ΤΟ ΙΠΕΜ – Δ.Ο.Ε ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ε.Σ.Π.Α ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Π.Ε.)

     Εγκρίθηκε πρόσφατα  από το Υπουργείο Παιδείας αίτηση συμμετοχής του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. Το πρόγραμμα αυτό έχει τον τίτλο « Δράσεις ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τους Κοινωνικούς Εταίρους, με αξιοποίηση της εμπειρίας του εκπαιδευτικού στην τάξη , στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς- Διακρατικές συνεργασίες κοινωνικών εταίρων στο χώρο της εκπαίδευσης » και είναι μέρος του επιχειρησιακού  προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση».  Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με  προϋπολογισμό 1.249.527,81ευρώ. (κωδ.MIS370258) και το ίδιο πρόγραμμα με άλλο κωδικό (MIS 370259) με προϋπολογισμό 833.018. Συνολικά 2.082.546,35 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 25 μήνες. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία αποκεντρωμένων δομών του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ και η ίδρυση Κέντρων Στήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου.

    Οι δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Την ώρα που το δημόσιο σχολείο υπoχρηματοδοτείται και αυτό το έχει φέρει στα όρια της διάλυσης , την ώρα που οι συγχωνεύσεις συρρικνώνουν το δίκτυο της εκπαίδευσης  στις φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές οι δράσεις που προβλέπονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το μόνο που κάνουν είναι να επιφυλάσσουν στο ΙΠΕΜ το ρόλο του κρατικού επιμορφωτή για διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης , επιμόρφωση εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών στελεχών. 

    Είναι απορίας άξιο πως ένα Ινστιτούτο έρευνας μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της επιμόρφωσης διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης , έργο που αποτελεί καθήκον της κρατικής διοίκησης και όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι άραγε τόσο μεγάλη η ταύτιση ανάμεσα στον κρατικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό  και στην πολιτική εξουσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε ο τελευταίος να αναλαμβάνει και την εκτελεστική διεκπεραίωση του έργου του Υπουργείου , εκτός από τη μέχρι τώρα πολιτική στήριξη των αντιλαϊκών επιλογών του ;

     Η έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελούσε επιλογή των δύο βασικών παρατάξεων του κρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), διεκδικούνταν εδώ και δύο χρόνια , ενώ για φέτος με ευθύνη τους σταμάτησε κάθε συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης του ΙΠΕΜ,  ήδη από την αρχή της χρονιάς. Όσο κι αν το πρόβλημα της μη απόσπασης όλων των μελών του Δ.Σ του Ινστιτούτου ήταν καθοριστικό για τη λειτουργία του , η επιλογή των παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ να υπάρξει πρόγραμμα δράσης για τη φετινή χρονιά ήταν φανερή. Τελικά πρόγραμμα δράσης του ΙΠΕΜ γίνονται τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κρατικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έσπευσε αμέσως να ενταχθεί στις διαδικασίες του Ε.Σ.Π.Α και να εξασφαλίσει την ανάλογη χρηματοδότηση , μη βάζοντας στον κλάδο αλλά και στον εαυτό του το ερώτημα ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του Ε.Σ.Π.Α στην εκπαίδευση , ποιες πολιτικές και ποιο είδος εκπαίδευσης προωθούνται μέσα απ’ αυτό.

     Το ΙΠΕΜ μετατρέπεται έτσι σε ένα κρατικό Ινστιτούτο προώθησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποκόβεται από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης , των εκπαιδευτικών και της ίδιας της εργαζόμενης κοινωνίας , σε  μια κρίσιμη και καθοριστική στιγμή για τα εργασιακά δικαιώματα και την επιβίωσή της. Αντί το ΙΠΕΜ να έχει έναν ανεξάρτητο λόγο από τις απαιτήσεις της κρατικής εξουσίας και να σχεδιάσει μια έρευνα με βάση τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας , στρατεύεται ιδεολογικά , πολιτικά και υλικά στην προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. . Είναι φανερό ότι οι δράσεις και οι προσανατολισμοί του συγκεκριμένου προγράμματος , όπως συνολικά και του Ε.Σ.Π.Α δεν αποσκοπούν στη στήριξη του δημόσιου σχολείου, αλλά στην εξάρθρωσή του. Αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος υποταγμένου στις απαιτήσεις της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους , ενός σχολείου στηριγμένου στη δεξιότητα αντί για την ολοκληρωμένη γνώση.               

     Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί στα πλαίσια του κοινωνικού εταιρισμού. Το ΙΠΕΜ και κατ΄ επέκταση το ίδιο το συνδικάτο (ΔΟΕ) μετατρέπεται σε κοινωνικό εταίρο μιας πολιτικής που το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της στρέφεται ενάντια στη δημόσια παιδεία με ανοιχτά εχθρικό τρόπο, επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε εμπόρευμα. Η ένταξη στα πλοκάμια του κοινωνικού εταιρισμού συμπληρώνεται με την αναζήτηση «της δραστηριότητας αντίστοιχων του  ΙΠΕΜ-ΔΟΕ Ινστιτούτων σε χώρες της Ε.Ε, που επιτελούν παρόμοιο έργο και εμπλέκονται ως κοινωνικοί εταίροι στην εκπαιδευτική πολιτική», όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.(Α.Π.864/23/01/2012, σελ.4-5). Οι όποιες δηλ. συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητούνται με κριτήριο τη συναίνεση και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και από την άλλη, η συμμετοχή στην όλη διαδικασία του προγράμματος αποτελεί σαφή ιδεολογική και πολιτική δέσμευση γύρω από τις αρχές της ευρωπαϊκής  πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

       Την ώρα που το δημόσιο σχολείο και ο εκπαιδευτικός  συγκεντρώνουν το μένος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και του μνημονιακού καθεστώτος , που οι συγχωνεύσεις σχολείων, η εξοντωτική υποχρηματοδότηση , η αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση , η προσπάθεια κατάργησης του σχολικού βιβλίου , η εφεδρεία αρχικά και οι τωρινές απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στην εκπαίδευση, το ανοιχτά αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς στη διοίκηση  της εκπαίδευσης , όλα αυτά είναι θέματα  για τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό τα οποία δεν έχουν καμιά ανάγκη ουσιαστικότερης επεξεργασίας και τεκμηρίωσης. Δε νιώθει την ανάγκη ν’ απαντήσει σ΄ ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο επίπεδο για όλο αυτό το πλέγμα της καπιταλιστικής  βαρβαρότητας, με το οποίο η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα δηλητηριάζουν καθημερινά την εκπαίδευση και την κοινωνία. Αφήνουν στο απυρόβλητο την κυρίαρχη άποψη και την καθεστωτική προπαγάνδα  για τη δημόσια εκπαίδευση , για το δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν, αντί να επεξεργαστούν μια διαφορετική άποψη και θέση, απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.             

      Το ΙΠΕΜ γίνεται έτσι κοινωνικός εταίρος του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α, επιδιώκοντας την  παχυλή χρηματοδότηση , την ώρα που το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μοχλός για τη διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Την ώρα που αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται σε  συμβάσεις μαύρης εργασίας, μέσω του Ε.Σ.Π.Α , με εξευτελιστικές αποδοχές και ανύπαρκτα δικαιώματα, η ΠΑΣΚ  και η ΔΑΚΕ  στη  Δ.Ο.Ε ενδιαφέρονται να κατοχυρώσουν το ρόλο τους μέσα σ’ αυτό , να προωθήσουν την εφαρμογή του και να επιτύχουν τη χρηματοδότηση των ημετέρων. Οι δράσεις του Ε.Σ.Π.Α αυτό στην πραγματικότητα επιδιώκουν : να δημιουργήσουν κοινωνικά στηρίγματα για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον κόσμο της εκπαίδευσης. Επίσης να σταλθεί μέσω αυτών των προγραμμάτων,  ρευστό  χρήμα στην αγορά, στηρίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης.  

      

        Η ένταξη του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί ανάγκες της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, αλλά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για να απορροφήσει οικονομικά κονδύλια και να συσφίξει τους δεσμούς της με την κρατική εξουσία και των ημετέρων της αυλής του Υπουργείου που, μέσα από διάφορους ρόλους, θα ξεκοκαλίσουν αυτά τα κονδύλια.  

    Απαιτούμε να μην ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος , το ΙΠΕΜ να αναπροσαρμόσει τους  σχεδιασμούς του  και να βγάλει πρόγραμμα δράσης   με βάση τους τα τωρινά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας , προσπαθώντας να συμβάλλει στην ανατροπή του κοινωνικού κανιβαλισμού στην εκπαίδευση.  Το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ να αρνηθεί το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της κρατικής εξουσίας και της υλοποίησης αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Το μαχόμενο εκπαιδευτικό καλεί τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

 

      ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

         www.paremvasis.gr                                                                                              24/02/2012