ΔΕΝ ΕΥΘΥΜΗΣΕ Ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ !

** Φωτογραφίες **

Η επίσκεψη του Ευθυμίου στην 71η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αποδείχτηκε μια εξαιρετικά ανθυγιεινή υπόθεση.

Οι σύνεδροι των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων τον υποδέχτηκαν με ένα χάπενινγκ : ένας αξύριστος εκπαιδευτικός ξυρίστηκε "δια της βίας" από ομάδα "επιθεωρητών", σατυρίζοντας έτσι τη γνωστή θέση του Πάγκαλου που υλοποιεί η κυβέρνηση με τον κανονισμό λειτουργίας.

Αμέσως μετά και σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Ευθυμίου, ολόκληρη η αριστερή πτέρυγα του συνεδρίου φώναζε δυναμικά συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.

Εκτός από τα γνωστά πολιτικά συνθήματα φωνάχτηκαν και τα παρακάτω :

Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τον Ευθυμίου, ήταν η λογοκρισία (από τη μακρινή Κίνα) που έκανε στο βιβλίο της Ιστορίας του Λυκείου και συγκεκριμένα στην παράγραφο εκείνη που χαρακτήριζε εθνικιστική οργάνωση την ΕΟΚΑ. (ικανοποίησε έτσι την επιθυμία των εθνικόφρονων κύκλων).

Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών απάντησε με ένα εθνικιστικό παραλήρημα υποστηρίζοντας ότι πολύ καλά έκανε που "έκοψε" το συγκεκριμένο απόσπασμα. Εμείς τότε απαντήσαμε με το ειρωνικό σύνθημα "Να καούν - να καούν - τα βιβλία να καούν" παραπέμποντας σαφέστατα στο "Να καώσι", απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το 1920 να ...καούν τα σχολικά βιβλία που ήταν γραμμένα στη δημοτική !

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δυο κανάλια (MEGA και ALTER) διαστρέβλωσαν συνειδητά τα γεγονότα και ισχυρίστηκαν ότι ζητήσαμε ...να καούν τα βιβλία της ιστορίας ! Οι δημοσιογράφοι των καναλιών ήταν εκεί και προφανώς από τους παρόντες μόνο ένας ηλίθιος δεν θα καταλάβαινε ότι το σύνθημα ήταν ειρωνικό και φωνάχτηκε μαζί με άλλα αντίστοιχα συνθήματα (όχι άλλους διορισμούς κλπ.)

Προφανώς το συγκρότημα Λαμπράκη ξέρει να προστατεύει τους εκλεκτούς του.

Το χρονικό της λογοκρισίας του Ευθυμίου στο ΦΕΤΙΝΟ (δηλαδή θα μοιραστεί από Σεπτέμβρη) βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου:

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 30/04/2002

Σελ.: 62

"Κόπηκε" η κριτική στον Γρίβα

Εκτός διδακτέας ύλης τέθηκε με εντολή του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου το απόσπασμα από το βιβλίο της Νεότερης Παγκόσμιας Ιστορίας της Γ' Λυκείου που προσάπτει υπερσυντηρητικό εθνικισμό στην ΕΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ουράνιος Ιωαννίδης, μετά την πρόσφατη απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο, αναφερόμενος στο επίμαχο κείμενο, μίλησε για "μια προσέγγιση για το Κυπριακό διαφορετική από εκείνη που μέχρι τώρα είχαν τα ελληνικά βιβλία".

Ο κ. Ευθυμίου, που ενημερώθηκε για το θέμα στην Κίνα όπου και βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, έδωσε εντολή να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία, η οποία να αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και να τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού λαού, ενώ στη νέα εκτύπωση του βιβλίου θα υπάρξει πλήρης αλλαγή της σχετικής παραγράφου. "

-----------------------------------------------------------

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 02/05/2002

Σελ.: 7

Ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΕΟΚΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Πέτρο Ευθυμίου είχε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης με αφορμή το σάλο που ξέσπασε για το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου. Το βιβλίο επρόκειτο να διδαχθεί στα Λύκεια Ελλάδας και Κύπρου και χαρακτήριζε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ "αποτέλεσμα ακραίου εθνικισμού που δε συμβάδιζε με τα προοδευτικά κινήματα". Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε τη λύπη του για το ολίσθημα που έγινε στη συγγραφή. "Οπως ο ίδιος μου είπε", σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, "είναι περήφανος που γεννήθηκε ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου, ο Μάντσης, και θα κάνει οτιδήποτε ώστε να αποκατασταθούν τα πράγματα στη σωστή τους βάση".

Ο υπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό"

----------------------------------------------------------

Και η διαμαρτυρία κάποιων καθηγητών:

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/05/2002

Για την παρέμβαση Ευθυμίου στην Ιστορία της Γ' Λυκείου

"Τα διδακτικά βιβλία δεν είναι, δεν επιτρέπεται πια να είναι, εργαλεία εξυπηρέτησης της εκάστοτε εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής, αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών εργασιών και διδακτικής επάρκειας".

Την τοποθέτηση αυτή εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι διδάσκοντες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή την εντολή του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου να αφαιρεθεί από το νέο βιβλίο Ιστορίας της Γ'Λυκείου "Νεώτερος και Σύγχρονος Κόσμος 1815-2000" η διατύπωση: "Την εποχή που ο Τρίτος Κόσμος συγκλονιζόταν από ριζοσπαστικά αντιαποικιακά κινήματα, που έδιναν προτεραιότητα όχι μόνον στην εθνική απελευθέρωση αλλά και στην κοινωνική πρόοδο, στην Κύπρο η ΕΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα πρόβαλλε έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό".

"Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η επίμαχη διατύπωση ανταποκρίνεται στις πιο έγκυρες μελέτες και σύγχρονες επιστημονικές αναλύσεις της συγκεκριμένης περιόδου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τμήματος, "το καίριο θέμα που ανακύπτει αφορά το δικαίωμα της πολιτικής εξουσίας, σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, να παραβιάζει τους κανόνες που η ίδια και η διεθνής κοινότητα στην οποία συμμετέχει -Ευρωπαϊκή Ενωση, UNESCO- έχουν θεσπίσει για τη συγγραφή των διδακτικών βιβλίων, όποτε μια διατύπωση δεν αρμόζει στη συγκυριακή κρίση της"

 

Μετά τον Ευθυμίου το λόγο πήρε ο Καλός της ΝΔ που έτυχε κι αυτός ...ανάλογης υποδοχής. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιδόθηκε σε μια - εκ του ασφαλούς - υποσχεσιολογία και παροχολογία με τον αέρα του αυριανού υπουργού Παιδείας, χωρίς όμως να παραλείψει την πίστη του σε μια γαλάζια αξιολόγηση και σε ένα γαλάζιο ΑΣΕΠ. Αίσθηση προκάλεσε η έντονη διαμαρτυρία του για τις πρόσφατες κρίσεις προϊσταμένων. Μίλησε για κομματικά κριτήρια, διαβλητότητα κλπ. Πολύ περισσότερο προειδοποίησε τους αντιπροσώπους της ΠΑΣΚ ότι αν οι φήμες για τη σφαγή της ΝΔ στις επιλογές στελεχών επαληθευτούν, το μέλλον των αυριανών στελεχών εκπαίδευσης - στην περίπτωση πάντα που η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές - προοιωνίζεται δυσοίωνο.

Στο συνέδριο μίλησε και ο υφυπουργός Παιδείας Γκεσούλης κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες αναπληρωτριών νηπιαγωγών που περιμένουν το διορισμό τους από το ...1986. Ο κ. Γκεσούλης χαρακτήρισε την παιδεία ως την πιο "αποδοτική επένδυση", ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς "να δώσουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους" στην υπηρεσία αυτής της πολιτικής και δικαιολόγησε τις χαμηλές δαπάνες για την εκπαίδευση και τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών με την "ανάγκη για υψηλές στρατιωτικές δαπάνες"

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα