ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΒΑΚΛΗ

ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Παραπέρα πορεία του κλάδου. 

 

Είναι η πολλοστή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με αυτό το θέμα. Συνεδριάσεις που έχουν αποβεί άκαρπες πρώτα και κύρια γιατί με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Άκαρπες γιατί η διαμορφωμένη συμμαχία δεν μπορεί να απαντήσει θετικά σε αγωνιστική πορεία του κλάδου, αφού η ΠΑΣΚ για λόγους υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι διαθετιμένη για κανένα απεργιακό αγώνα με συνέχεια και προοπτική. Δεν είναι διαθετιμένη να ψηφίσει ούτε καν 24ωρη απεργία αν δεν είναι σίγουρη ότι αυτή δε θα ανοίξει "τους ασκούς του Αιόλου" για γενικότερο απεργιακό ξεσηκωμό. Περιμένει πότε θα "ανάψει πράσινο φως" η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για να φορέσει "αγωνιστικό προσωπείο".

Όμως και η στροφή της ΔΑΚΕ στο περιεχόμενο, με την άρνησή της να δεχτεί την κατάργηση του νέου νόμου για την αξιολόγηση, να δεχτεί συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη -παρά την πετυχημένη απεργία στις 15/1/2002- δείχνει ότι δεν θέλει τη σύγκρουση με την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, αναλογιζόμενη τη γενικότερη θέση της παράταξής της και της ΝΔ, υπέρ της αξιολόγησης. 

Όσο για το ζήτημα των διορισμών, το κρίσιμο θέμα των αναπληρωτών - αδιόριστων συναδέλφων μας -που τώρα είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς- θέλουν να το εξαντλήσουν σε ευχολόγια και σε διαφημιστικά σποτ και όχι σε αγωνιστική διεκδίκηση του.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να διεκδικήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά, απεργιακά τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα που ο νέος νόμος μπαίνει σε εφαρμογή, με την αποστολή του ερωτηματολογίου του ΚΕΕ, για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Τώρα που η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για το "ξεπάγωμα" του ασφαλιστικού, με προτάσεις και διαρροές που κινούνται στη λογική της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, της αύξησης των εισφορών, της παράδοσης πλευρών της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιώτες. Τώρα που μελετά η επιτροπή της κυβέρνησης με τη συνενοχή της ΑΔΕΔΥ νέο σύστημα αμοιβών και με σύνδεση μισθού - βαθμού - απόδοσης. Τώρα που το ζήτημα των διορισμών για την επόμενη χρονιά βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Στη βάση των παραπάνω προτείνουμε:

Α. Διεκδικητικό πλαίσιο

  1. Κατάργηση του ν.2986. Ακύρωση στην πράξη με συλλογικό τρόπο!!! Κανένας αξιολογητής στην τάξη ή το σχολείο. Κανένας συνάδελφος ή σύλλογος διδασκόντων να μην συντάξει τις εκθέσεις "αυτοαξιολόγησης". Δεν δεχόμαστε τις επιτροπές του ΚΕΕ και του Π.Ι. στα σχολεία, δε δίνουμε κανένα στοιχείο. Διευθυντές, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι να μη δεχθούν να γίνουν αξιολογητές. Πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη από ΔΟΕ και τοπικούς συλλόγους. 

  2. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού - απόδοσης Αρχικός βασικός μισθός 350.000 δρχ. Σχέση εισαγωγικού καταληκτικού μισθού 1 προς 2,5. Αναδρομική καταβολή, διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος τώρα.

  3. Απόσυρση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και σχεδίων. Σύνταξη στα 25 χρόνια δουλειάς.- 55 χρονών. Σύνταξη ίση με τον καταληκτικό μισθό. Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα στα ταμεία. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων. Καμιά συμμετοχή στο διάλογο - παρωδία.

  4. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών από την επετηρίδα. Να γίνει τέτοιος αριθμός διορισμών έτσι ώστε να διοριστεί και ο τελευταίος αναπληρωτής πού έχει υπογράψει έστω και μία σύμβαση εργασίας. Να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς όλα τα κενά από το διαγωνισμό άμεσα. Κανένα τμήμα με περισσότερα από 20 παιδιά. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

  5. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, 12χρονο ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο- 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Β) Αγωνιστικό πλαίσιο

Πραγματοποίηση δυο 48ωρων απεργιών 7-8/3 και 13-14/3, με απεργιακές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Νέες Γενικές Συνελεύσεις στις 14/3 και ολομέλεια προέδρων με πρόταση επαναλαμβανόμενες απεργιακές μορφές (48ωρες, 3ήμερες, 5ήμερες). Δημιουργία απεργιακών επιτροπών ανά σύλλογο και Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής που μέσω των Γ.Σ. να ελέγχουν την πορεία του αγώνα.

 

Ήδη, ενώ οι κυρίαρχες παρατάξεις καταδικάζουν τον κλάδο στην αδράνεια, διευκολύνοντας αντικειμενικά την κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα της, ο οριζόντιος συντονισμός συλλόγων -που πραγματοποίησε τη στάση εργασίας μαζί με τους καθηγητές, που έχει στείλει επιστολή στο ΚΕΕ με την οποία αρνείται κάθε συνεργασία μαζί του- διευρύνεται αποτελώντας και την πραγματική ελπίδα του κλάδου.

Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2002

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα