Δήλωση του Λουκά Καβακλή

εκπροσώπου των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων

στο Δ. Σ. της ΔΟΕ

 

ΘΕΜΑ: "Συνάντηση ΔΟΕ με υπουργείο Παιδείας"

 

Πραγματοποιήθηκε στις 19/2 νέα συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για άλλη μια φορά η συνάντηση δεν κατέληξε σε ουσιαστικά αποτελέσματα, δε δόθηκε καμιά λύση στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο επέμεινε στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του "μέχρι κεραίας", πολύ περισσότερο που πια δεν αισθάνεται και καμιά ιδιαίτερη πίεση από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Είναι φανερό ότι τέτοιες συναντήσεις, όταν δε συνοδεύονται από δυνατό απεργιακό κίνημα, από μαζικές συγκεντρώσεις διεκδίκησης, από αιτήματα που αντιστρατεύονται την πολιτική του υπουργείου, μόνο πίεση δεν είναι για την κυβέρνηση. Αντίθετα την βοηθά να καλλιεργεί την εντύπωση ότι πραγματοποιείται διάλογος και ότι η πόρτα της είναι ανοιχτή στους εκπαιδευτικούς. Στην ουσία είναι ανοιχτή στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών αλλά κλειστή στα πραγματικά αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Πολύ περισσότερο που η συμπόρευση ΠΑΣΚ -ΔΑΚΕ, η αφυδάτωση των αιτημάτων, η αποδοχή της ουσίας της προβλεπόμενης αξιολόγησης διευκολύνει την κυβέρνηση να προωθήσει χωρίς αντιδράσεις, τουλάχιστον από τη ΔΟΕ, την αντιδραστική πολιτική της.
Το υπουργείο στα ζητήματα που έθεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ, απάντησε τα παρακάτω:

 

1) Για το ν.2986/02, το νόμο για την αξιολόγηση.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή ούτε θα καταργηθεί, ούτε θα τροποποιηθεί αλλά θα εφαρμοστεί ως έχει, αφού ήδη το υπουργείο έχει λάβει υπόψη του τις θέσεις του κλάδου. Η αξιολόγηση θα συνδεθεί με την υπηρεσιακή εξέλιξη, ενώ ήδη έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο του ΚΕΕ για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Ερωτηματολόγιο που δεν έχει καν δοθεί στην ομοσπονδία και πολύ περισσότερο δεν έχει κουβεντιαστεί το περιεχόμενο του. Είναι ενδεικτικό το τι εννοεί διάλογο η κυβέρνηση.
Δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνδέσει την αξιολόγηση με το μισθό, όμως είπε ότι ισχύει ο νόμος 2470 που προβλέπει τη σύνδεση!!! Σε τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ. ότι η κυβέρνηση στην πρότασή της στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μιλάει για τη σύνδεση μισθού απόδοσης αρνήθηκε να απαντήσει.

 

2) Οικονομικά - δαπάνες για την εκπαίδευση

Μέχρι τη διαμόρφωση νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, παρά μόνο το περίφημο 15χίλιαρο μικτά και τα επιδόματα στα στελέχη - δόλωμα για να υπακούσουν στην αξιολόγηση. Για τις δαπάνες για την Παιδεία είπαν ότι αυξάνονται κάθε έτος !!! και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις αυξήσει περισσότερο.

 

3) Ασφαλιστικά - Συνταξιοδοτικά

Επανέλαβε την ανέξοδη δέσμευση ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ιδιαιτερότητα σε αυτό το θέμα, αλλά δεν είπε σε σχέση με τι θα αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα. Με προτάσεις που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης; 
Εδώ είναι φανερή η πρόθεση να κατακερματίσει την αντίσταση των εργαζομένων για να μην έχει επανάληψη του συντονισμένου αγώνα της περασμένης άνοιξης που οδήγησε στο "πάγωμα" των κυβερνητικών προτάσεων.

 

4) Διορισμοί - αναπληρωτές

Διορισμοί θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, που τον κρίνει επιτυχημένο η κυβέρνηση. Το μόνο που δεσμεύεται είναι ο διορισμός, σε βάθος χρόνου, των 16μηνιτών. Για τους υπόλοιπους αναπληρωτές είπε ότι παρά τα δημοσιεύματα δεν προτίθεται για κάποια ρύθμιση.

Έδωσε σχέδιο κανονιστικής πράξης για την πρόσληψη αναπληρωτών για διάλογο.

 

5) Εξομοίωση - Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείων

Στο δεύτερο 15ήμερο Φεβρουαρίου θα γίνει προκήρυξη για 7250 εκπαιδευτικούς, κατά προτεραιότητα από τη Β κατηγορία.
Για τον κανονισμό είπαν ότι θα συσταθεί επιτροπή.

 

6) Συγχωνεύσεις - συμπτύξεις τάξεων

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε αυτό το ζήτημα. Πολιτική που οδηγεί σε πληθωρικά τμήματα και καταργήσεις οργανικών θέσεων.

Ο κ. Γκεσούλης έθεσε ζήτημα για την ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών ώστε να γίνει πρωινή βάρδια στα σχολεία, ενώ άνοιξε το ζήτημα για την κατάργηση της οργανικότητας των σχολείων, όχι όμως από την επόμενη χρονιά.

 

Το υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή της πολιτικής του και είναι γεγονός ότι η ΔΟΕ δεν μπορεί ούτε θέλει να μπει φραγμός στο σχολείο και την εκπαίδευση που προετοιμάζουν. Η απεργία του Φεβρουαρίου με το διεκδικητικό πλαίσιο που ψήφισαν ΠΑΣΚ -ΔΑΚΕ μεταφέρεται προς τις απόκριες.

Μόνος δρόμος ο οριζόντιος συντονισμός Συλλόγων - Γενικών Συνελεύσεων - Επιτροπών αγώνα για κατάργηση του νόμου, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η αξιολόγηση, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα, έτσι ώστε να διοριστεί και ο τελευταίος αναπληρωτής, για απεργιακούς αγώνες διάρκειας.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα