ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι όταν θέλησαν να προσεγγίσουν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, όταν η πορεία χιλιάδων απεργών του δημοσίου, έστριψε από το Σύνταγμα στη Μητροπόλεως με την πρόθεση να φτάσει στο Υπουργείο Εθν. Οικονομίας, οι διαδηλωτές βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα μπλόκα που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ. Οι μικροσυμπλοκές που άρχισαν ανάμεσα στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών που προηγείτο της διαδήλωσης και των δυνάμεων των ΜΑΤ, γενικεύτηκαν όταν στη Μητροπόλεως κατέφθασαν τα μπλοκ των Συλλόγων των εκπαιδευτικών, των ΕΛΜΕ, των νοσοκομειακών και των υπόλοιπων σωματείων. Οι διαδηλωτές, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μπροστά στην απροκάλυπτη αστυνομική παρέμβαση, έσπασαν τρεις φορές τον αστυνομικό κλοιό, παρέκαμψαν τα μπλόκα που είχαν σχηματίσει οι κλούβες και κατάφεραν να φτάσουν τελικά μπροστά στο Υπουργείο, όπου οι συμπλοκές σώμα με σώμα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση για λίγη ακόμα ώρα.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν νωρίς από το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή, όπου εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων απεύθυναν χαιρετισμούς. Η πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους εργασιακούς χώρους, είναι ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι ικανοποιητική, παρά την υπονόμευσή της σε πολλές περιπτώσεις (βλ. πρωτοβάθμια εκπαίδευση) από την κυβερνητική παράταξη. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση, μπορεί να απέχει πάρα πολύ από τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών της περσινής άνοιξης, αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι είναι μακράν η μεγαλύτερη συγκέντρωση δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία δέκα χρόνια. (όλες οι προηγούμενες συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ δεν είχαν πάνω από 200 - 300 άτομα). Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΠΑΜΕ που προτίμησε να κρατήσει απόσταση από τις συμπλοκές με την αστυνομία και να αποχωρήσει αμέσως μετά από τη διαδήλωση !!

Τα γεγονότα αυτά, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών, η μαζική συμμετοχή στην απεργία, ο αναβρασμός στους εργασιακούς χώρους, δείχνουν, ότι υπάρχουν οι αγωνιστικές διαθέσεις μέσα στο εργατικό κίνημα που μπορούν να παρακάμψουν τα ξεπουλήματα των συνδικαλιστικών ηγεσιών και να οδηγήσουν σε κινητοποιήσεις τέτοιες που να ανατρέψουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα