ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Η ρύθμιση ψηφίστηκε, η αδιοριστία παραμένει

 

Ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή ο νόμος για τον νέο τρόπο διορισμών στην εκπαίδευση. Με βάση αυτά που τελικά ψηφίστηκαν:

Οι έκτακτοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν, σημαίνουν τον διορισμό φέτος ενός μέρους μόνο του 16μηνου καθώς και μιας τυχερής μερίδας επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που κατεξοχήν είχαν δικτυωθεί -διακομματικά- με βουλευτές και κομματάρχες και βρέθηκαν σχετικά κερδισμένοι (ευνοούνται και από τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του πίνακα αναπληρωτών). Αποτελεί πρόκληση ο τρόπος που η νέα ρύθμιση ενισχύει μια κατηγορία, τους επιτυχόντες μη διοριστέους του ΑΣΕΠ, που κατεξοχήν στράφηκαν στις φετινές κινητοποιήσεις εχθρικά προς το εκπαιδευτικό κίνημα και συμμάχησαν αποκλειστικά με κάθε λογής τοπικούς κομματάρχες.

Η φετινή απορρόφηση μεγάλου μέρους από τον πίνακα Γ' των δασκάλων δεν οφείλεται στην νέα ρύθμιση, αλλά αποκλειστικά και μόνο στην ανυπαρξία επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Εάν είχαν υπάρξει διοριστέοι και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ τότε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες, θα είχαμε μεγάλη παράταση της ομηρίας των αναπληρωτών.

Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε λύση του σοβαρού προβλήματος της ομηρίας των αναπληρωτών. Ο κύριος όγκος των αναπληρωτών ΔΕΝ διορίζεται, ούτε πρόκειται σύντομα να διοριστεί. Αντίστοιχα δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης σε μόνιμο προσωπικό.

Δυστυχώς όμως το Υπουργείο βρήκε συμμάχους σε αυτή την κίνησή του. Από την μια τις ηγεσίες των ομοσπονδιών και ειδικά την ΔΟΕ που έσπευσε να χαιρετήσει την ρύθμιση. Από την άλλη τις διάφορες ηγεσίες των αναπληρωτών: Ο μεν ΠΣΑΔ (δάσκαλοι) εισέπραξε τον διορισμό του, ολοκλήρωσε την διατεταγμένη υπηρεσία υπονόμευσης - διάσπασης του κόσμου της αδιοριστίας, και απλώς σιώπησε . Η δε ΠΕΑ (δευτεροβάθμια) αρνήθηκε επίμονα κάθε είδους μαζική κινητοποίηση που θα πίεζε την κυβέρνηση, πήρε μόνο την πρόβλεψη για το 2005 και εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, εγκαταλείποντας την πλειοψηφία των αναπληρωτών της δευτεροβάθμιας.

Γνώμη μας είναι ότι το ζήτημα των διορισμών δεν τελείωσε. Αφενός γιατί η ρύθμιση αυτή είναι μάλλον προσωρινή και σύντομα θα έχουμε καινούρια. Αφετέρου γιατί η οργή του κόσμου της εργασιακής περιπλάνησης και της αδιοριστίας διογκώνεται και αναζητά αγωνιστική διέξοδο.

Ο καιρός του συνδικαλισμού των συλλόγων μίας χρήσης, του κανιβαλικού συντεχνιασμού, της συμπόρευσης με το Υπουργείο τελείωσε, μαζί με τον διορισμό όσων τον πρέσβευαν.

Ο κόσμος της αδιοριστίας επιβάλλεται να αναζητήσει νέους δρόμους ενωτικής αγωνιστικής δράσης, για το συντονισμό όλων των αναπληρωτών και όλων των αδιορίστων, για την αγωνιστική σύμπραξη με όλο το εκπαιδευτικό κίνημα, για την συστράτευση με όλο το κίνημα των ελαστικά εργαζόμενων συμβασιούχων του δημοσίου (ξεκινώντας από την συγκέντρωση όλων των συμβασιούχων του δημοσίου την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος).

Για να προβάλλουμε ξανά τα αιτήματά μας για μόνιμο διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών, για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και όλων των ελαστικών τρόπων πρόσληψης

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΠΕΑΕ)

e-mail : peaesymboulio@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Π. Σωτήρης : 0974439203
Β. Ζαρκινού: 0974778187
Μ. Μιλτσακάκης: 0107213198
Τ. Λιόντου: 0932514008

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα