ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Κοιν : Δ.Σ. ΔΟΕ
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται σε όλες και
όλους καλή δημιουργική και αγωνιστική σχολική
χρονιά. Καλοσωρίζει τους νέους συναδέλφους
που ήρθαν φέτος στο Σύλλογό μας και τους καλεί
να συμμετέχουν ενεργά στις συλλογικές του
διαδικασίες.

 

Σε σχέση με τις τελευταίες εγκυκλίους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο των εκπαιδευτικών, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα κλπ. το Δ.Σ. έχει να παρατηρήσει τα εξής :

  1. Από κανένα νόμο, υπουργική απόφαση, προεδρικό διάταγμα ή εγκύκλιο δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν στο σχολείο από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Αντίθετα τόσο ο ν.1566, όσο και η τελευταία εγκύκλιος επιβεβαιώνουν την πάγια θέση της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας, αλλά και τη σχετική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ : Οι εκπαιδευτικοί αποχωρούν από το σχολείο μετά τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου εκτός αν τους ανατεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων ή το διευθυντή συγκεκριμένο έργο (μη διδακτικό). Θεωρούμε αυτή την αρχή απαράβατη και καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους διευθυντές να την διαφυλάξουν με τη συλλογική και αποφασιστική στάση τους. Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ανατραπεί στην πράξη αυτή η αρχή και μάλιστα με προφορικές εντολές, πιέσεις και μεθοδεύσεις από τη διοικητική πυραμίδα του ΥΠΕΠΘ, είναι εργασιακά απαράδεκτη, παιδαγωγικά ανώφελη και νομικά αστήριχτη.

  2. Η εγκύκλιος που προωθεί τη μεταφορά μαθητών σε γειτονικά σχολεία ώστε να συνωστίζονται 28 και 29 μαθητές ανά τμήμα (χωρίς ποτέ να υπάρχει δυνατότητα να ξεπεράσουν τους 30 και να χωριστούν σε δυο τμήματα), προωθεί την αντιπαιδαγωγική πολιτική των πληθωρικών τμημάτων και υποβαθμίζει τους όρους διδασκαλίας και μάθησης. Ειδικά στην περιοχή μας, είναι απαραίτητη μια άλλη εκπαιδευτική πολιτική, που δεν θα αγνοεί τις μαθησιακές ανάγκες και τις κοινωνικές δυσκολίες των παιδιών των ανέργων, των μεταναστών, των φτωχών. Επιπλέον κανένα νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την παραβίαση των ορίων των σχολείων (όταν μάλιστα αυτή η παραβίαση δεν υπηρετεί την "ορθολογικότερη κατανομή" αλλά απροκάλυπτα προωθεί τα πληθωρικά τμήματα)

  3. Το σύνολο των νέων εγκυκλίων και προφορικών εντολών που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο (παραμονή στο σχολείο, αναπλήρωση, συμπλήρωση ωραρίου στα ΔΑΜΕΓ, πληθωρικά τμήματα κλπ.) δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της αξιολόγησης-χειραγώγησης και τις δραστικές περικοπές δαπανών. Δημιουργούν ένα στείρο δημοσιοϋπαλληλικό κλίμα για τον εκπαιδευτικό και τη σχολική μονάδα αγνοώντας κάθε παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία. Αντιμετωπίζουν με απαξιωτικό τρόπο τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους στο δημόσιο σχολείο.

Παίρνοντας υπόψη του αυτές τις εξελίξεις και ταυτόχρονα, την προώθηση της αξιολόγησης - χειραγώγησης (καθηκοντολόγιο, σχολικός κανονισμός), το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας και τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας το Δ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους:

Θ Ε Μ Α Τ Α

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ  Α.ΚΑΛΟΥΣΗΣ
ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα