ΔΗΛΩΣΗ Του Λουκά Καβακλή

Μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Εκπροσώπου των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 

Η εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η υπηρεσία διαχείρισης του ΕΠΕΑΚ του υπουργείου Παιδείας την προηγούμενη Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν οι τρόποι προώθησης της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και οι ενέργειες που θα γίνουν από μεριάς της κυβέρνησης για την προβολή της αναγκαιότητας.

Ο υπουργός Παιδείας στο χαιρετισμό του ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι " το καινούριο στην εποχή μας που πρέπει να εκπροσωπεί η εκπαίδευση είναι η επιχειρηματικότητα". 

Έτσι με την αμέριστη συμπαράσταση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία το πρόγραμμα "Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα", με μαθήματα που θα διδάσκονται πιλοτικά σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ από στελέχη επιχειρήσεων. 

Ταυτόχρονα σχολεία της χώρας θα εφαρμόζουν στην πράξη προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους ίδιους τους μαθητές, με επιβλέποντες τα στελέχη των επιχειρήσεων, ώστε να προσαρμόζονται στο επιχειρησιακό περιβάλλον και να εξοικειώνονται με την πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς. Το πρόγραμμα "εικονικές επιχειρήσεις" εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά στη Σιβιτανίδειο ( 1998 - 2000).

Πιο συγκεκριμένα, στο Δημοτικό προβλέπεται η παραγωγή υλικού που θα προσαρμόζει από αυτή την ηλικία τα παιδιά με έννοιες που σχετίζονται με την οικονομία. Στη δευτεροβάθμια εκτός από την ιδεολογική κατεργασία, μέσω των θεωρητικών μαθημάτων, θα έχουμε και πρακτική εφαρμογή, που θα αποκτά μεγαλύτερη διάσταση στα ΤΕΕ όπου και οι εκπαιδευτικοί θα "μυηθούν στην τέχνη του συμβούλου επιχειρηματικής δράσης".

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έχουμε εισαγωγή μαθημάτων επιλογής, εργαστηριακά μαθήματα, πρακτικές ασκήσεις στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και ίδρυση νέων γραφείων σύνδεσης των σπουδών με τις επιχειρήσεις.
Στην ουσία δεν έχουμε απλώς μια προσπάθεια του κράτους να μετακυλίσει την ευθύνη του για πλήρη εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων και θέσεις εργασίας για όλους τους απόφοιτους αλλά μια συνολική κατεργασία ιδεολογική αλλά και πρακτική όλη της σπουδάζουσας νεολαίας στις αξίες του ανταγωνισμού, του κέρδους, της ελεύθερης αγοράς. Και επειδή οι περισσότεροι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων είναι αυριανοί μισθωτοί εργαζόμενοι ή άνεργοι διαμορφώνουν τη συνείδηση του αυριανού εργαζόμενου σύμφωνα με τα κριτήρια που απαιτούν τα αφεντικά.

Το σχολείο της αγοράς, το σχολείο ή η σχολή - επιχείρηση βρίσκεται στον αντίποδα των πραγματικών αναγκών της νεολαίας, για πλήρη μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι ένα σχολείο επιλεκτικό, που δε χωράει όλα τα παιδιά, ένα σχολείο των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, ένα σχολείο αξιολογικό και εξεταστικό κάτεργο. 

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν απέναντι του για το σχολείο, την παιδεία των οραμάτων μας.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα