Σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης λεκανοπεδίου Αττικής

(πρόταση προς τους Συλλόγους)

 

Την Παρασκευή 1/2 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη Δ.Σ. των Συλλόγων Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 13 Σύλλογοι (Αριστοτέλης, Αθηνά, Παρθενώνας, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη, Κ. Σωτηρίου, Μαρούσι, Πρόοδος, Κερατσίνι - Πέραμα, Νίκαια, Α' Πειραιά, Αργοσαρωνικός). Στη συζήτηση που έγινε αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, μετά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, την ψήφιση του νόμου για την αξιολόγηση και την αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου από το ΔΣ της ΔΟΕ.

Η απαράδεκτη στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ να ανατρέψει το πλαίσιο της τελευταίας απεργίας και να προωθήσει "βελτιωτικές προτάσεις" στον αντιεκπαιδευτικό νόμο για την αξιολόγηση, κινείται στην κατεύθυνση συναίνεσης, ηττοπάθειας και υποταγής στην κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον η "αγωνιστική" απραξία που επιχειρεί να επιβάλλει στον κλάδο και η πεισματική άρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης, αποδεικνύουν ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να συντονίσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Γίνεται έτσι πιο επιτακτική η ανάγκη, να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω, από τους Συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Το πλαίσιο δράσης των Συλλόγων και του συντονισμού τους, είναι αυτό που αποφασίστηκε από τις Γενικές τους Συνελεύσεις και τα Δ.Σ. και κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης του νόμου για την αξιολόγηση και της ακύρωσής του στην πράξη. Βασικοί άξονες αυτού του πλαισίου είναι επίσης το ζήτημα των διορισμών, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε τα παρακάτω :

  1. Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας εκπαίδευσης πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της 8ης Φλεβάρη δίνοντας τη δική τους απάντηση σε όσους καλλιεργούν τη διάσπαση του εκπαιδευτικού κινήματος. Γι' αυτό προτείνουμε τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση των καθηγητών στην Αθήνα (Παρασκευή 8 Φλεβάρη, 12 μ.μ. Υπ. Παιδείας) αλλά και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις, απαραίτητο είναι, οι Σύλλογοι να κηρύξουν έγκαιρα στάσεις εργασίας. Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση καλούμε σε νέα σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης στα γραφεία της ΔΟΕ.

  2. Η εφαρμογή της αξιολογικής διαδικασίας, ξεκινάει με την προώθηση από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) του προγράμματος "Αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο σχολικών μονάδων". Είναι επομένως ανάγκη να αποφασίσουμε σε επίπεδο Συλλόγων, ότι αρνούμαστε την συνεργασία μας με το ΚΕΕ και να κοινοποιήσουμε αυτή την απόφαση στα στελέχη εκπαίδευσης (προϊστάμενους, διευθυντές) αλλά και στο ίδιο το ΚΕΕ.

  3. Προτείνεται επίσης, η έκδοση και πλατιά κυκλοφορία επιστολής προς τους γονείς, που να εξηγεί τη στάση μας γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να πραγματοποιηθούν και συσκέψεις με Συλλόγους ή Ενώσεις Γονέων σε τοπικό επίπεδο.

  4. Τέλος, προτείνεται η κοινή παρουσία των συλλόγων στα αγροτικά μπλόκα, την Κυριακή 10/2, σαν πρωτοβουλία συμπαράστασης στον αγροτικό αγώνα.

Αθήνα 1 Φλεβάρη 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα