Σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης λεκανοπεδίου Αττικής

Κάλεσμα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

 

Την Παρασκευή 8/2 αμέσως μετά την εκπαιδευτική συγκέντρωση στο ΥΠΕΠΘ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη Δ.Σ. των Συλλόγων Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους συλλόγους που έδωσαν το αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση. 

Στη συζήτηση που έγινε, κρίθηκε ικανοποιητική η παρουσία των εκπαιδευτικών της Α/θμιας στην απεργιακή συγκέντρωση. Συγκεκριμένα, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν με αποφάσεις 13 Σύλλογοι (Κερατσίνι - Πέραμα , Νίκαια, Πρόοδος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Κ. Σωτηρίου - Αν. Αττικής, Σωκράτης - Αν. Αττικής, Βύρωνας - Καισαριανή, Αργυρούπολη, Παρθενώνας, Αθηνά, Ν. Σμύρνη, Αργοσαρωνικός). Αντίστοιχα, συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των Χανίων ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας με δίωρη στάση εργασίας. Η αγωνιστική παρουσία και συμπαράταξή μας με τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας, έσπασε τη γραμμή "αγωνιστικής" απραξίας και κλαδικής απομόνωσης. Ήταν η καλύτερη απάντηση στην τακτική της διάσπασης, του διχασμού και της συναίνεσης.

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Συλλόγου Π. Ε. Κερατσινίου - Περάματος για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και της κοινής δράσης, για την κατάργηση του Νόμου για την αξιολόγηση και την αναχαίτιση της αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Με βάση τη συζήτηση που έγινε, προτείνονται στους Συλλόγους τα παρακάτω :

  1. Η εφαρμογή της αξιολογικής διαδικασίας, ξεκινάει με την αξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων (προώθηση από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας του προγράμματος "Αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο σχολικών μονάδων") Είναι επομένως ανάγκη να αποφασίσουμε σε επίπεδο Συλλόγων, ότι αρνούμαστε την συνεργασία μας με το ΚΕΕ και να κοινοποιήσουμε αυτή την απόφαση στα στελέχη εκπαίδευσης (προϊστάμενους, διευθυντές) αλλά και στο ίδιο το ΚΕΕ. Είναι επίσης ανάγκη, να προχωρήσουμε σε μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζόμενων και των γονιών για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν αυτά τα μέτρα στο δημόσιο σχολείο. (όξυνση ανταγωνισμού, ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, μεταφορά του οικονομικού κόστους στις πλάτες των γονιών, κλπ.) Για την ενημέρωση των εργαζόμενων και των φορέων τους, και την αγωνιστική συμπόρευση μαζί τους, καλούμε σε Ανοιχτή Σύσκεψη Ενημέρωσης και Αγωνιστικού Συντονισμού όλους τους Συλλόγους Π. Ε., τις ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου, τις Ομοσπονδίες Γονέων και τα Εργατικά Σωματεία την Τρίτη 19 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ. Στη σύσκεψη, ενημερώνουμε τους φορείς για τις θέσεις μας και προτείνουμε τη συνδιοργάνωση (από τους φορείς που θα συμμετέχουν) απογευματινού συλλαλητηρίου στο ΚΕΕ, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και την ακύρωση της διαδικασίας αξιολόγησης - κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων.

  2. Προτείνεται επίσης, η έκδοση και πλατιά κυκλοφορία επιστολής προς τους γονείς, που να εξηγεί τη στάση μας γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να πραγματοποιηθούν και συσκέψεις με Συλλόγους ή Ενώσεις Γονέων σε τοπικό επίπεδο.

  3. Ο αγώνας για την ακύρωση του νόμου στην πράξη, έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση, το συντονισμό όσο το δυνατό περισσότερων Συλλόγων σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι αξιολογητές να βρουν τις πόρτες των σχολείων κλειστές σε όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Γι' αυτό καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. - αλλά και τη ΔΟΕ - να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα για την αναχαίτιση της εισβολής του αξιολογικού μηχανισμού. (Κανένας αξιολογητής στις τάξεις, κλπ.)

Αθήνα 8 Φλεβάρη 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα