ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του Λουκά Καβακλή μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων -Κινήσεων

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την καθολική αντίθεση των εργαζομένων, προχωρά στην ψήφιση στη Βουλή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση από υποχρέωση του κράτους, σε ατομική υπόθεση των εργαζομένων, που παραδίδει βασικές πλευρές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στους ιδιώτες, μέσω της θέσπισης των επαγγελματικών (δηλαδή ιδιωτικών) συμβολαίων και της κεφαλαιοποίησης των επικουρικών ταμείων.

Ένα νομοσχέδιο, που μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές ( έως και 160.000 δρχ. στο δημόσιο), που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 12.000 δρχ το μήνα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση κάτω και από το βάρος της λαϊκής αντίστασης προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει την εντύπωση ευνοϊκών ρυθμίσεων σε επιμέρους ζητήματα για κάποια τμήματα εργαζομένων.

Σε αυτή την τακτική εντάσσεται και η πολυδιαφημισμένη τροπολογία που κατάθεσε στη Βουλή και αφορά τους εκπαιδευτικούς.

Μια τροπολογία που αφήνει στο απυρόβλητο τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου (δραματική μείωση των συντάξιμων αποδοχών, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ορίων συνταξιοδότησης) και δεν απαντά στο βασικό αίτημα για πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια χωρία όριο ηλικίας.

Με την τροπολογία μιλάει η κυβέρνηση για σύνταξη στα 60 χρόνια με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, μειωμένη κατά 15% δηλαδή υπολογιζόμενη στα 30/35, για τους μετά το 1983, και στα 55 με 30 χρόνια προϋπηρεσίας για τους πριν το 1983 πάλι μειωμένη κατά 15%. Ουσιαστικά μιλάει για σύνταξη, σε σχέση με αυτήν που θα έπαιρνε κάποιος σήμερα αν συνταξιοδοτούνταν, μειωμένη κατά 40%!!! Ποιος θα κάνει χρήση αυτού του "ευεργετήματος" όταν με τις συντάξιμες αποδοχές δεν θα μπορεί να επιβιώσει;

Ούτε όμως τα όρια συνταξιοδότησης μειώνονται όπως σκόπιμα παραπλανούν κυβέρνηση, Πολυζωγόπουλος και μερίδα των Μ.Μ.Ε. Σήμερα ένας εκπαιδευτικός μπορούσε να κατοχυρώσει σύνταξη στα 25 χρόνια υπηρεσίας ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών διορισθέντες πριν το 1983 έπαιρναν πλήρη σύνταξη στα 55 έως 57 χρονών αφού διορίζονταν σε μικρή ηλικία. Και από τους διορισθέντες μετά το 1983 μια μικρή μερίδα μόνο "κερδίζει" το δικαίωμα της πρόωρης αλλά κακοπληρωμένης συνταξιοδότησης.

Η επιτυχία της απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι μαζικές συγκεντρώσεις, η συνέχιση του αγώνα ως την οριστική απόσυρση των αντιασφαλιστικών σχεδίων για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μονόδρομος, είναι αυτό που τρέμει η κυβέρνηση.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα