ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ - ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΡΧΙΣΕ !!

 

Να πάρουμε τα μέτρα μας …πριν μας τα πάρουν άλλοι 

 

"Όταν είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε, δεν πρέπει να το δείχνουμε. Όταν
μετακινούμε τα στρατεύματα, πρέπει να δείχνουμε ακίνητοι. Όταν είμαστε
κοντά, πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε μακριά. Αν είμαστε μακριά,
πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε κοντά"

Σουν - Τσου, Η Τέχνη του Πολέμου

 

Οι δίδυμοι πύργοι της αξιολογικής ιεραρχίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας έπιασαν κιόλας δουλειά :

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας προωθεί το πρόγραμμα "Αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο σχολικών μονάδων" με στόχο. Με έκπληξη βλέπουμε ότι πριν ακόμα υπογραφεί και δημοσιευθεί επίσημα το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, το ΚΕΕ, σπεύδει ταχέως να προωθήσει την εφαρμογή του, οργανώνοντας σεμινάρια (Ν. Σμύρνη) και διακινώντας σχετικά πολυσέλιδα ερωτηματολόγια σε διάφορες εκδοχές.

Ας μην ξεχνάμε ότι, ο νέος νόμος για την αξιολόγηση προβλέπει ότι "η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ανατίθεται στο ΚΕΕ" το οποίο "αναλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή προτύπων δεικτών και κριτηρίων για τη δυναμική αποτύπωση της κατάστασης καθώς και τον έλεγχο της αξιοπιστίας του συστήματος αποτύπωσης και παρακολούθησης του εκπαιδευτικού έργου"

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, τα έντυπα του ΚΕΕ έχουν σταλεί στους διευθυντές με την απαίτηση να συμπληρωθούν μέσα σε λίγα 24ωρα - μέχρι την Τρίτη 19 Φλεβάρη. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν έχουν ενημερωθεί από κανένα, ενώ το ΚΕΕ κινείται σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας. 

Αν επρόκειτο για "ένα αθώο ερωτηματολόγιο", γιατί όλη αυτή η μυστικοπάθεια ; Δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους διδασκόντων, τους φορείς της εκπαίδευσης για τις συγκεκριμένες "ερευνητικές" δραστηριότητες. Αντίθετα, κινήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα, με στόχο να αιφνιδιάσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Κινήθηκαν με δυο λόγια, σαν εισβολέας σε εχθρικό έδαφος. Προφανώς θεώρησαν δεδομένη την αντίθεση των εκπαιδευτικών και ακολούθησαν αυτές τις μεθόδους ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψουν τις αντιστάσεις μας και θα μας πιάσουν στον ύπνο. 

Ποιος είναι ο στόχος όλης αυτής της διαδικασίας "αποτύπωσης του εκπαιδευτικού συστήματος"; Με βάση αυτές τις 105 (σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του "Βήματος") μεταβλητές του ΚΕΕ, "θα μετρηθεί η ποιότητα κάθε σχολικής μονάδας". Και μετά τι θα ακολουθήσει; Ας πούμε για παράδειγμα ότι προκύπτει πως η πλειοψηφία των σχολείων δεν έχουν βιβλιοθήκες, ή εποπτικό υλικό. Μήπως θα προχωρήσει το ΥΠΕΠΘ σε έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων ; Ή μήπως θα θεωρηθούν υπεύθυνοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί "που δεν φρόντισαν να αναζητήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης για να εξοπλίσουν το σχολείο τους" ; (γονείς, χορηγοί κλπ.)

Δεν έχουμε αυταπάτες ! Η δήθεν "ερευνητική" δραστηριότητα του ΚΕΕ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και στόχους έχει :

  1. Να προωθήσει τη μετακύλιση των ευθυνών και των δαπανών των δημόσιων σχολείων κατευθείαν στους "πελάτες" (δηλ. στους γονείς)

  2. Να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε "καλά" και "κακά", σε αποδοτικά και μη, προωθώντας έτσι την πολιτική σύνδεσης της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων με την "αποδοτικότητά" τους.

  3. Να μεταθέσει την ευθύνη για τη σημερινή κατάντια των σχολείων στους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενοχοποιώντας τους - με βάση τα "επιστημονικά" αποτελέσματα της έρευνας του ΚΕΕ - για αδράνεια και "έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος"

  4. Να επιβάλλει στα στελέχη εκπαίδευσης και ειδικότερα στους διευθυντές, την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του management, που στηρίζεται στην "τέχνη του επιχειρείν" και αντιλαμβάνεται το σχολείο σαν προβληματική επιχείρηση που οφείλει να αναζητήσει χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες κλπ.

Δεν είναι λίγα τα ζητήματα που προκύπτουν από το ίδιο το περιεχόμενο του έντυπου του ΚΕΕ :

"Πόσοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υπάρχουν στο σχολείο σας;"

"Υπάρχει βιβλιοθήκη στο σχολείο σας;"

"Είναι συνδρομήτρια σε περιοδικά;"

"Όργανα, εποπτικό υλικό, εξοπλισμός που διαθέτει το σχολείο"

"Το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου εφαρμόστηκε πλήρως για όλα τα τμήματά του;"

"Τα μαθήματα άρχισαν κανονικά για όλες τις τάξεις την καθορισμένη από το ΥΠΕΠΘ διαδικασία; Αν όχι, για ποιο λόγο; Φυσική καταστροφή; Απεργία; Κατάληψη; Έλλειψη προσωπικού;"

"Πόσες διδακτικές ώρες διατέθηκαν για…εορτές, εκκλησιασμούς,…Συνδικαλιστική ενημέρωση;"

Ας μας πουν όμως οι υπεύθυνοι του ΚΕΕ και του Υπουργείου Παιδείας :

Πότε και με ποιες διαδικασίες προμήθευσε το ΥΠΕΠΘ τα σχολεία της Α/θμιας με υπολογιστές ; 

Πόσες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε Σεπτέμβρη λόγω των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών ; 

Ποιος φταίει για τις τραγικές ελλείψεις σε όργανα και εποπτικό υλικό, οι εκπαιδευτικοί ή η πολιτική υποχρηματοδότησης, το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΣΚ ; (όταν ακόμα και για την προμήθεια ενός φωτοτυπικού μηχανήματος, πέρα από την καθιερωμένη αίτηση ορισμένοι υποχρεώνονται να καταφεύγουν ακόμα και σε βουλευτικά γραφεία !!)

Πόσες και πόσες φορές δεν υποχρεώνονται οι γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη "δωρεάν" παιδεία των παιδιών τους;
Γνωρίζουν ότι η σημερινή χρηματοδότηση των σχολείων μερικές φορές δεν φτάνει ούτε για τις εντελώς στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο για τη θέρμανση κλπ.) ;

Μήπως αγνοούν τα τριαντάρια τμήματα, τα απαράδεκτα σχολικά κτίρια - κλουβιά, την ανυπαρξία ειδικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού (ακόμα και στα ειδικά σχολεία);

Σε τελική ανάλυση ποιος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εξοπλίσει και να χρηματοδοτήσει τα δημόσια σχολεία; Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ή το Υπουργείο Παιδείας ;

Στην εφημερίδα "Το Βήμα", σε σχετικό δημοσίευμα της 12ης Φεβρουαρίου, αναφερόταν ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη στα χέρια του προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για 14 δείκτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το Π. Ι. βέβαια (ας σημειώσουμε ότι με βάση το νέο νόμο, οι δείκτες και τα κριτήρια αξιολόγησης αποτελούν αρμοδιότητα του ΚΕΕ) έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας την ίδια τακτική διαρροών - διαψεύσεων.

Όμως από το πνεύμα των διαρροών είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει την αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών!!! Δηλαδή για τους 60000 μαθητές, που σε μια τριετία πετάχτηκαν εκτός ενιαίου Λυκείου ένοχοι είναι οι εκπαιδευτικοί, κατά το υπουργείο, και όχι η εξεταστική λαιμητόμος. Φαντασθείτε έναν εκπαιδευτικό που θα εξαρτάται ο μισθός, η βαθμολογική του εξέλιξη από την επίδοση των μαθητών.

Ταυτόχρονα η όποια παιδαγωγική ελευθερία πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων, αφού θα υπάρξει μια πρωτοφανή ομογενοποίηση των διδακτικών μεθόδων σύμφωνα με τους μετρήσιμους δείκτες. Αυτό θα οδηγήσει στη μόρφωση - κονσέρβα εξαφανίζοντας κάθε χαρά ανακάλυψης, συμμετοχής στη διαμόρφωση του μαθήματος από τα παιδιά.

Εισάγει το χρόνο ως κριτήριο αξιολόγησης. Όπως σε ένα εργοστάσιο ο εργάτης είναι υποχρεωμένος να "βγάλει" την παραγωγή, έτσι και στην τάξη ο εκπαιδευτικός πρέπει να τελειώσει την ύλη στη συγκεκριμένη διδακτική ώρα, ανεξάρτητα το υλικό της τάξης, τις μαθησιακές δυσκολίες που τυχόν υπάρχουν.

Μιλάει για κύρια σημεία (ποιος μπορεί άραγε να τα επιλέξει για την κάθε τάξη;) και κύρια μαθήματα, επιστρέφοντας σε εποχές όπου τα ανθρωπιστικά, κοινωνικά μαθήματα που διαμορφώνουν και την προσωπικότητα των παιδιών εξοβελίζονταν από τα αναγκαία.

Οι 105 δείκτες του ΚΕΕ και οι 14 του Π.Ι. είναι επικίνδυνοι για το δημόσιο σχολείο, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και επιστρέφονται ως απαράδεκτοι.

Γίνεται ακόμη πιο φανερό από αυτά που διαρρέει το υπουργείο που αποσκοπεί η αξιολόγηση. 

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συναινούν - ώρα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας !

 

Κι όμως ενώ η απειλή της αξιολόγησης διαβαίνει τις πύλες των σχολείων ο υποταγμένος συνδικαλισμός ποεί τη νίσσα. Είτε αποδέχεται τη φιλοσοφία του νέου νόμου, διαφωνώντας σε σημεία του, είτε διαπραγματεύεται τους όρους εφαρμογής του ως επαίτης.

Δεν είναι τυχαία η αλλαγή της θέσης της ΔΟΕ, παρά τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 15/1 που απαιτούσε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, ούτε ο εξοβελισμός της αξιολόγησης σε ζήτημα κομματικής εφαρμογής ή σε εισαγωγικά λες και η αξιολόγηση μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.

Εδώ σκέφτεται το περίφημο ΙΠΕΜ -ΔΟΕ να συνεργαστεί με το ΚΕΕ σε προγράμματα για να τσεπώσει 400.000δρχ!!! την ίδια ώρα που πολλοί σύλλογοι αρνούνται κάθε συνεργασία με το ΚΕΕ. Εκεί έχει φτάσει ο συνδικαλισμός της υποταγής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε χωρίς ντροπή ότι αποδέχεται τις νέες προτάσεις Σκανδαλίδη για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τη σύνδεση με το βαθμό και το μισθό. Σύμφωνα με αυτές τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ μας καλούν ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ να συμπορευτούμε, όπως ψήφισαν στο μνημόνιο ξεπουλήματος του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση;

Και καλά αυτοί ελπίζουν να βρεθούν στις θέσεις των αξιολογητών, στο άρμα της εξουσίας, τι θα γίνει όμως με τους χιλιάδες μαχόμενους εκπαιδευτικούς που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα;

Δεν είμαστε πειραματόζωα ούτε ιθαγενείς ! Δε θα ανεχθούμε, ούτε θα υποταχτούμε στο ξεπούλημα. Η αξιολόγηση θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και οι άλλες προσπάθειες των κυβερνώντων, είτε επί Σουφλιά, είτε επί Γιωργάκη, είτε επί Αρσένη. ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
Δεν γινόμαστε συνένοχοι και συνεργάτες αυτής της πολιτικής. 

Δυναμικά διεκδικούμε:

Κατάργηση του πολυνομοσχεδίου. Ακύρωση στην πράξη με συλλογικό τρόπο!!! Κανένας αξιολογητής στην τάξη ή το σχολείο. Κανένας συνάδελφος ή σύλλογος διδασκόντων να μην συντάξει τις εκθέσεις "αυτοαξιολόγησης". Δεν δεχόμαστε τις επιτροπές του ΚΕΕ και του Π.Ι. στα σχολεία, δε δίνουμε κανένα στοιχείο. Διευθυντές, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι να μη δεχθούν να γίνουν αξιολογητές. Πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη από ΔΟΕ και τοπικούς συλλόγους. 

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα