρόπου που και θα κινητοποιούν όλους τους αναπληρωτές, αλλά και θα τους δίνουν την δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι (και όχι κάποιοι στο όνομά τους...) για όλα όσα αφορούν τον αγώνα τους. 

Να διοργανώσουμε τοπικά και πανελλαδικά συλλαλητήρια. Να πιέσουμε ώστε όλοι οι σύλλογοι να στηρίξουν τα αιτήματά μας. Να απαιτήσουμε να γίνει ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

e-mail : peaesymboulio@yahoo.com

τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Π. Σωτήρης : 0974439203, Β. Ζαρκινού: 0974778187,

Μ. Μιλτσακάκης: 0107213198, Τ. Λιόντου: 0932514008, Χρ. Μπάθας 0936695560

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα