ΟΙ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ Η/Υ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020,   επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ-ΣΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεθόδευση διενέργειας εκλογών που ελέγχονται πλήρως από το κράτος, καθώς με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα βαθαίνει

Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια μιας σειράς ρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης που περιορίζουν τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως ο νόμος Βρούτση για την  επιβολή μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων με το οποίο φακελώνουν τη συνδικαλιστική δράση και ο χουντικής έμπνευσης νόμος Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Είναι συνέχεια των αντεργατικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και του νόμου Αχτσιόγλου για το 50%+1 ως προς την απαρτία των γενικών συνελεύσεων των σωματείων.

Είναι ταυτόχρονα  προάγγελος των συνολικών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Ξεκινούν από τις εκλογές για τα Υ.Σ. τις οποίες το Υπουργείο  Παιδείας διενεργεί και καθορίζει και θέλουν να επεκτείνουν το αποκρουστικό τους σχέδιο σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και να επιδράσουν αντιδραστικά στη συνείδηση των εργαζόμενων και στα μάχιμα συνδικάτα. Στόχος είναι η πλήρης μετάλλαξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η νομιμοποίηση και επέκταση της κρατικής και της εργοδοτικής παρέμβασης μέσα στα συνδικάτα, στην κατεύθυνση της κατάργησης των συλλογικών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι γενικές συνελεύσεις. Στόχος είναι η αποτροπή κάθε συλλογικής απόφασης για αγωνιστικές δράσεις και  κινητοποιήσεις που θα αμφισβητούν την αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης.

 

Ψευδοδημοκρατία

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως εργαλείο και συνολικότερα με το ιδεολόγημα της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» όπου όλα γίνονται δια μέσου του υπολογιστή, επιδιώκουν  ο  εργαζόμενος να είναι αποκομμένος από τις συλλογικές διαδικασίες και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών ώστε να χειραγωγείται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μ. Μ. Ε.  Το πρόβλημα τους δεν είναι ο κορονοϊός και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το αποκλειστικό μέλημά τους είναι να απαλλαγούν από ό,τι κρατά ζωντανό το συνδικαλιστικό κίνημα, τις διαδικασίες βάσης, τις Γενικές συνελεύσεις, τη συλλογική συζήτηση.

Ειδικότερα  με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας  στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την επιστροφή στην εποχή του «άβατου», των αιρετών που αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης και μπορούν να μεταπηδάν εύκολα από τη  θέση του αιρετού στη θέση του στελέχους εκπαίδευσης, των μουχλιασμένων σκοτεινών δωματίων της συνδιαχείρισης, όπου κυριαρχούσαν τα «κονέ» και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Η τροπολογία Κεραμέως για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν θα εφαρμοστεί.

Η χειραγώγηση και ο «ευνουχισμός» του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες , δεν θα περάσουν.

Σε ό, τι μας αφορά δηλώνουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα, πως είτε ψηφιστεί είτε όχι, η τροπολογία, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τα συνδικάτα.

Τα συνδικάτα έχουν τις δικές τους κατοχυρωμένες και κατακτημένες με αγώνες διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων τους και δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους παρέμβαση στη λειτουργία τους.

Καλούμε τη  ΔΟΕ :

Να απαιτήσει την απόσυρση της  τροπολογίας για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Να λάβει ομόφωνα απόφαση ότι σε περίπτωση που  η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  επιχειρήσουν την εφαρμογή της ηλεκρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών στις 4 Νοεμβρίου, οι παρατάξεις θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους συνολικά και καθολικά ακυρώνοντάς  στην πράξη τη συμμετοχή στη διαδικασία.