Ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο Πανελλαδική μέρα δράσης στις 29 Ιουνίου ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο

Πανελλαδική μέρα δράσης στις 29 Ιουνίου ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι βόμβες που πέφτουν σήμερα στην Ουκρανία απειλούν όλους τους λαούς, απειλούν συνολικά την επιβίωση της ανθρωπότητας και είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για τον καταστροφικό χαρακτήρα του σύγχρονου κοινωνικού συστήματος που μπροστά στο κέρδος, μπροστά στην παγκόσμια κυριαρχία δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα, κινήματα, λαούς, χώρες ολόκληρες που μετρούν νεκρούς, προσφυγιά και φτώχεια. Ο ουκρανικός λαός δεν χρειάζεται ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την ΕΕ, ούτε τη Ρωσία, ούτε το φασιστικό παρακράτος του Ζελένσκι. Χρειάζεται ανεξαρτησία και αλληλεγγύη για να οικοδομήσει το δικό του μέλλον.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία  έχει ανοίξει την προοπτική για ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται όλο και πιο συχνά με προσφυγή στα όπλα. Η αιτία του πολέμου βρίσκεται στη νέα φάση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ-ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα, ώστε να δημιουργηθούν νέα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα που θα τους εξασφαλίζουν δύναμη και εξουσία, κέρδη για τα μονοπώλια τους και την βιομηχανία όπλων, με θύματα πάντα τους λαούς.

Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους και επιθετικούς αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σημείο που στρατηγικά έχουν επιλέξει όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, την εμπλέκει σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και η νεολαία μαστίζονται από τη θηριώδη ακρίβεια, τη λεηλασία των μισθών και του εισοδήματος, δαπανά το 3,8% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια χώρα του ΝΑΤΟ! Υπογράφει νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία για τις βάσεις, με τη χώρα να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Από τη ναυτική βάση της Αλεξανδρούπολης περνάνε στρατεύματα και οπλισμός προς τη Ρουμανία και την Πολωνία. Από τη βάση της Σούδας προετοιμάζονται μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό, ενώ πολλές άλλες βάσεις προσφέρονται για τον αμερικανικό στρατό και την δυνατότητα καλύτερου ελέγχου της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, στρατεύματα σε Βουλγαρία, ακόμα και Σαουδική Αραβία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός οξύνεται, με φόντο τις ΑΟΖ, τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων και του υποθαλάσσιου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου. Το ΝΑΤΟ πρωταγωνιστεί και πυροδοτεί την αντιπαράθεση. Το ελληνικό κράτος και η αστική τάξη μπαίνει ακόμα πιο επιθετικά στη διεκδίκηση μιας ανώτερης περιφερειακής θέσης στην περιοχή, προσβλέποντας στην ευρύτερη αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου, γεωπολιτικά και οικονομικά, σε ένα ανταγωνισμό άδικο και επιθετικό και από τις δύο πλευρές, όπου οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν παρά μόνο να πληρώσουν ακόμη και με αίμα για τα κέρδη τους.

Η Σύνοδος Κορυφής της δολοφονικής, ιμπεριαλιστικής μηχανής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου διεξάγεται σε μια περίοδο όπου εστίες έντασης ξεπηδούν παντού, οι πολεμικές δαπάνες εκτοξεύονται, οι ανταγωνισμοί των πολυεθνικών και των κρατών για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και τη διαμόρφωση νέων ζωνών επιρροής κλιμακώνονται.

Στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής επιδιώκεται να “σφραγιστεί” η λεγόμενη “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” για τη συνολική αναβάθμιση του ΝΑΤΟ. Η επέκταση του προς τα ανατολικά με την περικύκλωση της Ρωσίας, η στοχοποίηση της Κίνας, η ενισχυμένη δράση στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή που θα μετατρέψουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Μεσογείου σε εμπόλεμη ζώνη.

Η εμπειρία των αγώνων ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις στην χώρα μας είναι πολύ πλούσια. Χωρίς αμφιβολία το ΝΑΤΟ είναι από τις πιο δολοφονικές πολεμικές μηχανές στην ιστορία, με αμέτρητα πραξικοπήματα και εισβολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, ενίσχυση εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων, στήριξη σε στρατιωτικές χούντες όπως η ελληνική, επεμβάσεις σε ανεξάρτητες χώρες που βάφτηκαν με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Συρίας. Οι λαοί εκεί πλήρωσαν με το αίμα τους και κύματα προσφύγων, ενώ οι λαοί των υπόλοιπων χωρών πλήρωσαν και πληρώνουν με την ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, τον αυταρχισμό στο όνομα “των ανθρωπιστικών” πολέμων του ιμπεριαλισμού

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπορούν να σταματήσουν τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Να συμβάλουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

  • Καμία εμπλοκή – καμιά συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα σε ιμπεριαλιστική επεμβατική αποστολή. Καμία αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ή αλλού.
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στο ΝΑΤΟ – καμιά εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις.
  • Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία από την Ουκρανία. Ίσα δικαιώματα σε όλους τους Ουκρανούς πολίτες, όχι στις διώξεις και τις δολοφονίες αντιφασιστών, συνδικαλιστών, ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων.
  • Ματαίωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού.
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, το συνδικάτο του πολέμου πρέπει να διαλυθεί.
  • Διεθνιστική πάλη των εργαζομένων και των λαών για την ειρήνη κόντρα στη βαρβαρότητα και τους πολέμους.

Καλούμε για το επόμενο διάστημα διεξαγωγή πολύπλευρων αντιπολεμικών δράσεων, που θα κορυφωθούν σε μια πανελλαδική μέρα δράσης και κινητοποίησης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Στην Αθήνα καλούμε σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 19.00 και σε διαδήλωση προς τη βουλή, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κατάληξη την Αμερικανική Πρεσβεία.