7 Νοεμβρίου 2020: Σίγουρος δρόμος, σίγουρο χέρι η συλλογικότητα

Σοκ για το ΥΠΑΙΘ – Ελάχιστη η συμμετοχή στις ηλεκτρονικές «εκλογές» – παρωδία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 97%  –   Κεραμέως3%

Να παραιτηθεί η Υπουργός Παιδείας ΤΩΡΑ!

Τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη τη χώρα είναι συντριπτικά για το μέγεθος της ήττας της πολιτικής της κυβέρνησης, του ΥΠΑΙΘ και της Κεραμέως. Τα ποσοστά συμμετοχής στην «ψηφοφορία» ήταν μονοψήφια και απεικονίζουν την τραγική αποκαθήλωση του προσωπείου της κυβέρνησης των  «αρίστων» και της Υπουργού που έτρεξε μόνη της και βγήκε 2η, εισπράττοντας την απόλυτη περιφρόνηση των εκπαιδευτικών.

Η ήττα της Κεραμέως και της νεοφιλελεύθερης και αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί ήττα σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο της γραμμής της για την εκπαίδευση: να διαλύσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, με όπλο τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και να τα μετατρέψει σε ηλεκτρονικές καρικατούρες χειροκροτητών της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κύκλος των μάταιων πράξεων της Κεραμέως απέτυχε παταγωδώς, γιατί η μαχόμενη εκπαίδευση γύρισε την πλάτη:

 • Στη συκοφάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος, των Συλλόγων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ), στην οποία  επιδόθηκε το ΥΠΑΙΘ το προηγούμενο διάστημα
 • Στο εκλογικό πραξικόπημα των ανύπαρκτων υποψηφίων και ενός αόριστου συνολικού αριθμού 13.000 (εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ και ειδικού βοηθητικού προσωπικού) και κάτι ψηφοφόρων που δήθεν συμμετείχαν στη φαρσοκωμωδία των υποτιθέμενων εκλογών ψωρίς να  τολμάει όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία από τις κατά τόπους περιοχές, που όλες δίνουν ποσοστό αποχής του 97% και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 • Στα συνεχή μηνύματα του «ΖΕΥΣ» για άσκηση του «εκλογικού δικαιώματος»
 • Στα «εντέλλεσθε» και στο αποτύπωμα χούντας που επιστράτευσε το Υπουργείο για να πραγματοποιήσει τις εκλογές – φιάσκο
 • Στην κομματική παρέμβαση και τις πιέσεις της ΝΔ που έβγαλε και δημόσια σχετική ανακοίνωση
 • Στις υπόγεις πιέσεις – καλέσματα προθύμων του διοικητικού μηχανισμού που αυτοεξευτελίστηκαν και γελοιοποιήθηκαν

Η συλλογική αποχή των εκπαιδευτικών από την «ηλεκτρονική δημοκρατία» αποτυπώνει τη στέρεη πολιτική απόφαση των συναδελφισσών και των συναδέλφων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοσμου της εκπαίδευσης,  να αντιπαρατεθεί με τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία. Δηλώνει εμφατικά την ξεκάθαρη απάντησή του για πλήρη απονομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Το πολυπληθέστερο εκλογικό σώμα σε επίπεδο σωματείων στο Δημόσιο Τομέα, οι εκπαιδευτικοί της Α/ΘΜΙΑΣ και της Β/ΘΜΙΑΣ είπαν ΟΧΙ:

 • Στις εκλογές- παρωδία και μαζί στη νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική ατζέντα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ
 • Στις συνθήκες υγειονομικής βόμβας που στοιβάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Στα 25άρια τμήματα και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις
 • Στα σχέδια του Υπουργείου για την αξιολόγηση, την πειθάρχηση και τον ιδεολογικό έλεγχο
 • Στην αφυδάτωση της εκπαιδευτικής πράξης και στην ένταση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Πιστέψαμε στη συλλογική μας δύναμη και το επιτελείο του ΥΠΑΙΘ κατατροπώθηκε

Όποια αποτελέσματα και αν ανακοινώνει, αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστο. Δεν μπορεί  να κρύψει το ποσοστό της αποχής και είναι ακριβως η αποχή που δηλώνει πολιτική στάση: Τη βούληση του κόσμου της εκπαίδευης να προασπίσει τα συνδικάτα του και να αντιταχθεί στην εργασιακή, εκπαιδευτική και κοινωνική βαρβαρότητα του νεοφιλιλευθερισμού και στην εμπορευματοποίησή της.

Ως  Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. καλούμε όλους τους Συλλόγους και τη ΔΟΕ  να μην νομιμοποιήσουν κανένα “εκλογικό” αποτέλεσμα και να μην αναγνωρίσουν κανέναν “εκλεγμένο” ως αιρετό εκπρόσωπο του κλάδου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε εκπαιδευτικός που θα ανακοινώσει το Υπ Παιδείας ως «εκλεγμένο» έχει υποχρέωση να δηλώσει παραίτηση. Αυτό φυσικά θα κάνουν αν και όποιοι ανακοινωθούν από τις Παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση. Οι παρατάξεις οφείλουν να δεσμευτούν γι αυτό. 

Χαιρετίζουμε και σφίγγουμε το χέρι σε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα που απέδειξε σε κάθε γωνιά της χώρας ότι η ζωντανή εκπαίδευση της τάξης ξέρει να αγωνίζεται ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ και να ΝΙΚΑ!!

ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ να δώσουμε και τους επόμενους αγώνες που θα χρειαστούν ώστε να υπερασπιστούμε

 • τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση με το ν/σχέδιο έκτρωμα Βρούτση (νέος νόμος για εργασία και συνδικαλιστική λειτουργία των σωματείων)
 • την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των εκπαιδευτικών και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ των σχολείων ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη αξιολόγηση-συμμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Και σήμερα απαιτούμε:

 • Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
 • Το Υπουργείο να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή και σε εργάσιμη ημέρα τη διεξαγωγή τους ώστε να οργανωθεί δια ζώσης και με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία (π.χ. περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό, κλπ).

Η παραίτηση της Κεραμέως είναι μονόδρομος.

Αλλά και μ’ αυτήν ή και χωρίς αυτήν δηλώνουμε αμετακίνητα παρόντες  και παρούσες σε όλους τους αγώνες για το Δημόσιο Σχολείο ενάντια στα μέτρα που θα ανασύρει από την ατζέντα της η κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας το επόμενο διάστημα.