ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2012 ΣΤΙΣ 1:30 Μ.Μ. (ανακοίνωση Παρεμβάσεων Π.Ε.)

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΗ

Σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολείων προχωρά η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου  με τις ευλογίες και τη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ κεφαλαίου. Οι νέες συγχωνεύσεις έχουν ένα και μόνο στόχο:  Την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας και την παρεπόμενη απόλυση αντίστοιχου αριθμού εκπαιδευτικών μέσω της διαδικασίας λαιμητόμου της αξιολόγησης.

Στο νέο μνημόνιο είναι φανερό ότι κατάργηση οργανικής θέσης είναι συνώνυμο με το ερώτημα της απόλυσης.

Ήδη δημοσιεύτηκε η πρώτη κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με λίστα υπηρεσιών προς αξιολόγηση – κατάργηση και που δύναται να συμπληρώνεται συνεχώς όπως η ίδια προβλέπει! Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται όλα τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες τους εξ αρχής. Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τους σκοπούς των ενεργειών που καλούνται οι διοικήσεις των υπουργείων να προχωρήσουν η ΚΥΑ βασίζεται στο άρθρο 35 του ν. 4024/2011 περί πλεονάζοντος προσωπικού και μεταφοράς του σε άλλο οργανισμό ή κατάργησης των οργανικών θέσεων. Εντυπωσιακή είναι και η ημερομηνία έκδοσης: 1/1/2012.

Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η εγκύκλιος 10112 /Δ4 του Υπουργείου παιδείας που καλεί τους Διευθυντές εκπαίδευσης και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να κάνουν νέες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις σχολείων.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Στελέχωση Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων», με ημερομηνία 14/2/2012 όπου καλεί τους περιφερειακούς διευθυντές ως την Παρασκευή 17/2/2012 να στείλουν καταστάσεις για την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ 60  (ή την ίδρυση) σύμφωνα με τις τελευταίες μεταβολές της οργανικότητας των σχολικών μονάδων (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί). Αντί να προβούν στη δημιουργία σχολείων προβαίνουν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις που μαζί με την υποχρηματοδότηση  υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις εκπαιδευτικών. Παράλληλα καταργούν οργανικές θέσεις.

 

Συγκεκριμένα η κατεύθυνση του υπουργείου παιδείας είναι:

Για την κάλυψη των κλασικών ολοήμερων σχολείων και νηπιαγωγείων να έχουμε μια οργανική θέση ως 50 μαθητές, 2 οργανικές από 51-100 μαθητές κ.λπ.

 Στα ολοήμερα των ΕΑΕΠ έως πέντε (5 ) τμήματα μια οργανική θέση .

Με βάση τα παραπάνω μιλάμε για πογκρόμ κατάργησης οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση. Μόνο στην Α΄ Αθήνας αυτό σημαίνει περίπου 300 οργανικές χαμένες. Κι αυτό γιατί πέρσι δεν χάθηκε καμιά οργανική θέση αφού νομοθετικά στα συγχωνευμένα σχολεία δεν είχε καταργηθεί το ΦΕΚ ίδρυσης των αντίστοιχων οργανικών θέσεων. Κάτι που αν συνδυαστεί με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου γίνεται κατανοητός ο τρόπος κάλυψης των οργανικών θέσεων που καταργούνται.

Ας δούμε συγκεκριμένο παράδειγμα:

– Συστεγαζόμενα σχολεία 7/θέσιο το ένα με 3 θέσεις ολοήμερου και 6/θέσιο το άλλο με 2 θέσεις ολοήμερου, τα οποία συγχωνεύτηκαν. Σύνολο οργανικών θέσεων που υπήρχαν προ συγχώνευσης 18. Δημιουργήθηκε  ένα 12/θέσιο. Το «νέο σχολείο» εντάχτηκε  στα λεγόμενα 800 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, άρα στο ολοήμερο θα υπάρξει 1 δάσκαλος, αφού η αναλογία σε αυτά τα σχολεία είναι ένας δάσκαλος ανά πέντε τμήματα ολοήμερου(!!!). 12 θέσεις, ένας πρόσθετος δάσκαλος,  μια στο ολοήμερο,  13 θέσεις οργανικές. Άρα στο παράδειγμά μας θα έχουμε χάσει 5 οργανικές θέσεις.

Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, στην Α΄ Αθήνας μιλάμε για κατάργηση πάνω από 300 οργανικές θέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα.

Ακόμα και αν αυτοί τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά δεν θα έχουν οργανική θέση και θα περιμένουν αν με τις συνταξιοδοτήσεις θα δημιουργηθεί κάποιο κενό. (Πράγμα που δεν έκανε στους φετινούς διορισμούς). Θα έχουμε το φαινόμενο εκπαιδευτικών στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και αν  δεν προκύπτει κενό στα όρια του ΠΥΣΠΕ, θα μπορούν, με βάση το ν. 3848/10, να τους μετακινούν μέσα στα όρια της Περιφέρειας και όχι μόνο ( Πειραιάς και νησιά, Αν. Αττική, Δυτ. Αττική).

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ – ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ !

 

– Όλοι –  ες την Παρασκευή 17/2 στις 1:30 μ.μ. στον αποκλεισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Αττικής (Τσόχα 15-17)  προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις νέες σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων ,την απαξίωση και διάλυση  της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

 

      ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

                                                                                                                                                       16-02-2012             www.paremvasis.gr