Δήλωση του
Λουκά Καβακλή, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ
Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων

ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

  1. Ο αγώνας χιλιάδων αναπληρωτών, αδιόριστων, μόνιμων εκπαιδευτικών για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανένα. Πολύ περισσότερο από αυτούς που τουςοδήγουν στην εργασιακή ομηρία, στην ανεργία, στην απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων, δηλαδή την κυβέρνηση και την ΠΑΣΚ.

  2. Κάτω από το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, το δίκαιο του αιτήματος των "αξύριστων εκπαιδευτικών" κατά Πάγκαλο, την πανθομολογούμενη αποτυχία του αιματοβαμμένου, διαβλητού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, το υπουργείο θεσπίζει νέα "ρύθμιση" που διατηρεί το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως βασικό κριτήριο διορισμού σε ποσοστό 75% και 25% από τους αναπληρωτές με βάση την προϋπηρεσία από την επόμενη χρονιά (2003). Ειδικά για φέτος, αν δεν καλύπτεται το 75% του ΑΣΕΠ με επιτυχόντες, τότε οι θέσεις μεταφέρονται με τον εξής τρόπο: Το 50% στους 16μηνίτες, το 25% στον πίνακα Γ΄ των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία και το 25% στους έχοντες πάρει τη βαθμολογική βάση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά δεν είναι διοριστέοι. Αν και πάλι κάποια κατηγορία δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό για να καλύψει το προβλεπόμενο ποσοστό, τότε οι θέσεις μεταφέρονται στην κατηγορία που έχει διαθέσιμους εκπαιδευτικούς. Αυτό, ειδικά για τους δασκάλους φέτος, σημαίνει ότι οι 2539 θέσεις του διαγωνισμού που παρέμειναν κενές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους 16μηνίτες και τον πίνακα Γ΄ των αναπληρωτών

  3. Η "ρύθμιση" όμως έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Άρα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (ανακοίνωση 14/05/02) και μαζί τους η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ -ΔΑΚΕ) αποδέχονται την τρίωρη εξέταση του διαβλητού ΑΣΕΠ ως τρόπο, και μάλιστα τον κύριο, διορισμού εκπαιδευτικών. Με τον τρόπο αυτό κάθε εργασιακό δικαίωμα του πτυχίου καταργείται, κάθε υποχρέωση του κράτους για διορισμούς στην εκπαίδευση μεταφέρεται στη "μια ζαριά" του διαγωνισμού.

Το 25% για τους αναπληρωτές, ανάλογα με την ειδικότητα, σημαίνει τη μετατροπή της μεγάλης πλειοψηφίας σε εκπαιδευτικούς υπό προθεσμία. Για τους νηπιαγωγούς π.χ. το 25% σημαίνει ότι για να διοριστούν οι 16μηνίτες (που σημειωτέον έχουν πάρει πτυχίο το 1986, πριν 16 χρόνια!!!) με βάση τον φετινό αριθμό διορισμών θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη, δηλαδή 21 χρόνια αφού πήραν πτυχίο. Για τους υπόλοιπους (ξενόγλωσσοι, γυμναστές, μουσικοί) η αναμονή είναι χωρίς τέλος.

  1. Ακόμη και τους 16μηνίτες που είχε νομική υποχρέωση να διορίσει, τους παραπέμπει σε μια λύση που απαιτεί χρόνια παραμονής στην εργασιακή περιπλάνηση και την ελαστική απασχόληση.

  2. Η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας συνενώνει τάξεις, καταργεί οργανικές θέσεις, παρατείνει τα χρόνια παραμονής στην εργασία με το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα. Μιλάει για εξορθολογικοποίηση της σχολικής καθημερινότητας με μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο. Άρα η πρόθεσή της είναι οι διορισμοί με το σταγονόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής διορισμού θα είναι μεγάλος. Πόσα χρόνια χρειάζονται οι χιλιάδες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, γυμναστές, ξενόγλωσσοι του πίνακα Γ ΄για να διοριστούν;

  3. Το εκπαιδευτικό κίνημα (μόνιμοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι) πρέπει να διεκδικήσει μαζικούς διορισμούς στη βάση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης. Διορισμοί που θα απαλείψουν την αναπλήρωση ως μέσο κάλυψης πραγματικών κενών, που θα απαντούν στην μόνιμη ανεργία. Με κριτήρια:

Τη μείωση των μαθητών σε 20 ανά τάξη στο δημοτικό, σε 15 στο νηπιαγωγείο.
Την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Την καθιέρωση και επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, των προγραμμάτων για τους μετανάστες, τα τσιγγανόπαιδα κλπ
Τη συνταξιοδότηση στα 55 για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Απαιτούμε 10.000 διορισμούς τώρα στην Α'βάθμια για να μην έχουμε ξανά σχεδόν 10.000 αναπληρωτές όπως και φέτος, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Έτσι θα διοριστούν και όλοι οι αναπληρωτές χωρίς να μπει πάλι η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών, ειδικοτήτων και χιλιάδες δάσκαλοι σε νέα λίστα μόνιμης αναμονής. Κριτήριο διορισμού το έτος λήψης πτυχίου (επετηρίδα)

Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
Επαναφορά της επετηρίδας ως τρόπου διορισμού

7. Οι αυτόκλητοι "σωτήρες" και "εκπρόσωποι" που εξασφάλισαν τον εαυτό τους, ας θυμούνται ότι υπάρχουν χιλιάδες αναπληρωτές που θα ανάψουν ξανά την φλόγα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Καταργώντας τον επαίσχυντο διαγωνισμό της ντροπής στους δρόμους του αγώνα. Επιβάλλοντας τους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα