Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη απεργία κυμάνθηκαν στο 70% στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους επαρχιακούς συλλόγους, οι διακυμάνσεις είναι μεγαλύτερες, παρ' όλα αυτά σε πολλούς μεγάλους συλλόγους (Ηράκλειο, Χανιά) τα ποσοστά συμμετοχής άγγιξαν ή και πέρασαν το 90%. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν μαζικότατη και συνοδεύτηκε από θεατρικά δρώμενα από τους συγκεντρωμένους που διακωμωδούσαν την επιστροφή των επιθεωρητών στην εκπαίδευση.

Ακολούθησε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα, όπου αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Πρώτο βήμα εφαρμογής της αξιολόγησης φαίνεται να είναι μια εκτεταμένη έρευνα του ΚΕΕ σε πάνω από χίλια σχολεία (με ένα δήθεν "αθώο" και τυπικό ερωτηματολόγιο) που όμως στόχο θα έχει τη δημιουργία των δεικτών και κριτηρίων για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

Τέλος, εξαιρετικά άσχημη εντύπωση προκάλεσε, η διαχωριστική και διασπαστική στάση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση με ξεχωριστό μπλοκ (και ξεχωριστή δική της προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος) κάτω από τον πρωτοεμφανιζόμενο τίτλο "Ταξικό Μέτωπο για την εκπαίδευση". Αυτή η κίνηση προοιωνίζει ίσως την οριστική αποχώρησή της από τις διαδικασίες συντονισμού των συλλόγων και την περιχαράκωσή της γύρω από μια κομματική - καταστροφική για το κίνημα - γραμμή πολιτικής ιδεολογικής καθαρότητας πίσω από τις επιλογές και την τακτική που θα χαράζει το ΚΚΕ και η συνδικαλιστική του παράταξη στο χώρο των εργαζομένων (βλ. ΠΑΜΕ)

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα