- διαγωγή κοσμία -

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ

του Γιώργου Καρούτσου, δασκάλου
αγγλικών 14ου & 19ου Δ.Σχ. Κερατσινίου

Η διαχείριση της ανεργίας είναι το πιο ωραίο πολιτικό κόλπο. Μέσα από μια σειρά νόμων (1892/90, 2525/97, 2639/98, 2874/00) και μέσα από τις καθημερινές πρακτικές των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα (απέναντι στις οποίες το κράτος κάνει τα στραβά μάτια) δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο για την ΄΄ευελιξία της εργασίας΄΄: καταργήθηκε η επετηρίδα και οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν ν' απολύονται ή να προσ-λαμβάνονται ανάλογα με τα κέφια των επιχειρηματιών. Έτσι φτιάχτηκε ένας ΄΄εφεδρικός στρατός΄΄ εκπαιδευτικών, διαθέσιμος για κάθε χρήση. Οι πολιτικάντηδες όλων των κομμάτων άρχισαν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ΄΄φυσικό΄΄ ή ΄΄αναπόφευκτο κακό'' της ανεργίας και να καταρτίζουν προγράμματα ΄΄απασχόλησης ανέργων΄΄.

Ανακαλύφθηκε η ΄΄μεγάλη ιδέα'' της κοινωνικής εργασίας (κάτι υποτίθεται πέραν του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) και σχεδιάστηκε η εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και στον δημόσιο τομέα. Έτσι μαθαίνουμε ότι δημιουργούνται θέσεις ΄΄κοινωνικής εργασίας΄΄ σε κέντρα υπερηλίκων, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, κ.λ.π. Μιλώντας για σχολεία εννοούν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία όπου όπως μας πληροφορούν οι νέες εγκύκλιοι του υπουργείου παιδείας, θα γίνουν εκατοντάδες τοποθετήσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων - από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων που δημιούργησαν φυσικά. Ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα καινούργιο σχολείο λειτουργίας 7 π.μ -4 μ.μ, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από τις ειδικότητες των αγγλικών και της φυσικής αγωγής. Μας καλούν ν' αποδεχτούμε καθημερινά ωράριο 9 - 3 ή 10 - 4, για να καλύψουμε τις ΄΄αδιάθετες΄΄ ώρες μας και ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή του κυλιόμενου/ελαστικού ωραρίου για όλους τους εκπαιδευτικούς. Έτσι η διαχείριση της ανεργίας του εργάσιμου χρόνου(παράταση εργάσιμης ημέρας, εργασία σε δύο βάρδιες) γίνονται οι όψεις του ιδίου νομίσματος.

Πολλά μπορούμε να πούμε γι' αυτό το περίφημο ΄΄αναβαθμισμένο΄΄ σχολείο, που στην πραγματικότητα είναι φυλακτήριο παιδιών που οι γονείς τους ξεζουμίζονται στα κάτεργα του ιδιωτικού (κυρίως) τομέα. Θα περιοριστούμε όμως να επισημάνουμε ότι εκείνο που επείγει αυτή τη στιγμή να γίνει είναι να παρθεί μια απόφαση του συλλόγου μας στην επόμενη γενική συνέλευση που δεν θα καταδικάζει απλά αυτές τις εξελίξεις αλλά θα καλεί τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων και όλους εν τέλει αύριο να μην εφαρμόσουν τις εντολές του υπουργείου, να μη δουλέψουν μετά τις 2:00 και να μην αποδεχτούν την καταστρατήγηση του ωραρίου (8-2) και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Χωρίς την πραγματοποίηση αυτού του ελάχιστου καθήκοντος δε βλέπω πια το λόγο να μιλάμε για ύπαρξη συνδικαλισμού.

Επιστροφή στα Εντυπα των ΚινήσεωνΕπιστροφή