Δήλωση του Λουκά Καβακλή

Μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.

Εκπροσώπου των Κινήσεων- Παρεμβάσεων- Συσπειρώσεων

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ : Άλλο… "φρούτο"

 

Με αφορμή την επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας κ. Κούρκουλα για την εθελοντική δραστηριότητα που απέστειλε στα σχολεία όλης της Χώρας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η καταγραφή των εθελοντικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών, ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίησή τους.

  2. Συνδέεται άρρηκτα με την επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης- χειραγώγησης, αφού όπως ορίζεται στο άρθρο 4 § 1 του νέου νόμου σκοπός της είναι η καταγραφή τέτοιων προσπαθειών και η προσμέτρησή τους στο αξιολογικό συμπέρασμα για τους εκπαιδευτικούς ή το εκπαιδευτικό έργο.

  3. Με τον όρο "εθελοντισμός", τον ίδιο που εισήγαγε και ο Πρόεδρος Μπους στην ομιλία του πρόσφατα στη Βουλή των Η.Π.Α. φορτώνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους μεταβιβάζοντας υποχρεώσεις του κράτους- κύρια κοινωνικού χαρακτήρα- στη δράση των ιδίων των εργαζομένων. Ουσιαστικά προωθεί μια μορφή φιλανθρωπίας, μεσαιωνικού χαρακτήρα, που δεν έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος.

  4. Συνδέεται με την Ολυμπιάδα 2004, την Ολυμπιάδα του χρήματος και της καταστολής, που πλάι στο μεγάλο φαγοπότι των έργων, και των αναθέσεων θα δουλέψουν " εθελοντικά" οι εργαζόμενοι και οι νέοι για κέρδος ποιανού άραγε;

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση ας φροντίσουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή και σε εκπαιδευτικούς, να καταργήσουν τη διπλοβάρδια, με τη δημιουργία νέων σχολείων κι όχι με συμπτύξεις τάξεων κ.λ.π. κι όχι να ενοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς- όπως κάνει με την αξιολόγηση- για την κατάσταση του δημόσιου Σχολείου.

Η κοινωνική αλληλεγγύη των εργαζομένων δεν έχει καμιά σχέση με τον υποχρεωτικό κρατικό "εθελοντισμό".

Αθήνα 6 Φεβρουαρίου 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα