71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. : Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες της ζωντανής εκπαίδευσης

 

Η 71η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ κινήθηκε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών και του κινήματός τους. Από τις τέσσερις μέρες του συνεδρίου δεν αφιερώθηκαν για τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (αξιολόγηση, μισθολογικό, ασφαλιστικό, πρόγραμμα δράσης) παρά μόνο λίγες ώρες. Χαρακτηριστική του εκφυλισμού του επίσημου συνδικαλισμού ήταν η απουσία σημαντικής μερίδας αντιπροσώπων (ιδιαίτερα της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ) από ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών. Αυτό είχε σαν συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις, σοβαρά ζητήματα να συζητιούνται μπροστά σε άδειες καρέκλες. Όλοι όσοι αδιαφόρησαν ή και απουσίασαν από τις εργασίες του συνεδρίου ήταν παρόντες τη μέρα της επίσκεψης του υπουργού παιδείας και των επισήμων, έτοιμοι να χειροκροτήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ή τις "επαγγελίες" της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης, ότι με ευθύνη των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποκλείστηκε η αντιπρόσωπος της Άνδρου.

Σημαντικά σημεία που σημάδεψαν το συνέδριο και δίνουν το πολιτικό στίγμα της αντιπαράθεσης ήταν :

  1. Το οργανωτικό - καταστατικό συνέδριο, όπου δεν πέρασε καμιά αντιδραστική καταστατική αλλαγή.

  2. Η επίσκεψη και η ομιλία του Ευθυμίου και η αντιπαράθεσή του με την αριστερή πτέρυγα του συνεδρίου.

  3. Ο νέος νόμος (Ν.2986) για την αξιολόγηση και η αντιπαράθεση της πρότασης 107 αντιπροσώπων (για κατάργηση του Ν.2986 και μη εφαρμογή του στην πράξη) με την εισήγηση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ για τροποποιήσεις του νόμου.

  4. Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης (ασφαλιστικό - μισθολογικό - πρόγραμμα δράσης) τα οποία "συζητήθηκαν" με διαδικασίες απαράδεκτες και παρά την αποχώρηση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων και της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ. Αγνοήθηκαν επίσης ενστάσεις για την απαρτία παρά το ότι μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτών των θεμάτων δεν υπήρχαν πάνω από 100 αντιπρόσωποι.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ - ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Από την αρχή έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία για τις καταστατικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ πρότεινε τη λειτουργία περιφερειακών συμβουλίων που θα αποτελούνται από τους προέδρους των τοπικών συλλόγων και εκλογή Γενικού Συμβουλίου από τη Γ.Σ. σύμφωνα με το πρότυπο της ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΔΑΚΕ πρότεινε εκλογή Περιφερειακών Συμβουλίων με εκλογές, που τα μέλη τους μαζί με τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ θα αποτελούν το Γενικό Συμβούλιο σύμφωνα με το πρότυπο της ΑΔΕΔΥ. Και οι δυο παρατάξεις συμφωνούσαν πάντως στη συγκρότηση Γενικού Συμβουλίου. Αποσκοπούσαν έτσι, στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου οργάνου που θα αφαιρέσει από τις Γενικές Συνελεύσεις και τη βάση των εκπαιδευτικών το δικαίωμα να αποφασίζουν για το διεκδικητικό πλαίσιο τις απεργιακές κινητοποιήσεις και θα το παραχωρήσει στην απόλυτη πια δικαιοδοσία των κομματικών μηχανισμών και στον ασφυκτικό έλεγχο του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Η Πρωτοβουλία συμφώνησε με την πρόταση της ΠΑΣΚ αφού πρότεινε και με γραπτή ανακοίνωσή την "κατάργηση του 11μελούς ΔΣ της ΔΟΕ και αντικατάστασή του από 55μελές Γενικό Συμβούλιο κατά τα πρότυπα της ΑΔΕΔΥ". Μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε, άλλαξε την παραπάνω πρόταση σε "διεύρυνση του ΔΣ της ΔΟΕ ή κατάργησή του και αντικατάστασή του από 55μελές Γ.Σ."

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ έκφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές που προτείνονται κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού και αντιπρότεινε τη συσπείρωση γύρω από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού του στην εκπαίδευση.

Οι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων διαφώνησαν ριζικά με τις καταστατικές αλλαγές που πρότειναν οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, πρόβαλλαν την ανάγκη μαζικοποίησης, στήριξης και ανάπτυξης με συγκεκριμένα μέτρα των διαδικασιών βάσης έτσι ώστε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να αποφασίζουν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και τον οριζόντιο συντονισμό τους.

Τελικά καταψηφίστηκε η εισήγηση για τις οργανωτικές - καταστατικές αλλαγές όπως επίσης και για τις αλλαγές στο ΙΠΕΜ - ΔΟΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μετά από ένα επεισοδιακό κύκλο συζήτησης, ψηφίστηκε από τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ η εισήγηση για τα θέματα αυτά (βλ. τελευταίο Διδασκαλικό Βήμα) που όσο αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, προβλέπει ότι "ο κλάδος αποδέχεται την αξιολόγηση και έχει σαν αίτημα την τροποποίηση των διατάξεων εκείνων του νόμου που συνδέουν την αξιολόγηση με τη μονιμοποίηση, την υπηρεσιακή εξέλιξη, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και την ιδιωτικοποίηση της επιμόρφωσης".

Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των ηγεσιών ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και κάτω από το φόβο εφαρμογής της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης, προστέθηκε από τις δυο αυτές παρατάξεις στην απόφαση η πρόταση "στην περίπτωση που οι διατάξεις των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων για την αξιολόγηση δεν τροποποιηθούν, η ΔΟΕ σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους θα πάρει όλα εκείνα τα νόμιμα και πρόσφορα συνδικαλιστικά μέσα για να μην εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις στην πράξη (π.χ. στάσεις εργασίας, απεργίες, μη συμπλήρωση των εκθέσεων αυτοαξιολόγησης)

Είναι φανερό ότι η πρόταση δεν στοχεύει ούτε στην κατάργηση του νόμου, ούτε στην ακύρωση της αξιολογικής διαδικασίας στην πράξη αλλά στο διαχωρισμό του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση σε "νόμιμες" και "παράνομες" πράξεις και μορφές πάλης. Πρόκειται για μια τακτική, που κάτω από την πίεση της βάσης των εκπαιδευτικών για αντίσταση στην αξιολόγηση επιδιώκει να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση, μια αντιπαράθεση όμως που θα είναι "τυπική", για την τιμή των όπλων ή ακόμα καλύτερα για την εκτόνωση των όποιων αγωνιστικών διαθέσεων, πρόκειται για μια τακτική μιας προδιαγεγραμμένης ήττας. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς βέβαια τίποτα καλύτερο από ένα συνέδριο, όπου η πλειοψηφία των αντιπροσώπων είναι στελέχη εκπαίδευσης που πρόθυμα θα εφαρμόσουν την πολιτική της αξιολόγησης.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, 107 αντιπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις (κύρια όμως από τις Παρεμβάσεις, την ΕΣΑΚ - ΔΕΕ την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και ανεξάρτητους αγωνιστές αντιπροσώπους, αλλά και κάποια λίγα μέλη των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) κατέθεσαν και υποστήριξαν με την υπογραφή τους συγκεκριμένη πρόταση που καλούσε σε αγώνα για την κατάργηση του Ν.2986 και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τη μη εφαρμογή του στην πράξη. Πρόταση που με βάση τις απαράδεκτες διαδικασίες δεν μπήκε σε αντιπαράθεση με την εισήγηση.

Στην ψηφοφορία υπερψηφίστηκε η πρόταση των ΠΑΣΚ -ΔΑΚΕ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα