Αυγ 302011
 
  1. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 24/7/2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Λ.Σ. ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Συμπληρώσαμε σχεδόν δυο μήνες ευρείας πολιτικής κινητοποίησης και αγώνα για την απαλλαγή απ’ τα μνημόνια, το χρέος, το ΔΝΤ, για την ανατροπή της ανελεύθερης πολιτειακής δομής που μας αποκλείει απ’ τη συμμετοχή στις αποφάσεις καθώς και για την απαγκίστρωση απ’ το εκμεταλλευτικό οικονομικό τους σύστημα που μας κλέβει τις ζωές. Μέσα από τις μεγάλες μάχες που ήδη δώσαμε στο πλαίσιο αυτού του πολιτικοκοινωνικού κινήματος των πλατειών για άμεση δημοκρατία κι απαλλαγή από μνημόνια, τρόικα, κυβέρνηση και όλους όσους μας εκμεταλλεύονται συνειδητοποιούμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς. Αυτό συνεπάγεται και το ότι θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμονή, αποφασιστικότητα, εφευρετικότητα , ενότητα, προτάσεις δράσης και διεξόδου και πάνω απ’ όλα μαζική κι ενεργό συμμετοχή για να γίνει αποτελεσματικότερος. Είμαστε ακόμα στην αρχή και ο δρόμος δεν υπάρχει, τον φτιάχνουμε περπατώντας τον.

Σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε σταθμό, μια ημερομηνία ορόσημο που θα σηματοδοτεί τη συνέχιση και την κλιμάκωση της δράσης μας. Η 3η του Σεπτέμβρη 1843 αλλά και 1974 είναι μια μέρα σύμβολο, μιας και υποδηλώνει τη ματαίωση των πόθων του λαού για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ματαίωση και ακύρωση που ήρθε χάρη στα ημίμετρα με τα οποία κάποιοι διαμεσολαβητές της οργής και των αναγκών του εξασφάλισαν αφενός το ανάπηρο σύνταγμα της συνταγματικής μοναρχίας (3-9-1843) αφετέρου τα ψίχουλα της σοσιαλδημοκρατίας (3-9-1974) και εν τέλει τη θεμελίωση της σύγχρονης ολιγαρχίας. Το μη χείρον βέλτιστον και το παίρνε ό,τι σου δίνουνε ήταν δυστυχώς η προηγούμενη κατάσταση με τη βαθιά εμπεδωμένη λογική της ανάθεσης και την τρομοκρατία ή τον αποπροσανατολισμό που επιτύγχαναν οι κυρίαρχοι. Τώρα όμως επιτέλους μιλάμε εμείς. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε στο κίνημά μας αντιπροσώπους, διότι εξορισμού αλλά κι ειδικά σε αυτές τις πολιτειακές δομές και το οικονομικό σύστημα θα διαφθείρονται, θα αποκόπτονται από το λαό και θα τον προδίδουν. Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Επιδιώκουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είναι λοιπόν η 3η του Σεπτέμβρη μια ημερομηνία σταθμός που μπορούμε να οικειοποιηθούμε αποδίδοντας της το πραγματικό νόημα των λαϊκών αναγκών διαχρονικά: ψωμί-παιδεία-ελευθερία, ισότητα-δικαιοσύνη-αξιοπρέπεια, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Στις 3 Σεπτέμβρη ξεκινάμε μια μεγάλη λαϊκή διαβούλευση για να συνδιαμορφώσουμε θέσεις και αρχές άμεσης δημοκρατίας που θα μας ενώνουν όλους. Για το σκοπό αυτό καλούμε σε μια μεγάλη μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες της χώρας. Στις 3 του Σεπτέμβρη να μη μείνει κανείς στο σπίτι του. Από τις 6 μ,μ, όλη η Αθήνα στο Σύνταγμα και σε όλες τις γειτονιές της. Όλοι στους δρόμους. Το ίδιο βράδυ, μεγάλη λαϊκή συναυλία στο Σύνταγμα από καλλιτέχνες που θα προθυμοποιηθούν να συμμετάσχουν χωρίς ειδική πρόσκληση, εξέδρες και τυμπανοκρουσίες, δηλαδή όπως και όλοι και όλες μας.

Μέσα από ανοικτή, δημόσια συζήτηση και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες θα συμμετάσχει μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που κατοικούν στον τόπο αυτό, θα καταλήξουμε σε θέσεις και αρχές για την άμεση δημοκρατία.

Για την προετοιμασία του προσχεδίου βασικών αρχών που θα παρουσιαστεί στις 3 Σεπτέμβρη για διαβούλευση προτείνουμε να περιληφθεί αυτό το έργο στις εργασίες της θεματικής άμεσης δημοκρατίας που είναι ανοιχτή, όπως όλες οι ομάδες και θεματικές, και συνεδριάζει στις 7 μ.μ. στη δεύτερη έξοδο του μετρό, στη θέση 33. Βασικός στόχος της ομάδας θα είναι η παρουσίαση αμεσοδημοκρατικών αρχών και θέσεων που θα ενώνουν πλατιά κομμάτια του λαού.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη: το σημερινό έλλειμμα δημοκρατίας δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα και του συνόλου του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.  Δεν θα αποκτήσουμε άμεση δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία αν δεν απαλλαγούμε από το χρέος, τους υπηρέτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών καθώς και όσους μας εκμεταλλεύονται. Για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας χρειαζόμαστε όλοι και όλες και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά αξίζει να τον πορευτούμε πέρα απ’ τους αδιέξοδους μονόδρομους που μας παρουσιάζουν οι κυβερνώντες, οι κατ’ επάγγελμα διαμεσολαβητές και τα παπαγαλάκια τους. Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τον αγώνα μας. Ή εμείς ή αυτοί.

ΙΣΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

(2)

Δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο σταθμάρχη του Μετρό της Πλατείας Συντάγματος Σταύρο Φλέγκα ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διώκεται πειθαρχικά για τη στάση ανθρωπιάς που κράτησε στις 28 και 29/6. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας να κρατήσει ανοιχτό το σταθμό του Συντάγματος ως καταφύγιο για τους Αθηναίους πολίτες που υπέστησαν την παράνομη και καταχρηστική κρατική βία και καταστολή.

Καταδικάζουμε τη στάση της διοίκησης του Μετρό και απαιτούμε την άμεση παύση της πειθαρχικής του δίωξης και την άρση της διαθεσιμότητάς του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σ’ αυτόν και σε όλους τους υπαλλήλους του Μετρό και θεωρούμε ότι άνθρωποι με τέτοιες αρχές και αξιοπρέπεια, όχι απλά δεν αξίζουν πειθαρχικές διώξεις, αλλά, αντίθετα, χρήζουν εύφημου μνείας από τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε για δράσεις μέσω των οποίων θα εκφράσουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

(3)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/7/2011

Η κυβέρνηση κήρυξε τριακονταετή πόλεμο στην Κοινωνία. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. όπου απλά υπέγραψε, καθ’ υπόδειξη της Τρόικας,(ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ) το νέο πακέτο “βοήθειας” στη χώρα που ρημάζεται από το Μνημόνιο. Οπότε, για ποιο πράγμα ακριβώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Για την αποτυχία του Μνημονίου που εφαρμόστηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού; Για την κύρηξη οικονομικού πολέμου στην κοινωνία για τα επόμενα τριάντα χρόνια; Για την μετακύληση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους στις πλάτες των επόμενων γενεών; Για την χρεοκοπία που ακόμα ρίχνει την σκιά της πάνω από την χώρα; Ποιο από τα μέτρα θα πάρει πίσω η κυβέρνηση ύστερα από την “επιτυχία” της;

Νέα δάνεια – νέο Μνημόνιο.

Το ένα μνημόνιο φέρνει το άλλο. Το πρόγραμμα αξίας 158 δισ ευρώ που θα “σώσει” την ελληνική οικονομία στην πραγματικότητα θα σώσει τις τράπεζες και τον λογαριασμό θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός. Μήπως, τελικά, για αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση;

Η ίδια κυβέρνηση, αποδέχθηκε να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις στους δανειστές μας. Για αυτό, όχι μόνο δεν λέει κουβέντα και δεν διευκρινίζει ποιες ακριβώς είναι αυτές, αλλά προσπαθεί σε όλους τους τόνους να μας πείσει πως θα επιτύχει ακολουθώντας την ίδια πολιτική επίθεσης στην κοινωνία, αυτό δηλαδή που απέτυχε να καταφέρει με το πρώτο μνημόνιο. Νέοι φόροι, νέες περικοπές, νέα αφαίμαξη του εισοδήματος των ίδιων, συνεχώς, κοινωνικών ομάδων.

Οι πλατείες είναι ακόμα εδώ

Αρχές Αυγούστου και ο κόσμος είναι στις πλατείες. Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, παρά την κατασυκοφάντηση των ΜΜΕ, παρά τα όποια σχέδια κεντρικής και δημοτικής εξουσίας να πάμε σπίτια μας. Δεν καταλαβαίνουν πως το κίνημα των πλατειών αποτελεί απάντηση στην ανάγκη της κοινωνίας να αμυνθεί. Αυτό που ως τώρα έχει γίνει δεν είναι τίποτα παραπάνω από την αρχή, μια παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες που έρχονται. Είχαμε την θέληση, σπάσαμε τον φόβο, αποκτήσαμε αλληλεγγύη.

Ο φετινός Σεπτέμβρης δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα. Σηματοδοτεί την επιστροφή στους αγωνές, την επιστροφή στην προσπάθεια της ανατροπής των πολιτικών και των δυνάμεων εκείνων που βυθίζουν τον ελληνικό λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η αρχή του φθινοπώρου θα είναι η αρχή της ανοιξης για τους αγώνες μας.

Για αυτό δίνουμε την 3η Σεπτέμβρη το πρώτο μεγάλο ραντεβού. για να συνδέσουμε τον σημερινό αγώνα με τους άλλους αγώνες του λαού μας, ενάντια στην τυρρανία και τον δεσποτισμό, μιας και 3η του Σεπτέμβρη κερδίσαμε το πρώτο μας Σύνταγμα. Μια έννοια που δεν αποτελεί κάτι σημαντικό για την κυβέρνηση, αφού το έχει καταστήσει κουρελόχαρτο. Και αυτή θα είναι μόνη η αρχή.

Στον δρόμο του αγώνα

Δεν έχουμε πια άλλη επιλογή. Η ανατροπή όλων αυτών που μας καταπιέζουν και στερούν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή είναι μονόδρομος. Το νέο μνημόνιο δεν θα αφήσουμε εμείς να περάσει και δεν θα περάσει. Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε! Εμείς θα είμαστε στις πλατείες όλης της Ελλάδας για όσο και αν χρειαστεί, ανυποχώρητοι στους στόχους μας, αδιαμεσολάβητοι και ειλικρινείς, κάνοντας πράξη την άμεση δημοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

Σήμερα την ημέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας που κατήντησε μια δεξίωση στο Προεδρικό μέγαρο και τιμώντας την απόφαση των ίδιων των αντιστασιακών να μην παρευρίσκονται λέμε:

Ο αγώνας συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη

ΙΣΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ

Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος

24/7/2011

 

 

 

Απόφαση πλ.Συντάγματος 1 Ιουλίου 2011

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

  Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έγινε σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση. Βάφτηκε με το αίμα δεκάδων τραυματιών και σημαδεύτηκε από την κρατική βία και καταστολή με τόνους χημικών ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας.

   Οι μόνοι που χαιρέτισαν την ψήφισή του ήταν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αυτοί  που θα ωφεληθούν είναι οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και όσοι ποντάρουν στη φτώχεια και  την εξαθλίωση του λαού μας και των άλλων λαών. Τα κανάλια που τους στηρίζουν για  ακόμα μια φορά  έπαιξαν το γνωστό αποπροσανατολιστικό, συκοφαντικό τους ρόλο,  παρουσιάζοντας εικόνες που τους βόλευαν.

   Το κίνημα έσπασε στην πράξη τη λογική της κρατικής βίας, απαντώντας στις διαδοχικές  δολοφονικές επιθέσεις των πραιτωριανών της κυβέρνησης με ανεπανάληπτη  αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Ήρθαμε για να μείνουμε. Δυναμώνουμε  καθημερινά, βαθαίνουμε τις ρίζες του κινήματός μας. Δε θα φύγουμε, αν δεν φύγουν  μνημόνια, μεσοπρόθεσμο και κάθε κυβέρνηση με οποιαδήποτε μεταμφίεση τα υπηρετεί,  ξεπουλώντας το μέλλον του λαού. Θα ανατρέψουμε το μεσοπρόθεσμο και όλα τα σχέδιά  τους στην πράξη.

   Το πνεύμα της πλατείας δεν ηττήθηκε ποτέ. Υπάρχει παντού στην Ελλάδα και στο τέλος θα  νικήσει, ανεξάρτητα από το όνομα της πλατείας. Θα μείνουμε στις πλατείες. Δε θα φύγουμε,  αν δεν φύγουν όσοι μας οδήγησαν εδώ και όσοι μας εκμεταλλεύονται. Έχουμε το δίκιο με  το μέρος μας. Είναι μερικές δεκάδες, είμαστε εκατομμύρια.

   Μετά το μεσοπρόθεσμο και την όλη τακτική της κυβέρνησης έχουμε μπροστά μας μια  οικονομική χούντα και έτσι πρέπει να δρομολογήσουμε την πολιτική μας και τη δράση μας.

Την Κυριακή καλούμε ξανά σε πανευρωπαϊκό κάλεσμα και μέρα δράσης. Όλοι και όλες στο Σύνταγμα στις 18:00.

Απαιτούμε την κατάργηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) που έδρασαν τις προηγούμενες μέρες σαν στρατό κατοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Απαιτούμε την απαγόρευση της χρήσης χημικών από την αστυνομία. Η συγκεκριμένη τακτική των δυνάμεων καταστολής συνιστά πράξη πολέμου ενάντια στους κατοίκους της Αθήνας.

Ζητάμε τη σύλληψη του υπουργού Προ.Πο  Χ.Παπουτσή ως ηθικού αυτουργού για την εγκληματική δράση της αστυνομίας.

Ζητάμε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων…

Για κάθε μέτρο εφαρμογής του μνημονίου-μεσοπρόθεσμου θα παίρνουμε και θα υλοποιούμε αποφάσεις συγκεκριμένων δράσεων-πράξεων αντίστασης (π.χ. Αποκλεισμός της Βουλής) για να μην περνάνε τα επιμέρους μέτρα (π.χ. Νομοσχέδιο για την παιδεία).

Όσον αφορά στον έκπτωτο πλέον θίασο που χειροκρότησε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και όσους τόσα χρόνια βάλανε τις τράπεζες και τις μπίζνες τους πάνω από τις ζωές μας να μην τρέφουν αυταπάτες ότι θα τους αφήσουμε να το εφαρμόσουν. Έχει ήδη καταψηφιστεί από τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού που εναντιώθηκαν κατά τη 48ωρη απεργία και θα καταργηθεί στην πράξη. Οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΣΟΤΗΤΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Sorry, the comment form is closed at this time.