Η γραφειοκρατία και ο διοικητισμός ενάντια στην παιδαγωγική και το αυτονόητο.

 

Δυστυχώς δεν είναι φάρσα.

Ορισμένοι διευθυντές (δε γνωρίζουμε αν υπάρχει και τέτοια κατεύθυνση από τους Προϊσταμένους) ερμήνευσαν τη δήλωση του ΥΠΕΠΘ ότι η Δευτέρα 23/12/2002 είναι εργάσιμη ημέρα, σαν εντολή για τη διεξαγωγή μαθήματος. Θεώρησαν επιπλέον σαν υποχρέωσή τους να κρατήσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς μέχρι τις 1.30μμ. και έτσι ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί κάποιες ώρες μάθημα και μετά γιορτή!!!

Η στενοκεφαλιά και η τυφλή εφαρμογή εγκυκλίων και εντολών σε όλο της το μεγαλείο.

Είναι πραγματικά απίστευτο πως μπορεί ένα στέλεχος της εκπαίδευσης να γίνει "βασιλικότερο του βασιλέως" μπρος το φόβο του να μην κατηγορηθεί για χαλαρότητα και ελαστικότητα.

Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας οδηγεί σε πράξεις αντίθετες με τις ανάγκες των μαθητών και μετατρέπει το σχολείο σε στρατώνα χωρίς καμιά ζεστασιά και χαρά.

Οι γιορτές και ιδιαίτερα αυτή των Χριστουγέννων αποτελούν για τα σχολεία σημαντικές στιγμές και δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί ο συναισθηματισμός, η φαντασία και η χαρούμενη διάθεση παιδιών και μεγάλων. Αυτή η σημαντική πλευρά της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να "πνίγεται" από διοικητικές εντολές.
Παιδιά ντυμένα αγγελάκια, Μάγοι και Αγιο-Βασίληδες περιμένοντας να ανταλλάξουν δώρα, μάλλον δεν είναι δυνατόν να κάνουν μάθημα.

Επιπλέον σε καμιά από τις επίσημες γιορτές του σχολείου (27 Οκτώβρη, 17 Νοέμβρη,24 Μάρτη) δεν προηγείται μάθημα παρ' ότι είναι εργάσιμες ημέρες. Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί κι αυτό;

Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι που διακατέχονται από τέτοια λογική ουδεμία σχέση έχουν με την εκπαίδευση και τις ανάγκες της. Θα προσέφεραν κοινωνικό έργο, αν ασχολούνταν με τη διοίκηση κάποιας άλλης υπηρεσίας, που έχει να κάνει με χαρτιά και όχι με παιδιά.

Οι σύλλογοι διδασκόντων έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν τις βασικές παιδαγωγικές αρχές και να καθορίσουν το πρόγραμμα και το χρόνο της γιορτής,όπως έκαναν πάντα, χωρίς να αποδεχθούν καμμία γραφειοκρατική και διοικητική λογική.

Το ΔΣ του συλλόγου πρέπει να απαιτήσει από τη Διοίκηση να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα στα σχολεία της περιοχής μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα