ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(ΠΕΑΕ)

e-mail : peaesymboulio@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας Δ.Σ.: Π. Σωτήρης : 0974439203
Β. Ζαρκινού: 0974778187
Μ. Μιλτσακάκης: 0107213198
Τ. Λιόντου: 0932514008

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

 

Την Τρίτη 19/02 το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το προσχέδιο μιας Υπουργικής απόφασης, η οποία προσπαθεί να κωδικοποιήσει τις τρέχουσες ρυθμίσεις περί αναπλήρωσης. Η απόφαση αυτή ΔΕΝ αποτελεί νέα ρύθμιση και δεν αναιρεί το ισχύον καθεστώς όπως διαμορφώθηκε με τον ν.2942/2001, απλώς προσπαθεί κάπως να το "εξορθολογίσει". Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό:

  1. Παραμένουν οι πίνακες της ομηρίας (Α, Β, Γ, Δ, Ε1, Ε2, Ε3) και η εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

  2. Αποσαφηνίζονται οι όροι της προϋπηρεσίας για να αποφευχθούν οι ασάφειες που είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα πέρσι και έτσι περιλαμβάνονται στην μετρήσιμη προϋπηρεσία εκτός από τα σχολεία και: Τα Μουσικά Σχολεία, τα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων, η Ολυμπιακή Εκπαίδευση, η Σιβιτανίδειος, τα Εκκλησιαστικά, τα Ναυτικά Λύκεια, η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τα Μεταλυκειακά, τα Ολοήμερα.

  3. Προβλέπεται η εκ νέου συγκρότηση των πινάκων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσα από την εκ νέου προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μέχρι 30/06/2001 (στη βάση των νέων προδιαγραφών) και την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού για την τακτική ενημέρωση των πινάκων με όποια επιπλέον προϋπηρεσία από το 2001 και μετά. (Είναι προφανές ότι η εκ νέου προσμέτρηση και της παλιάς προϋπηρεσίας είναι μια έμμεση παραδοχή λαθροχειριών και παρατυπιών στις προϋπηρεσίες που διαμόρφωσαν τους φετινούς πίνακες).

  4. Έκπληξη πάντως προκαλεί η πρόβλεψη για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των μονίμων εκπαιδευτικών (!!). Να υποθέσουμε ότι αυτό παραπέμπει στην προοπτική απόλυσης μονίμων εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης;

  5. Καινούργιο στοιχείο είναι η πρόβλεψη για χωριστή προκήρυξη και θέσεων δυσπρόσιτων για αναπληρωτές με τήρηση της προτεραιότητας των πινάκων. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας αντί να καλύψει με μόνιμους διορισμούς τα δυσπρόσιτα σχολεία (με όλη την ευρύτερη κοινωνική σημασία που έχει η ομαλή λειτουργία σχολείων σε αυτές τις περιοχές) σπεύδει και γι' αυτά να καταφύγει στην εύκολη λύση της αναπλήρωσης.

  6. Σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί την τοποθέτηση δεν διαγράφεται μόνο γι' αυτή την χρονιά από τους πίνακες αλλά και από την επόμενη!

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας αρνείται επίμονα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα οδηγούσε στον μόνιμο διορισμό των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η υπουργική αυτή απόφαση απλώς προσπαθεί να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή του ισχύοντος καθεστώτος που σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει προοπτική μόνιμου διορισμού. 

Άλλωστε όλα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις του Υπουργείου Παιδείας με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ την Τρίτη 19 Φλεβάρη επιβεβαίωσαν την προκλητική αδιαλλαξία με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των διορισμών στην εκπαίδευση και την παρατεινόμενη ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

  1. Το Υπουργείο αρνήθηκε επίμονα να προχωρήσει σε εκείνους τους χιλιάδες διορισμούς που έχουν ανάγκη τα σχολεία για να σταματήσουν να υπολειτουργούν. 

  2. Διαμήνυσε την σαφή πρόθεσή του να περιορίσει τεχνητά τις ανάγκες των σχολείων για προσωπικό μέσα από συγχωνεύσεις, συμπτύξεις και αλλαγές στην οργανικότητα των σχολείων. Φάνηκε δηλαδή καθαρά ότι σκοπεύει με κάθε τρόπο να μειώσει τον αριθμό των διορισμών.

  3. Επιπλέον επέμεινε να υπερασπίζει το διαγωνισμό σκάνδαλο του ΑΣΕΠ ως το μόνο σύστημα διορισμών, προσδιορίζοντάς τον προς το τέλος του 2002, ενώ αρνήθηκε να δώσει σαφή χρονικό ορίζοντα για την απορρόφηση των αναπληρωτών με 16μηνη προϋπηρεσία.

Ταυτόχρονα η στάση του Υπουργείου δείχνει πόσο λάθος έχουν όλοι εκείνοι οι κύκλοι που συστηματικά εμπορεύονται φήμες για επικείμενες "ευνοϊκές ρυθμίσεις" σπέρνοντας αυταπάτες και σύγχυση στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όλοι εκείνοι που μιλώντας στο όνομα των αναπληρωτών χωρίς να εκφράζουν ούτε τις ανάγκες τους ούτε την αγωνία τους προτείνουν την συμπόρευση με το Υπουργείο, την αποδοχή του διαγωνισμού και της αξιολόγησης στο όνομα κάποιων "ψίχουλων" ειδικής μεταχείρισης. Μόνο που τέτοιες στάσεις και λογικές το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αλαζονεία του Υπουργείου και να στρώνουν το έδαφος για έναν νέο διαγωνισμό - λαιμητόμο των εργασιακών δικαιωμάτων μας !

 

Μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμά μας στην εργασία και την αξιοπρέπεια είναι ο ενωτικός αποφασιστικός αγώνας όλων των αναπληρωτών και των αδιορίστων, όλου του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, της αξιολόγησης - χειραγώγησης, της αδιοριστίας, μόνη λύση η αποφασιστική και διαρκής σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική. 

Αθήνα 25/02/2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα