Δήλωση του Γιώργου Γαλάνη
Μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ
Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων

 

ΘΕΜΑ : Συνάντηση ΔΟΕ με Υπουργείο Παιδείας (1-11-2002)

 

"Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία"

 

...Μόνο αυτό δεν είπε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ θέλοντας να απαντήσει στο δίκαιο αίτημα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Από τη μια, ο υπουργός παραδεχόταν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ουσιαστικά από τους πιο κακοπληρωμένους δημόσιους υπάλληλους, αλλά από την άλλη "η παγκόσμια πραγματικότητα, η κρίση, ο πόλεμος στο Ιράκ, τα όρια της εθνικής οικονομίας, το σφιχτό πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης" (άραγε αυτός δεν ψηφίζει αυτή την σφιχτή εισοδηματική πολιτική;) "δεν μας επιτρέπουν αυξήσεις".

Το έργο χιλιοπαιγμένο και βαρετό : " Έχετε δίκιο αλλά που να το βρείτε."

Αντί για πραγματικές αυξήσεις μήπως πρέπει να αρκεστούμε σε κάποιο ξεροκόμματο, ένα επιδοματάκι, που γρήγορα θα εξανεμιστεί, όπως εξανεμίστηκε το 15χίλιαρο από τις ανελέητες αυξήσεις στις τιμές; Έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία της ΔΟΕ, και κυρίως η ΠΑΣΚ, ανταλλάσσει ευχαρίστως τη διεκδίκηση ενός νέου μισθολογίου με κάποια αργύρια σε ευρώ.

Οπότε η συζήτηση για πραγματικές αυξήσεις παραπέμπεται για το 2004. Τότε που η μεγάλη τρύπα που θα αφήσει στα οικονομικά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα κάνει πράξη "εθνικής προδοσίας" κάθε οικονομική διεκδίκηση από μεριάς των εργαζομένων.

Για το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι ισχύει ότι έχει ψηφιστεί στη Βουλή, μαζί με την τροπολογία που δίνει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια και 55 ή 60 χρονών ανάλογα με το έτος διορισμού (πριν ή μετά το 1983) αλλά με τα 30/35 των ήδη πετσοκομμένων συντάξιμων αποδοχών.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα η μόνιμη επωδός ήταν η παραπομπή των πάντων στη διαπραγμάτευση για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, όταν το ίδιο το υπουργείο το 2000 έλεγε ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο διμερούς διαλόγου.

Έτσι για τα κενά στα σχολεία "φταίνε οι πολλές επαπειλούμενες άδειες εγκυμοσύνης", για τις εκπαιδευτικές άδειες που δεν δίνονται "τα πανεπιστήμια που αργούν τα αποτελέσματα" ( ενώ για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση και δεν πήραν ποιος φταίει άραγε;)

Οι αναπληρωτές που έχουν να πληρωθούν δυο μήνες "θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα", χωρίς να δεσμευτεί πότε συγκεκριμένα, λες και υπήρχε περίπτωση να μην πληρωθούν κάποια στιγμή, ενώ τα κενά που υπάρχουν αρχές Νοέμβρη ακόμα στα σχολεία "θα καλυφθούν την επόμενη εβδομάδα". Όσο για το μόνιμο διορισμό είπε ότι "δεν θα υπάρξει καμιά νέα ρύθμιση", μη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις χιλιάδες νηπιαγωγούς που μένουν πάνω από μια δεκαετία αδιόριστες. Αρνήθηκε ξανά να δώσει επικυρωμένο τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών λέγοντας ότι απολογείται μόνο στην ελληνική κοινωνία!!!

Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου ήταν οι απαντήσεις για το οξυμένο πρόβλημα των περιοδευόντων δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Είπε ότι ο εκπαιδευτικός θα μετακινείται από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώνει ωράριο. Χαρακτηριστικά ο κ. Γκεσούλης είπε ότι "αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα και παράπλευρες απώλειες (!!!) μπροστά στην κοσμογονία των αλλαγών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση".

Για την αξιολόγηση είπε ότι "αρχές Ιανουαρίου θα γίνει η κρίση των νέων Σχολικών Συμβούλων και η διαδικασία θα γίνει όπως προβλέπει ο νόμος". Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός είπε ότι ήδη διαμορφώνονται οι 16 δείκτες αξιολόγησης, με αυξημένο το ρόλο του Κ.Ε.Ε. σε αυτή τη φάση για την ποιοτική αποτίμηση και αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Είναι φανερό ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα συνεχιστεί και θα γίνεται πιο επικίνδυνη όσο η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ συνεχίζει στο δρόμο της υποταγής και συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Μόνος δρόμος η ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω, ο συντονισμός των τοπικών συλλόγων μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Επιτροπές Αγώνα, οι μαζικές αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Αθήνα 1 Νοέμβρίου 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα