Σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου Αττικής

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη Δ.Σ. Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 9 Σύλλογοι (Κερατσίνι - Πέραμα, Κορυδαλλός - Αγ. Βαρβάρα , Αθηνά, Αιγάλεω, Κ. Σωτηρίου, Μαρούσι, Πρόοδος, Μενίδι, Περιστέρι) 5 ΕΛΜΕ (Α' Αθήνας, Γ' Αθήνας, Ε' Αθήνας, Πειραιά, Ε' Ανατολικής Αττικής) και 3 ΕΛΜΕ σαν παρατηρητές (Νότιας Αθήνας, ΣΤ' Αθήνας, Ζ' Αθήνας).

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διεύρυνση και η συνέχιση της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εκπαίδευσης με δυο κεντρικούς άξονες στο περιεχόμενο:

  1. Τον προωθούμενο θεσμικό αυταρχισμό στην Εκπαίδευση με την Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το "Καθηκοντολόγιο" και το "Σχολικό Κανονισμό" &

  2. Την εντεινόμενη λιτότητα, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2003, παρά τις σαρωτικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια..

Η συσπείρωση και η κοινή δράση, το προηγούμενο διάστημα, 24 πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων (9 ΕΛΜΕ και 15 ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε.) έδειξε, χωρίς να λείπει η γνώση των δυσκολιών, τις αντικειμενικές δυνατότητες να ανοίξουν δρόμοι για αποφασιστικούς πανεκπαιδευτικούς απεργιακούς αγώνες σε πανελλήνια κλίμακα και σε συντονισμό με το ευρύτερο αγωνιστικό ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

Η συζήτηση που έγινε κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις προς τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ :

  1. Η πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα (τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη), εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες της διευρυμένης συσπείρωσης των Συλλόγων και των Ενώσεών μας για τη μαζικότητα και την επιτυχία της.

  2. Η διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο. Κοινό αντικείμενο των Γ.Σ. πρέπει να είναι η αναλυτική συζήτηση και ο καθορισμός όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται, για την προβολή συλλογικών αντιστάσεων και την ακύρωση στην πράξη του "Καθηκοντολόγιου", των διαδικασιών "Αξιολόγησης" και του "Σχολικού Κανονισμού".

  3. Η ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών, των εργαζόμενων και της νεολαίας γύρω από τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις αντιεκπαιδευτικές συνέπειες της εκπαιδευτικής αντι - μεταρρύθμισης

  4. Η οργάνωση συσκέψεων συντονισμού της δράσης, τόσο τοπικά, σε επίπεδο Αττικής (Πειραιάς, Ανατολικά, Δυτικά, Κέντρο), όσο και πανελλαδικά, σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε να συζητηθεί και να διευρυνθεί η δυνατότητα συντονισμού.

  5. Στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., πραγματοποιείται στις 24 - 25 Γενάρη στο Ναύπλιο Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. και αντίστοιχα στις 1-2 Μάρτη στα Γιάννενα Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας. Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών και τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις ημερομηνίες αυτές. Προτείνουμε τέλος να αποφασιστεί η συμμετοχή των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

  6. Για την καλύτερη προετοιμασία επισυνάπτουμε ένα προτεινόμενο σχέδιο κειμένου που αναφέρεται στις εξελίξεις που προσδιορίζουν τη δράση μας όπως κατατέθηκε στη σύσκεψη από την Α' ΕΛΜΕ Αθήνας και περιμένουμε στην επόμενη σύσκεψη τις παρατηρήσεις σας.

Νέα σύσκεψη των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα).

Αθήνα, Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα