ΣΥΛΛΟΓΟΙ Π.Ε. - ΕΛΜΕ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, 1 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας:

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

 

Οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο έντονα τα αρνητικά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στο δημόσιο σχολείο, αλλά και την εμφάνιση ενός χωρίς προηγούμενο αυταρχισμού και εργασιακής τρομοκρατίας: λιτότητα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες για την Εκπαίδευση, ελαστικό ωράριο, συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των συλλόγων διδασκόντων, διευθυντοκρατία, σχολικοί κανονισμοί συμπεριφοράς, αξιολόγηση - χειραγώγηση, κατηγοριοποίηση - αξιολόγηση σχολικών μονάδων, ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση. Αυτή η πολιτική που απαξιώνει τα εργασιακά αλλά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, πρέπει να βρει μπροστά της το συντονισμένο - ανυποχώρητο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος. Η αδράνεια, η υποταγή και η απραξία που έχει επιβληθεί στο κίνημα των εκπαιδευτικών πρέπει να σπάσει !

Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι Ε.Λ.Μ.Ε. Λεκανοπεδίου Αττικής που οργανώνουμε με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Δ.Σ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 1 μ.μ. θέλουμε να εκφράσουμε έμπρακτα και από κοινού τη ριζική μας αντίθεση:

Α) Στον επελαύνοντα αυταρχισμό στην Εκπαίδευση και στα σχολεία, με μοχλούς τον Ν.2986/2002 για την "αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών", το "Καθηκοντολόγιο των Εκπαιδευτικών" που περιορίζει τις αρμοδιότητες των συλλόγων διδασκόντων και πλήττει εργασιακά δικαιώματα των Εκπαιδευτικών καθώς και τον περιβόητο "Σχολικό Κανονισμό" που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε παιδονόμους και το σχολείο σε σωφρονιστήριο μαθητών, αντικαθιστώντας την παιδαγωγική με τον διοικητισμό.

Β) Στη μόνιμη πολιτική λιτότητας που οδηγεί πλέον τους Εκπαιδευτικούς στα όρια της ανέχειας και της φτώχειας, και στο νέο αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει ως συνέπεια την ουσιαστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών, την παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη διεύρυνση του εργάσιμου βίου με την κατάργηση της 35ετίας καθώς και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επιδεινώνουν δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης.

Θέλουμε ταυτόχρονα να προβάλουμε το πλαίσιο των κεντρικών μας διεκδικήσεων που είναι:

  1. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης - όχι στα ΤΕΕ της πρόωρης και εφήμερης κατάρτισης. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (ανώτατο όριο : 20 μαθητές ανά τμήμα στην Α/βάθμια και 25 στη Β/βάθμια). Όχι στην κατάργηση της χωροταξικής οριοθέτησης των σχολείων. Όχι στις συμπτύξεις και τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων με πρόσχημα την "ορθολογική κατανομή μαθητικού δυναμικού".

  2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων και στη σχολική κοινότητα. Κατάργηση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1340/16-10-2002) για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα Διευθυντών και Συλλόγων Διδασκόντων. Όχι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση του "Καθηκοντολογίου", που περιορίζει τις αρμοδιότητες των Συλλόγων, αμφισβητεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών, ενώ διαπνέεται από ένα γενικότερο πνεύμα αυταρχισμού. Συλλογική αντίσταση-άρνηση στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων.

  3. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του Ν.2986/02 για την αξιολόγηση. Κανείς αξιολογητής-επιθεωρητής στην τάξη. Όχι στα ερωτηματολόγια του ΚΕΕ που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Συλλογικές Αποφάσεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις για την προβολή συλλογικών αντιστάσεων στην πράξη. Μέτρα και θεσμοί στήριξης-ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου χωρίς κατατάξεις και κατηγοριοποιήσεις. Ετήσια καθολική περιοδική Επιμόρφωση με παράλληλη απαλλαγή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και δημοκρατικό-ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας.

  4. Ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35%, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές απώλειες των τελευταίων χρόνων και να γίνουν ταυτόχρονα βήματα για μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, εκτός του χρονοεπιδόματος και του οικογενειακού, στο Βασικό Μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, που προωθείται στο πλαίσιο του νέου Μισθολογίου.

  5. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά του ποσοστού αναπλήρωσης στο 80% και στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μισθού. Καμία ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων που να μειώνει τα μερίσματα των δικαιούχων.

  6. Ελεύθερες-γνήσιες ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εφ' όλης της ύλης. Κατάργηση του αντιυπαλληλικού Ν.2738/99 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

  7. Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

  8. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς. Μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις. Οργανικές θέσεις για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Ενιαίο σύστημα διορισμών με βάση την ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές συναδέλφους για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

  9. Σταθερό ωράριο εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς. Όχι στα ελαστικά και κυλιόμενα ωράρια, στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και του σταθερού ωραρίου 8 - 2 μ.μ. που επιχειρείται με αφορμή την προώθηση του Ολοήμερου σχολείου στην Α/βάθμια. Μείωση του ωραρίου της Α/βάθμιας στα επίπεδα της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του συντονισμού και της κοινής δράσης των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ είναι, να σπάσει το κλίμα αδράνειας, υποταγής και απραξίας, να δοθεί μια πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση από το εκπαιδευτικό κίνημα στα μέτρα της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθούν αποφασιστικοί απεργιακοί αγώνες διάρκειας σε όλη την Εκπαίδευση σε πανελλαδική κλίμακα και σε σύνδεση με το ευρύτερο ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της 11ης Δεκέμβρη, να στηρίξουν αποφασιστικά με την παρουσία τους την πρώτη κινητοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος για τη φετινή σχολική χρονιά.

Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα