ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 : ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΝΕΟ ΠΥΡΓΟ ΑΤΙΘΑΣΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ !

 

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την κορυφαία στιγμή της ελληνικής προεδρίας, την ολοκλήρωση ενός κύκλου κρίσιμων διαπραγματεύσεων και αποφάσεων των ισχυρών της Ευρώπης για την προώθηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα συστήματα πρόνοιας και ασφάλισης, την εκπαίδευση, την υγεία, τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα, θα ενταθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Ε.Ε. (βλ. ευρωστρατός, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κλπ.) και οι σκληρές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες (Ευρώπη - φρούριο).

Απέναντι στις φιλοδοξίες, τα σχέδια και τις πολιτικές των ισχυρών, η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε μια πόλη ιδιαίτερα αφιλόξενη για την οικονομική κοινωνική και πολιτική αριστοκρατία της Ευρώπης, σε μια πόλη που θα συναντηθούν στους δρόμους της όλα τα κοινωνικά κινήματα, όλα τα ρεύματα αγώνα και αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, όλες οι φωνές διαμαρτυρίας, ανατροπής και ρήξης. Η πορεία προς τον Ιούνη του 2003, οφείλει να είναι μια συνεχής διαδικασία ζυμώσεων, συζητήσεων, κοινωνικών διεργασιών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τις πολιτικές που προωθούν.

Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία :

Στη Θεσσαλονίκη μπορούν και πρέπει να συναντηθούν στους δρόμους του αγώνα όλα τα ρεύματα, δυνάμεις, και φωνές ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Είναι ανάγκη να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός σε ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, να ανοίξει η συζήτηση για το περιεχόμενο του αγώνα, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός μετά το Σιάτλ, το Γκέτεμποργκ, τη Γένοβα και τη Σεβίλλη.

Εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες να χωρέσουν όλα τα κοινωνικά κινήματα, ρεύματα και χώροι κάτω από το ίδιο πολιτικό πλαίσιο, την ίδια πολιτική ομπρέλα κινούνται σε βάρος της πολυμορφίας και της πολυτασικότητας του κινήματος και ιδιαίτερα σε βάρος των πιο ριζοσπαστικών του τάσεων.

Πολύ περισσότερο, ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, ενάντια στην Ε.Ε. και την πολιτική της δεν μπορεί να υποτάσσεται σε παιχνίδια της κεντρικής πολιτικής σκηνής, σε επιχειρήσεις αγωνιστικής αναβάθμισης του εκσυγχρονισμού και εξιλέωσης της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας. Αυτός ο αγώνας δεν έχει ανάγκη από διαμεσολαβητές, δεν χωράει σε κομματικούς σχεδιασμούς, δεν συγκινείται από την αγωνία των δυο εκδοχών της επίσημης αριστεράς να εμφανιστούν ως οι μοναδικοί εκπρόσωποι του κινήματος.

Το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα στις εκπαίδευση και τους εργασιακούς χώρους, οι εστίες αντίστασης που συγκροτήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας ενάντια στην πολιτική του εκσυγχρονισμού, αυτοί που σημάδεψαν με τη δράση τους τις καταλήψεις του '90, τις μεγάλες απεργίες στην εκπαίδευση, τα εξεταστικά του '98, τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και ανάπνευσαν το οξυγόνο της ανεξαρτησίας απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό, οφείλουν να συντονιστούν, να συγκροτήσουν ένα διακριτό κοινωνικό - πολιτικό μπλοκ δυνάμεων και να δώσουν τη μάχη μέσα στους μαζικούς χώρους ώστε να εκφραστούν με το πιο μαζικό και μαχητικό τρόπο οι πιο ριζοσπαστικές τάσεις του εκπαιδευτικού - εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και το κυριότερο, να προβάλλουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη μαζικής και ενωτικής παρουσίας του κόσμου της εργασίας μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τον οριζόντιο συντονισμό τους στη βάση ενός περιεχόμενου πάλης :

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Παρεμβάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. καθορίζουν το πλαίσιο της δράσης τους με ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες. Παίρνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και έχουν την αποκλειστική ευθύνη παρέμβασης στο μαζικό τους χώρο (Αναλύσεις - κείμενα - διάλογος -εκδηλώσεις σε συλλόγους - αφίσες - υλικό προπαγάνδας)

Με δική μας πρωτοβουλία, ανοίγει το κεφάλαιο "παγκοσμιοποίηση και εκπαίδευση". Επεξεργαζόμαστε κείμενα και οργανώνουμε εκδηλώσεις στους συλλόγους με περιοδικά, εκπροσώπους όλων των τάσεων κλπ. Ασκούμε κριτική για το ρόλο της Εκπαιδευτικής Διεθνούς και τη συναίνεση της με την κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική.

Οργανώνουμε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και προεδρία με 4 κορυφαίες στιγμές (ΔΕΘ - ανάληψη προεδρίας - σύνοδος υπουργών παιδείας - Ιούνης)

Επιδιώκουμε επαφή με συνδικάτα - συσπειρώσεις εργαζόμενων - εκπαιδευτικών από Ιταλία - Γαλλία κλπ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΟΜΑΔΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΚΛΠ.

Υπογράφουμε κοινά κείμενα, ανακοινώσεις, αφίσες όποτε είναι δυνατό και εφόσον συμφωνούμε με το πλαίσιο, με Παρεμβάσεις - ομάδες άλλων χώρων (δεν συνυπογράφουμε με πολιτικές οργανώσεις - μετωπικές κινήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση ή προσωπικότητες).

Δεν απευθυνόμαστε στους Συλλόγους σαν ένα κομματικό κέντρο που απέναντι στα άλλα δυο που υπάρχουν επιδιώκει να αποσπάσει υπογραφές και σφραγίδες. Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι Σύλλογοι πρέπει να διασπαστούν μπροστά σε αυτή τη διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί με επιτροπές δράσης συμμετέχουν ενωτικά στις πρωτοβουλίες όλης της χρονιάς και με πνεύμα ενότητας ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη σε οριζόντιο συντονισμό με Συλλόγους - ΕΛΜΕ κλπ.

Μαζί με Παρεμβάσεις άλλων χώρων επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε κοινωνικό - πολιτικό - συνδικαλιστικό μπλοκ δυνάμεων για τις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης με ριζοσπαστικό περιεχόμενο και μαχητικές - αγωνιστικές διαθέσεις και εργαζόμαστε στους μαζικούς χώρους έτσι ώστε να κατέβει στις διαδηλώσεις ένα συγκροτημένο μπλοκ συλλόγων - ΕΛΜΕ - σωματείων - φοιτητικών συλλόγων κλπ.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα